decembrie 2010
Eu când vreau să fluier, fluier
Filmul de debut al lui Florin Şerban a concurat de curând în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Stockholm, festival printre ai cărui parteneri s-a numărat şi ICR Stockholm. George Piştereanu a fost recompensat, pentru prestaţia din acest film, cu premiul pentru cel mai bun actor. Eu când vreau să fluier, fluier a fost lansat pe marile ecrane suedeze pe data de 3 decembrie 2010, fiind distribuit de către Folkets Bio, iar ecourile din presă nu au întârziat să apară. 

Astfel, principalul cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat o recenzie intitulată Despre tineri, cu obstinaţie. Poveste despre delicvenţi, fără clişee. Criticul Eva av Geijerstam afimă: "Un film la fel de încăpăţânat ca şi personajul său principal, parcă anume făcut pentru a demonta toate clişeele genului. Nu e prima dată când vedem pe marele ecran poveşti despre infractori, însă Florin Şerban se apropie mai degrabă de francezul Bruno Dumont decât de alţi precursori mai puţin sumbri." Referindu-se la succesele cinematografiei româneşti, jurnalista precizează: "Regizorul face parte din impresionantul val al filmului românesc din ultimii ani, care, prin consecvenţa şi foarte personala critică socială sumbră, a început de fapt înainte de căderea lui Ceauşescu în 1989. Galeriei din care fac parte mai vechii Lucian Pintilie şi Dan Piţa, completată cu nume noi precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, i se alătură acum şi Florin Şerban." Cronicarul prestigiosului cotidian conchide: "Dacă se adeveresc zvonurile conform cărora Festivalul de Film de la Göteborg dedică ediţia din 2011 filmului românesc, atunci iniţiativa este cum nu se mai poate mai potrivită."

Cotidianul Svenska Dagbladet aduce elogii deopotrivă filmului şi actorului George Piştereanu, în recenzia cu titlul Interpretare excepţională. Unul dintre fanii suedezi declaraţi ai filmului românesc, jurnalistul Hynek Pallas remarcă: "Eu când vreau să fluier, fluier îndeplineşte criteriile cu care ne-a obişnuit filmul românesc: poveşti interesante, abordări realiste, dublate aici de actori amatori, şi un format de documentar, redat cu ajutorul camerei de mână, nu excesiv de tremurătoare. Atunci când transpun în film aspectele negative ale ţării, românii ştiu meserie: ei stăpânesc de minune atât textul, cât şi interpretarea, şi tocmai această combinaţie face ca  filmele lor să fie atât de bune." Aprecierile la adresa interpretului rolului principal nu întârzie: "Mai presus de toate, filmul reprezintă momentul de glorie al premiatului actor debutant George Piştereanu. Acesta face un rol excepţional, cu efuziuni emoţionale ca, de pildă, în scena confruntării cu mama, unde Silviu trece cu măiestrie de la supunere la agresivitate. Tuns zero şi plin de muşchi, el combină duritatea şi sfidarea cu o surprinzătoare tandreţe."
 
Şi emisiunea Kulturnytt a postului de radio P1 a remarcat filmul lui Florin Şerban. Aprecierile la adresa actorului din rolul principal sunt omniprezente: "Actorul George Piştereanu este extrem de convingător într-un rol principal recompensat, pe bună dreptate, la Festivalul de Film de la Stockholm." Filmul este considerat "un cântec de liberare bine intonat, din care răzbate suferinţa. Este un film pe care trebuie să-l asculţi, în care vântul şi greierii spun o poveste despre o altă lume, aflată aproape de noi şi în acelaşi timp inaccesibilă."

Eu când vreau să fluier, fluier a primit de asemenea aprecieri pozitive în cotidienele Göteborgs-Posten şi Expressen şi la postul de televiziunea TV4.

Sageata Citiți piesa care a stat la baza scenariului filmului Eu când vreau să fluier, fluier, un volum publicat de Editura LiterNet.

Regia: Florin Șerban Cu: Ada Condeescu, George Piștereanu, Mihai Constantin, Clara Vodă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus