iunie 2015
Credeam că odată intrat pe ştatele de plată ale UNATC, fost ATF, fost IATC, numai pompele funebre sau propria voinţă ar fi putut scoate pe cineva din lista de cadre didactice a amintitei instituţii. Iată că ultimele evenimente mi-au contrazis cu fermitate convingerile. În sfirşit, prima concediere de după 1990 s-a produs. Lectorul universitar Andrei Rus a primit prin poştă hotărîrea comisiei de etică a UNATC. Capetele de acuzaţie sunt clare, procesul sumar, execuţia rapidă.
 
Ce este frapant, pentru mine cel puţin, este lipsa de reacţie a cadrelor didactice si a unei bune părţi a studenţilor la apariţia în spaţiul public a unor acuzaţii la adresa tînărului lector formulate de către Florin Zamfirescu, profesor la Facultatea de Teatru, fost rector în intervalul 2000 - 2008, în felul următor: "Mi se pare că nu are ce căuta în şcoală un asemenea individ distructiv, care îşi terorizează studenţii, pentru că, mai nou, am aflat că îşi terorizează studenţii dacă nu sunt cel puţin de acord cu orientarea sexuală pe care o propune el. Sunt oameni care au pierdut burse, oameni care au primit nota 3 pe linie pentru că şi-au exprimat părerea liber şi au spus: «Dom`le, eu nu îi înţeleg pe ăştia!». Sunt oameni care se plâng pe Facebook că au fost ostracizaţi de această gaşcă care vine în şcoală cu alte scopuri" (ziarul Ring din 2 iunie 2015). Dacă acuzaţiile ar avea suport real, mă întreb cum de studenţii vizaţi de această afirmaţie au tolerat o astfel de situaţie nedenunţînd-o, şi cum cadrele didactice, care şi-au sacrificat propria nemurire pe altarul nemuririi absolvenţilor, au putut respira acelaşi aer cu un asemenea ticălos. Tăcerea i-ar face şi pe unii şi pe ceilalţi complici la o vină majoră. Dacă, însă, acuzaţiile n-au niciun suport real, dacă toate aceste afirmaţii nu sunt altceva decît infamii aruncate în agora cu o nonşalanţă pe care numai umbrela notorietăţii o poate justifica, întrebarea legată de aceeaşi lipsă de reacţie a cadrelor didactice de la (încă) Facultatea de Film este la fel de legitimă, iar complicitatea se conturează a fi la fel de gravă. Semnalarea oricărui abuz, indiferent de natura lui, ar trebui sa fie o datorie morală a oricărui cetăţean, şcolit sau nu la UNATC.
 
Un alt motiv de stupoare este legat de unul dintre capetele de acuzare şi anume cel care se referă la manipularea în scopul solidarizării pentru o cauză falsă. Nu reuşesc să înţeleg de ce domnii / doamnele care au formulat textul hotărîrii de desfacere a contractului de munca îşi imaginează că "tinerii cineaşti de marcă", cei de a căror "notorietate şi bună credinţă" s-a folosit redactorul, de data asta, al revistei Film Menu Andrei Rus, ca să "creeze un fals curent de opinie", ar fi atît de uşor de manipulat. De ce consideră dumnealor că solidarizarea celor de a căror notorietate se sperie nu ar fi avut loc în deplină cunoştinţă de cauză? Dacă Andrei are abilităţi de manipulator atît de impresionante, poate că ar trebui ca onor comenduirea UNATC să mai reflecteze la problema concedierii sale şi să se folosească din plin de Rus, care pare că reuşeşte cu mare uşurinţă să încurce minţile unor oameni inteligenţi ca Baciu, Jude, Porumboiu, Ujică etc., în scopul refacerii imaginii instituţiei.
 
Ar mai fi motive de nedumerire legate de acuzaţiile de internaţionalizare a conflictului, de instigare a studenţilor sau de tentativa de destructurare a instituţiei dar numărul de enormităţi posibil de citat mi-e limitat de un simţ al măsurii probabil exagerat.
 
(Dana Bunescu, Absolvent ATF, actual UNATC)

Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus