Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Revista Film Menu

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cineclub Film Menu - Mods


noiembrie 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Mods (Franţa 2002, regizat de Serge Bozon) rulează miercuri, 9 noiembrie 2016, de la ora 18:00, în sala de cinema a UNATC (str. Matei Voievod, nr 75-77, corpul C), în cadrul Cineclubului Film Menu, în parteneriat cu Festivalul Filmului Francez, 2016. Filmul este subtitrat în limba română.

Proiecţia filmului va fi introdusă de criticul de film Joachim Lepastier, redactor al revistei Cahiers du Cinéma şi al blog-ului 365 jours ouvrables, şi va fi urmată de o discuţie cu publicul prezent, moderată de Andrei Luca.

Afişul cineclubului este realizat de Radu Pop.

Unicitatea lui Mods, la fel ca plăcerea pe care o provoacă, ţine de caracterul său profund neclasabil, situându-se între mai multe culturi şi epoci. Faptul că este filmat la Cité Universitaire de Paris (un mare parc plin de "cămine studenţeşti" la marginea capitalei) face posibil ca un gen atât de american precum "filmul de campus" să fie bine primit în cinemaul francez. După cum o atestă titlul şi coloana sa sonoră, filmul e inspirat din muzica anilor '60, plasându-se sub patronajul unui anumit "dandyism rock" al epocii: o vestimentaţie riguroasă şi îngrijită pentru a insufla atitudine, refrene seci şi sărăcăcioase din punct de vedere muzical, uneori tânguitoare (It's gonna rain tonight; I'm a Living Sickness), alteori scandate (I must run). Această tentă «sixties» se extinde până la preferinţele de mizanscenă, care duc la compoziţii de cadre similare coperţilor legendarelor discuri de 45. Astfel, personajele reproduc atitudini de grup din epocă, blazate şi posomorâte, pentru a comenta acţiunea în maniera unui cor antic în jachete. Cu toate acestea, Mods este departe de a fi un exerciţiu vintage. Este de-a dreptul o comedie muzicală conceptuală şi contemporană care reuşeşte să "danseze despre arhitectură". Coregrafiile lui Julie Desprairies se bazează pe raportul dintre corpuri şi clădiri. Un stâlp, un parapet, trei trepte, unghiul unei camere servesc drept puncte de sprijin pentru dansurile executate cu o rigiditate ironică de către actorii-dansatori, care poate că sunt amatori, însă în sensul nobil al termenului, adică iubind din plin muzica din care se inspiră.

Mods
Franţa, 2002, 60 min
regie Serge Bozon
scenariu Axelle Ropert / imagine Céline Bozon / montaj Cyril Leuthy / sunet Laurent Gabiot şi Mélissa Petitjean
cu Laurent Lacotte, Guillaume Verdier, Serge Bozon
Link către eveniment: facebook.
Descarcă revista FILM MENU aici. Toate articolele despre Revista Film Menu


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Joachim Lepastier


Alte articole

 Lansarea numărului al 26-lea al revistei Film Menu, Comunicat de presă
 Lansarea numărului al 25-lea al revistei Film Menu, Comunicat de presă
 Comoara - proiecţie şi dezbatere în cadrul proiectului Film Menu - Să Film!, episodul 30, Comunicat de presă
 Opiniile studenţilor UNATC despre activitatea didactică a lui Andrei Rus, Comunicat de presă
 Nedumeriri despre UNATC, Dana Bunescu
 Toate articolele despre Revista Film Menu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer