februarie 2011
Festivalul TIFF 2011
Cu ocazia Adunării Generale desfăşurate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) a aprobat acreditarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), începând cu 2011.

Comunitatea internaţională a producătorilor de film, reprezentată de FIAPF, a decis, în unanimitate de voturi, să recunoască Festivalul Internaţional de Film Transilvania drept un festival competitiv specializat în filme apaţinând regizorilor debutanţi sau aflaţi la al doilea film de lungmetraj din carieră. Festivalul propune, de asemenea, anual, multe alte secţiuni, printre care Supernova - dedicată filmelor premiate în festivaluri internaţionale prestigioase; Fără limită - dedicată cinema-ului provocator, inovator de limbaj; Umbre - filme fantastice si de groază, de lung şi scurtmetraj; retrospective, programe speciale defilm documentar şi scurtmetraje.


Pe langa Competiţiaoficială, festivalul găzduieşte în fiecare an, timp de3 zile, secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc, un maraton al celor mai importante premiere româneşti de lung şi scurtmetraj, care funcţionează ca o platformă de promovare internaţională pentru agenţii de vânzări, distribuitori sau selecţioneri de festivaluri prezenţi la Cluj. În 2011, secţiunea Zilele Filmului Românesc va fi în continuare organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român(ICR).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară anual la Cluj-Napocaşi este unul dintre cele mai importante evenimente pentru industria de film din Europa Centrală şi de Est. În cadrul TIFF se pot vedea anual peste 200 de filme din toată lumea, iar precedenta ediţie a inregistrat peste 55.000 de spectatori. Festivalul îşi va sărbători în 2011 cea de-a 10-a ediţie şi va începe pe data de 3 iunie 2011.

Pe 15 iunie, festivalul se va muta la Sibiu, unde se va proiecta o selecţie de filme gândită special pentru spectatorii sibieni, axată pe relaţia dintre film şi celelalte arte, precum şi un program cuprinzând cele mai noi filme autohtone.

Regulile impuse de FIAPF pentru festivalurile internaţionalede film acreditate se referă în primul rând la angajamente ferme din partea festivalurilor pentru implementarea celor mai înalte standarde în ceea ce priveşte difuzarea filmelor programate. Printre acestea, menţionăm nevoia de promovare a filmelor din program pentru reprezentanţii industriei de film prezenţi(potenţialidistribuitori, agenţide vânzări), calitatea organizării evenimentului, precum şi existenţa unui sistem bine pus la punct împotriva pirateriei.

"Ţinând cont de creşterea constantă a numărului de festivaluri în întreaga lume, acreditarea FIAPF statuează reguli clare atât pentru festivaluri, cât şi pentru cei care acordă licenţele. Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia,  garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. Într-un mediu aflat într-o continuă competiţie, festivalurile trebuie să se adapteze la noi reguli; fiecare festival aflat într-o fază de dezvoltare şi expansiune are tot interesul să fie acreditat de către FIAPF", spune Benoit Ginisty, Directorul General FIAPF.
 
O dată cu acreditarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, FIAPF întăreşte cooperarea cu ţările din Estul si Centrul Europei. Din 2006, FIAPF a acreditat ca festivaluri de film competiţionale specializate Festivalul Black Nights - Tallinn (Estonia), Festivalul Era New Horizons - Wroclaw (Polonia) şi Festivalul Internaţional de Film de la Sofia (Bulgaria). TIFF a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din40 de alte festivaluri competitive din toată lumea, recunoscute de FIAPF.

Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, spune: "Acreditarea festivalului de către FIAPF începând cu ediţia curentă e, în primul rând, o recunoaştere a muncii depuse de către echipă, din 2002 încoace. Ne bucurăm şi suntem mândri că am putut îndeplini criteriile stricte ale FIAPF chiar înainte de cea de-a zecea ediţie a festivalului şi că am devenit unul dintre cele mai "tinere" festivaluri din clubul select al celor 40. Pe de altă parte, cred că acesta e un moment important şi pentru Cluj, un oraş care intră, astfel, pe lista locurilor de referinţă pentru industria mondială de film şi, după părerea mea, primeşte un argument solid în plus în sprijinul candidaturii la statutul de Capitala Europeană a Culturii în 2020".

"FIAPF oferă producătorilor din toată lumea referinţe concrete pentru a înţelege schimbările şi dinamica festivalurilor de film. De asemenea, acreditarea FIAPF este un instrument-cheie pentru mulţi dintre distribuitori sau agenţii de vânzări. Prin acreditarea TIFF, FIAPF recunoaşte munca şi eforturile deosebite făcute de către Festivalul Internaţional de Film Transilvania în stabilirea celui mai important punct de întâlnire pentru toţi cei interesaţi de filmele româneşti" adaugă Benoit Ginisty.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus