februarie 2011
Insider Job - Criza capitalismului finanţist văzută ca o poveste cu hoţi şi... fără vardişti.

Toy Story 3 - Triumful capitalismului consumerist văzut ca o poveste de dragoste de proporţii epice.

A Film Unfinished - Un memento al minciunii inerente artei cinematografice. Un documentar despre un... documentar de propagandă filmat în ghetoul din Varşovia care ne dezvăluie mult mai multe decît au vrut autorii lui. Remarcabil şi de o valoare istorică inestimabilă.

The Ghost Writer - Filmul vremurilor noastre (un fel de avanpremiera la WikiLeaks): întunecat şi tensionat, evocînd un pericol iminent şi o paranoie mereu crescîndă. Polanski în formă de zile mari.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - It was the best of times (pentru el), it was the worst of times (pentru noi)... Cel mai iubit fiu al poporului îşi retrăieşte viaţa prin prisma filmelor de propagandă - din nou propaganda, bat-o vina... - în care el e, cum altfel, personajul principal.

Io sono l'amore - Un fel de telenovelă de (extrem) bun gust. Premiul pentru cea mai orgasmică scenă a anului se atribuie Tildei Swinton şi unui crevete. Pe care l-a mîncat.

Norwegian Wood - Adaptare cu neadaptaţi. Două ore (mergea şi o oră jumătate) de dragoste adolescentină, cu angoasele de rigoare, (aproape) demne de romanul lui Murakami.

Never Let Me Go - Science fiction retro-avangardist. O poveste care-ţi face pielea de găină, dar cu alura seductivă a unei poveşti de dragoste clasice.

Marwencol - Încă un documentar, o poveste pe multiple planuri şi paliere. Un beţivan primeşte o bătaie soră cu moartea, îşi revine fără să-şi mai amintească ce-i cu el şi, în lipsa unei terapii propriu-zise, îşi reconstruieşte viaţa - vorba vine - cu ajutorul unor... păpuşi, parte dintr-o poveste care se petrece într-un orăşel belgian imaginar (Marwencol) în timpul celui de-al doilea război mondial. Cum ziceam: cîte bordeie, atîtea paliere...

Exit Through the Gift Shop - Toate cele de mai sus. Nimic din cele de mai sus. O cacealma artistică de mare artă în forma de documentar. Sau invers.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus