februarie 2011
Festivalul TIFF 2011
HBO România va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociatia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

Concursul Naţional de Scenarii este unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie o reprezintă, deja, organizarea lui în parteneriat cu cel mai important şi credibil eveniment de film din România, primul şi cel mai vechi festival de film de lung metraj din ţară. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 10 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii Concursul National de Scenarii iniţiat de HBO Romania şi TIFF sunt evidente: este vorba de două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

După ce a devenit, în ultimii trei ani, unul dintre cei mai importanţi producători de film documentar din ţară, HBO România a introdus, în 2009, şi scenariul de documentar în palmaresul Concursului Naţional de Scenarii. Proiectele finaliste ale acestei secţiuni (Circul vesel, de Claudiu Mitcu; The Shukar Collective Project de Matei Alexandru Mocanu şi Victoria de Adrian Voicu) au devenit producţii originale HBO România, dovedind importanţa pe care o acordă HBO România atât concursului de scenarii, cât şi producţiei autohtone de film documentar.

Înscriere

Şi anul acesta se va folosi pentru înscrierea scenariilor, site-ul dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Toate înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - Ediţia 2011 se pot face numai prin intermediul acestui site.

Premii

Premiile oferite de către HBO Romania în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj este în valoare de 3.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj este în valoare de 1.500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar este în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărtit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 9 (nouă) finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi gasi pe site-ul www.tiff.ro, începand cu data de 30 mai 2011).

NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii!

Juriul

Componenţa juriului pentru scurtmetraj şi lungmetraj este:
Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - On Air & OP Creative Manager HBO / Critic de film
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Adrian Sitaru - Regizor / Scenarist
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist

În juriul pentru documentar, locul regizorului Adrian Sitaru este luat de Claudiu Mitcu - Regizor. Ceilalţi membrii ai juriului pentru scurt şi lungmetraj rămân neschimbaţi şi pentru documentar.

A. Condiţii generale de participare la Concurs privitoare la scenariile înscrise la categoriile lungmetraj / scurtmetraj:

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - Ediţia 2011, scenariile înscrise trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive a acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete.
să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
să aibă lungimea maximă de 125 (o sută douăzeci şi cinci) pagini în cazul scenariilor de lungmetraj şi maximum de 40 (patruzeci) de pagini în cazul scenariilor de scurtmetraj.
să conţină o prezentare a subiectului de maximum 1 (una) pagină.
să NU conţină niciun indiciu/referire cu privire la autorul scenariului.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii. Parola este esenţiala.

Depunerea scenariilor pentru ambele secţiuni (scurt şi lungmetraj) se va putea realiza îin perioada 1 februarie - 21 martie 2011. Ora 13:00 a zilei de 21 martie 2011 este ultima dată la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - Ediţia 2011.

B. Condiţii de participare la Concurs privitoare la scenariile înscrise la categoria documentar:

Pentru a putea participa la Concursul National de Scenarii - Ediţia 2011, secţiunea documentar, scenariile înscrise vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
sinopsis de 1 (una) pagină în format document - document word (extensie "doc" , "docx") sau document rich text format (extensie "rtf"), redactată cu caractere (fonts) times new roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 ½;
treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală
status-ul proiectului (pe ½ pagină), adică dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc.;

Punctele 1, 2 şi 3 vor fi înregistrate pe site într-un singur document;
1. curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor care va avea maximum 2 pagini şi va îndeplini condiţiile tehnice menţionate la pct. 1;
2. filmografie pe maxim 1 (una) pagină.
3. curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor,

Organizatorii urmăresc în special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originală, capabilă să stârnească controverse şi dezbateri.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii.

Materialele obligatorii trebuie sa conţină detalii despre:
durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute
genul documentarului (social, istoric, etc.)
buget, plan financiar - dacă există

Perioada de desfăşurare a concursului - secţiunea documentar

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - Secţiunea "DOCUMENTAR" - Ediţia 2011 urmează a se desfăşura în perioada 1 februarie 2011 - 21 martie 2011, urmând ca până la data de 23 mai 2011 să fie anunţaţi cei trei finalişti "DOCUMENTAR".

Ora 13:00 a zilei de 21 martie este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - Secţiunea "DOCUMENTAR", ediţia 2011.

Anunţarea câştigătorilor celor 3 secţiuni se va face în cadrul galei de decernare a premiilor celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ce urmează a se desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 3-12 iunie 2011.

Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile www.hbo.ro şi www.tiff.ro.

Ca şi în anii precedenţi, toţi finaliştii pot avea scenariul publicat de Editura LiterNet, printr-un acord dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Din scenariile nominalizate sau premiate la ediţiile precedente au fost publicate pe LiterNet până acum:

Câinele japonez, de Ioan Antoci, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2008.
Torţa vie, de Bogdan Mureşanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2008.

Misiunea, de Dan Mircea Jacan, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2007.
Faţa galbenă care râde, de Doru Lupeanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2007.
O zi obişnuită, de Pavel Gabriel Honciuc - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Umilinţă, Cătălin Florin Apostol - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Captivi de Crăciun şi Diapozitiv, de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, respectiv Alex. Tocilescu - finaliste secţiunea scurtmetraj 2007.

Să iubeşti şi să tragi apa de Dan Mihu - câştigător lungmetraj 2006.
Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 de Augustin Cupşa - câştigător scurtmetraj 2006.
America de Florin Şerban - finalist lungmetraj 2006.
Comitetul Helsinki / Amatorul de Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici / Gabriel Andronache - finalişti scurtmetraj 2006.


Notă finală

Protecţia datelor personale
: În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în nici un fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii.
Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 9 (nouă) finalişti.
Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat.
Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.


Descarcă programul TIFF, 2011 aici..0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus