noiembrie 2010
Medalia de onoare
Cel mai aşteptat film al anului, Medalia de onoare, în regia lui Călin Peter Netzer, ajunge pe ecranele cinematografelor de pe întreg cuprinsul ţării din 12 noiembrie 2010. Premiera de gală a filmului va avea loc în aceeaşi zi, de la ora 20:00 la cinematograful Studio din capitală. Lungmetrajul reprezintă debutul în actorie al fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, care va fi prezent la proiecţia de gală, alături de Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian şi Mimi Brănescu.


Filmul Medalia de onoare este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor \'90, care primeşte o distincţie pentru faptele sale de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul principal primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă - se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă de fapt mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente, Ion este un om împlinit.

Distribuţia filmului este plină de nume sonore  - în rolurile principale îi regăsim pe Victor Rebengiuc şi Camelia Zorlescu, iar în roluri secundare îi puteţi vedea pe Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. Filmul se bucură de participarea extraordinară a fostului preşedinte al României, Ion Iliescu.
          
Până acum, Medalia de onoare a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie si Cel mai bun Actor în rol principal). Cel mai recent premiu este Menţiunea Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb, în octombrie 2010, pentru "un amestec - simplu, în aparenţă - de politică, tragism şi umor, cu o urmă de căldură şi umanitate".

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţiunea de Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecţionate în festivaluri de film, ca cele  de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma şi Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, Maria, a fost, la rândul său selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea şi premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

Tudor Voican este unul dintre cei mai premiaţi scenarişti români la ora actuală. Printre cele mai cunoscute scenarii ale sale sunt cele scrise în colaborare cu regretatul Cristian Nemescu, cum ar fi Mihai şi Cristina, Poveste la scara C, Marilena de la P7, California Dreamin\' (nesfârşit). De asemenea el a scris scenariul şi pentru lungmetrajele Italiencele, în regia lui Napoleon Helmis, Binecuvântată fii, închisoare şi Schimb valutar (regia Nicolae Mărgineanu).

Lungmetrajul de ficţiune Medalia de onoare este o coproducţie Scharf Advertising, Pandora Film şi Abis Studio, realizată cu spriinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Arte/ZDF, Eurimages, HBO România, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Abis Studio şi Teleclub.

Distribuit de: Parada Film.

Campania de promovare este susţinută de Radio Guerrilla, Cinemagia şi Gazeta Sporturilor.

Partener gastronomic: Escargot Bistro.
Parteneri media: Realitatea.net, ZOOM TV, Academia Caţavencu, 24FUN, Vox Publica, Pandoras, Tabu, Decât O Revistă, Esquire, GSP.RO, Oops Media, Cinefan, Feeder.ro şi Port.ro.

Pentru mai multe detalii, vizitaţi site-ul filmului: www.medaliadeonoare.ro.

Regia: Călin Netzer Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Constantin Drăgănescu, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus