mai 2011
Revista Film Menu
De 10 numere şi aproape 2 ani, Film Menu, singura revistă de cultură cinematografică românească, şi-a găsit locul pe birourile sau pe ecranele voastre (filmmenu.wordpress.com). După cum v-am obişnuit deja, fiecare lansare este însoţită de o proiecţie specială.

Astfel, miercuri 4 mai 2011, orele 19.30, la Cinemateca Union din Bucureşti, în cadrul Cineclubului Film Menu, vom proiecta filmul Tini zabutykh predkiv / Umbrele strămoşilor uitaţi (1965, subtitluri în limba engleză), al celebrului cineast armean Sergei Paradjanov.

Vă invităm însă să sărbătorim cum se cuvine împlinirea celor zece ediţii Film Menu, joi 5 mai 2011, după orele 21.00, la OTA (str. Dr. Nicolae Staicovici, nr. 26, Bucureşti). Activăm petrecerea cu Rock Dj şi Sinkronize & Pieton.

Dosarul acestui număr este intitulat "Sex în cinema". Redactorii FILM MENU au aruncat o privire asupra Undergroundului în anii '60 / Japonia vs. SUA (articol care urmăreşte modul în care sexul a intrat în filmele underground al anilor '60 în două din marile cinematografii ale lumii - cea americană şi cea japoneză), asupra procesului de Opacizare a privirii şi a relaţiei dintre Sex, film şi spectator (un scurt istoric, cu atingeri din psihanaliză, al modului în care sexul a fost receptat de public de-a lungul ultimului secol cinematografic).

Privim prin vizor la operele câtorva dintre cei mai îndrăzneţi regizori de cinema: Tinto Brass (cineast cult italian de filme erotice), Dusan Makavejev (cineast sârb care bombardează simbolurile politice ale anilor '60 - '70 cu semnificaţii sexuale) şi relaţia dintre regizorul Max Fleischer şi Betty Boop (un personaj animat celebru pentru sexualitatea sa şi creatorul ei ştrengar).

Numărul 10 conţine şi un interviu amplu (12 pagini) cu Dana Bunescu - monteur şi/sau designer de sunet la filme precum Moartea domnului Lăzărescu (2005, regia Cristi Puiu), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007, regia Cristian Mungiu), Felicia, înainte de toate (2009, regia Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), Amintiri din epoca de aur (2009, regizori diverşi), Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010, regia Andrei Ujică).

De asemenea, Andrei Gorzo continuă seria articolelor dedicate teoriilor realismului, cu partea a cincea din fragmentul intitulat Jos realismul! Sus realismul!

Rubrica de review conţine cronici ale unor filme româneşti precum Aurora (r. Cristi Puiu), Film pentru prieteni (r. Radu Jude), Periferic (r. Bogdan George Apetri), dar şi ale unor producţii din afară, cum ar fi Go Get Some Rosemary (r. Ben şi Joshua Safdie), O Caso estranho de Angelica (r. Manoel de Oliveira), Kaboom (r. Gregg Araki), Lola (r. Brillante Mendoza), Public Speaking (r. Martin Scorsese).

În revistă pot fi găsite portretele ample ale unor regizori de renume ca Mike Leigh (cineast britanic renumit pentru tehnica de improvizaţie pe care o aplică în colaborarea cu actorii săi), Clint Eastwood (emblemă a cinemaului american), Jia Zhangke (cel mai reputat cineast chinez).

Nu în ultimul rând, numeroase filme prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava, Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT din Bucureşti şi Festivalului Internaţional de Film Documentar dedicat drepturilor omului One World din Bucureşti, constituie subiectul rubricii dedicate festivalurilor.

Continuăm tradiţia tabelului de cotaţii, astfel încăt pe coperta 3 a revistei puteţi găsi o listă conţinând 25 de titluri de filme votate de către redactorii FILM MENU.

Despre FILM MENU

FILM MENU este o revistă de cinema iniţiată şi sprijinită de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti şi realizată de studenţi ai Facultăţii de Film din cadrul Universităţii. Apare o dată la două luni, începând cu iunie 2009.
Revista îşi doreşte să funcţioneze ca o pepinieră a viitorilor specialişti în cinema din ţara noastră. De asemenea, se implică în realizarea unor evenimente cinematografice, printre care se numără organizarea unui Cineclub în cadrul Cinematecii Union în fiecare seară de miercuri a săptămânii şi a proiecţiilor Les Weekends Film Menu, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti.
Revista e distribuită gratuit în cadrul proiecţiilor proprii şi a altor festivaluri de profil din ţară şi poate fi descărcată gratuit în format pdf pe blogul filmmenu.wordpress.com.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să accesaţi filmmenu.wordpress.com.


Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus