februarie 2011
Hommes et des dieux, Des
Des hommes et des Dieux / Oameni şi zei, care în 2010 a primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, va fi lansat în 4 martie 2011 şi în România, distribuit de Independenţa Film. Regizat de Xavier Beauvois, deopotrivă regizor, scenarist şi actor, lungmetrajul are 11 nominalizări la Premiile César 2011, considerate echivalentul francez al Premiilor Oscar, fiind pelicula cu cele mai multe nominalizări din 2011. În prima săptămână, Des hommes et des Dieux va rula în cinematografele Hollywood Multiplex şi Studio din Bucureşti, urmând ca mai departe să ajungă în toată ţara.

Filmul are la bază povestea călugărilor cistercieni din Tibhirine, în Algeria, din 1993, până la răpirea lor din 1996 de către Grupul Islamic Armat. Răpirea şi uciderea celor şapte călugări francezi din Tibhirine, în 1996, a fost unul dintre punctele culminante ale violenţei şi atrocităţilor din Algeria, urmare a confruntării dintre guvern şi grupările teroriste extremiste pentru preluarea puterii. Dispariţia călugărilor - prinşi la mijloc între cele două părţi - a avut un efect puternic şi de lungă durată asupra guvernelor, comunităţilor religioase şi opiniei publice internaţionale. Identitatea criminalilor şi circumstanţele exacte ale morţii călugărilor rămân un mister. Cazul a fost tratat de Curtea de apel în 2003, iar anumite documente au fost de curînd desecretizate. În lunile care urmează, noi informaţii ar putea, în sfârşit, să aducă adevărul la lumină.


Povestea filmului. O mănăstire în munţi, în Africa de Nord, în 1990. Opt călugări creştini francezi trăiesc în bună înţelegere, alături de fraţii lor musulmani. Când o echipă de muncitori este masacrată de un grup fundamentalist islamist, frica acaparează întreaga regiune. Armata le oferă protecţie, însă călugării refuză. În ciuda ameninţării care creşte din ce în ce mai repede, ei înţeleg că trebuie să rămână aici, orice ar fi.

Des hommes et des Dieux explorează ultimele luni din viaţa acestei mici comunităţi de călugări creştini dintr-un "ţinut musulman". Filmul surprinde spiritul, atmosfera evenimentelor şi pericolul din interiorul comunităţii, mai degrabă decât să relateze detaliile exacte ale unei realităţi istorice.

Lungmetrajul are 11 nominalizări la cea de-a 36-a ediţie a Premiilor César, a căror gală de decernare va avea loc vineri 25 februarie 2011, la Théâtre du Châtelet din Paris şi va fi prezidată în acest an de actriţa americană Jodie Foster.

Des hommes et des Dieux este nominalizat la categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Xavier Beauvois), Cel mai bun actor (Lambert Wilson), Cel mai bun actor în rol secundar (o dublă nominalizare: Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin), Cel mai bun scenariu original (Etienne Comar, Xavier Beauvois), Cel mai bun sunet (Jean-Jacques Ferran, Vincent Guillon, Eric Bonnard), Cea mai bună imagine (Caroline Champetier), Cel mai bun montaj (Marie-Julie Maille), Cele mai bune costume (Marielle Robaut), Cele mai bune decoruri (Michel Barthélémy).
 
O coproducţie franceză între Why Not Productions, Armada Films, France 3 Cinéma, cu participarea France Télévisions, Canal+, Cinécinéma, Centre National de la Cinématographie et de l'Image Animée, Des hommes et des Dieux este distribuit în România de Independenţa Film.

Mai multe detalii la:
http://www.sonyclassics.com/ofgodsandmen/
http://www.facebook.com/#!/ofgodsandmen.

--
anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 | [email protected]

Regia: Xavier Beauvois Cu: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Jacques Herlin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus