Personajele şi întîmplările din fotbalul nostru au ajuns subiect de parodie pentru promovarea unui festival de film. Autor, Porumboiu.
TIFF se află înaintea celei de-a 10-a ediţii. TIFF, adică Festivalul Internaţional de Film Transilvania, se desfăşoară la începutul verii la Cluj. La TIFF sînt prezentate filme grele ale unor regizori celebri şi filme care aspiră la glorie ale unor regizori tineri. În concursul propriu-zis, participă doar tinerii. Bine, bine, şi care-i treaba? Iar vreţi să vă daţi mari, să vadă lumea ce culţi sînteţi voi? Ce legătură au toate astea cu sportul? De fapt, cu fotbalul vostru, că numai de fotbal ştiţi să scrieţi!?
Au. Sau augh, augh, dacă vi se pare că sună mai bine. Campania de promovare a festivalului este inspirată de fotbal. De fotbalul nostru păcătos, mai mult vorbit decît jucat, populat de personaje îndoielnice, de clişee şi de tranşee din care trag unul spre celălalt protagoniştii. Pentru a 10-a ediţie a TIFF, tînărul domn Porumboiu poartă tricoul cu numărul 10 şi s-a ocupat de conceptul campaniei. Tînărul domn Porumboiu este Corneliu Porumboiu, cîştigător de premii la Cannes, printre care "Camera d'Or" şi "Un Certain Regard". Corneliu Porumboiu este, evident, fiul finanţatorului Adrian Porumboiu, aspect important în cariera regizorului, influenţată decisiv de proximitatea cu fotbalul. A fost sau n-a fost? laureat cu ani în urmă la TIFF se transformă din filmul care parodia revoluţia română într-un oraş de provincie (posibil Vaslui), într-o satiră la adresa fotbalului şi a emisiunilor de specialitate care analizează faze litigioase. Analogia film-fotbal funcţionează ireproşabil, fiindcă orice se poate spune despre fotbalul nostru, numai că nu ar oferi subiecte demne de filme nu. De scurt şi de lung metraj. Dacă doriţi, chiar de desene animate.
În spotul oficial regizat de Marian Crişan, actorii Teo Corban, Ion Sapadaru şi Mircea Andreescu revin în rolurile care i-au consacrat, cele de moderator, respectiv invitaţi ai unui talk-show de televiziune locală. Numai că de astă-dată, subiectul emisiunii nu mai sînt controversele revoluţiei, ci fazele litigioase ale unui derby din Liga l. A fost sau n-a fost penalty? Moderatorul îndeamnă la calm, invitaţii se ceartă, aruncă lavalierele, întreabă retoric: "L-ai văzut jucînd pe Dan Coe?", merg la tablă şi desenează schiţa fazei cu pricina, se tachinează dacă echipele au mers pe sistemul 4-4-2 sau 4-3-3. Momentul-cheie al spotului este celebra legătură telefonică, evident cu "domnul Porumboiu", cel mai în măsură a se pronunţa.
Mai există un spot care ne apropie de echipa naţională. Doi suporteri care nu ştiu viitorul adversar al echipei care ar trebui să ne reprezinte cu mîndrie peste hotare. Nici măcar atît, adversarul. "Poate e o surpriză", zice unul. "Dacă o fi Argentina? Sau Brazilia?", speră celălalt. Confuzi, nelămuriţi, ca însuşi jocul naţionalei. Viaţa bate filmul? Poate, dar filmul românesc bate sigur fotbalul românesc! Fără să fi ajuns vreodată la TAS.