aprilie 2011
Competiţia Timishort din 2011 este mai selectă ca niciodată. Douăsprezece scurtmetraje vor concura pentru trofeul Timishort, iar alte opt scurtmetraje româneşti vor concura pentru premiul oferit celui mai bun film românesc.

În Competiţia internaţională participă filme din Franţa, Canada, Spania, Finlanda, Grecia, Thailanda, Chile, Marea Britanie, Israel sau Turcia, ultimul fiind o co-producţie cu România a unui film regizat de Erol Mintas, regizor de origine kurdă, ce reprezintă renaşterea filmului kurd. Berf / Zăpadă reprezintă a doua parte a trilogiei Mother and Son şi spune povestea unui fiu care, respectând tradiţiile, trebuie să aducă zăpada înainte de moartea mamei sale.

O altă co-producţie din competiţie, Thailand este un film despre conflictul armat dintre israelieni şi palestinieni, regizat de regizorul de origină română Zvika Buchenspanner, născut la Rădăuţi şi mai apoi emigrat în Israel.


15 iulie, una dintre cele două prezenţe româneşti la festivalul de la Berlin din 2011, este o revenire în competiţia Timishort a regizorului Cristi Iftime, după ce în 2010 a participat cu filmul Timi.

Ultimul film românesc din competiţia internaţională, The Box, regizat de tânărul regizor Mircea Gherghinescu, reprezintă un exerciţiu estetic neobişnuit pentru cultura scurtmetrajului autohton şi va fi prezentat în premieră mondială.

Competiţia Naţională numără opt titluri, două dintre ele în premieră mondială. Skin, regizat de Ivana Mladenovic spune povestea unui fost deţinut care, odată ieşit din închisoare, încearcăsă-şi recupereze nu doar relaţiile din trecut, dar şi demnitatea. Împuşcând căcatul este un film regizat de tânărul Radu Ţigănaş în anul I la UNATC şi reprezintă o doză de umor de calitate într-o atmosferă jarmuschiană.


Tot în Competiţia naţională se mai regăsesc şi filme care au cunoscut deja aprecierile juriilor altor festivaluri: Apele tac / Silent River, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, o coproducţie româno-germană, a fost al doilea titlu românesc din competiţia Berlinalei, câştigând şi o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film prin intermediul premiului obţinut la Festivalul de la Tampere (Finlanda), în timp ce Categoria Grea (regia Olivia Căciuleanu) a câştigat premiul de regie la Festivalul studenţesc Cinemaiubit, iar Fotografia, în regia lui Victor Dragomir a câştigat o menţiune specială la festivalul de la Gijon.

Competiţia internaţională:

Snow - Erol Mintas (Turcia/România)
The Woman and the Dog - Damien Manivel (Franţa)
Woman Waiting - Antoine Bourges (Canada)
The German Pavilion - Juan Millares (Spania)
How to Pick Berries - Elina Talvensaari (Finlanda)
13 1/2 - Hasir Vafeiadis (Grecia)
Canopy Crossings - Gary Yong (Thailanda)
The Shower - Maria Jose San Martin (Chile)
Paris / Sexy - Ruth Paxton (Marea Britanie)
Thailand - Zvika Buchenspanner (Israel/Palestina)
15 July - Cristi Iftime (România)
The Box - Mircea Gherghinescu (România)

Competiţia naţională:

Fotografia - Victor Dragomir
Categoria grea - Olivia Căciuleanu
Apele tac - Anca Miruna Lăzărescu
Împuşcând căcatul - Radu Ţigănaş
Skin - Ivana Mladenovic
Adulter - Peter Kerek
După-amiaza în Drumul Taberei - Vlad Trandafir
Draft 7 - Luiza Pârvu
 
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali: Centrul Ceh, Centrul Cultural German Timişoara, Teatrul Naţional Timişoara, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, Festivalul Filmului European. Pentru mai multe informaţii, urmăriţi site-ul www.timishort.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus