mai 2011
Festivalul TIFF 2011
Ca în fiecare an, începând de la ediţia 2005, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, una dintre cele mai aşteptate secţiuni de către publicul festivalier este cea dedicată cinematografiei autohtone. Timp de 3 zile, cinefilii se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială.

Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje. "Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sînt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, Loverboy, şi cel al lui Constantin Popescu, Principii de viaţă, cu Vlad Ivanov în primul său rol principal", punctează Chirilov "hiturile" incontestabile ale selecţiei Zilelor Filmului Românesc din 2011. 

Direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain RegardLoverboy, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii producţiei câştigătoare a 7 Premii Gopo în 2011, inclusiv a Premiului pentru Cel mai Bun Film, Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), filmul spune povestea unui tânăr de 20 de ani, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele de trafic de carne vie din Constanţa. Pentru poliţistii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei ce o practică sunt denumiţi loverboys. Planurile băiatului sunt însă date peste cap în momentul în care se îndrăgosteşte nebuneşte de Veli, una dintre fetele pe care trebuie să le racoleze.

Regizorul Constantin Popescu revine la ZFR cu al doilea lungmetraj din carieră: Principii de viaţă. Lungmetrajul de debut al acestuia, Portretul luptătorului la tinereţe, a fost prezentat la TIFF în 2010. Filmul se luptă şi pentru Trofeul Transilvania, fiind de altfel singura producţie românească prezentă în Competiţia Oficială TIFF din acest an. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr (Moartea domnului Lăzărescu, Amen).

Mihai Chirilov menţionează printre highlight-urile selecţiei de lungmetraj alte câteva titluri: George Dorobanţu, cîştigătorul Premiului de Debut la TIFF pentru Elevator, revine cu un eseu experimental inedit, intitulat BucharestlessO menţiune specială pentru debutul regizoral al lui Lucian Georgescu pe un scenariu co-scris cu Barry Gifford, Tatăl - fantomă - film la a cărui geneză a contribuit TIFF-ul, invitîndu-l pe scriitorul american în juriu la ediţia din 2003.

Dacă bobul nu moare, în regia lui Sinişa Dragin, este un alt titlu ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Filmul a câştigat în 2011 Premiul Publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam şi a fost selectat în 2010 în competiţia celui mai important festival de film din Japonia, cel de la Tokyo. Lungmetrajul spune povestea a doi taţi, unul sârb şi unul român, care încearcă să facă faţă unor drame. Cel sârb vine în România pentru a recupera trupul fiului mort, în timp ce tatăl român încearcă să-şi găsească fiica, vândută ca prostituată în Kosovo.

Dacă bobul nu moare este al patrulea film de lung metraj din cariera lui Sinişa Dragin. Acesta a mai regizat În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură (2002) distins cu Tigrul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2002, Faraonul (2001) şi Lunga călătorie cu trenul (1997).

Lista filmelor selecţionate în secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc cuprinde şi alte titluri care au făcut senzaţie la festivalurile internaţionale de film, precum Morgen (r. Marian Crişan), distins cu 3 trofee la Festivalul de Film de la Locarno 2010 şi 3 premii la Festivalul de la Salonic (Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare - Rol Masculin: András Hatházi şi Yilmaz Yalcin, Premiul FIPRESCI), Periferic, al regizorului Bogdan George Apetri, recompensat, printre altele, cu Premiul Boccalino d'Oro al Criticii Independente pentru Cea mai Bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010.

Din Zilele Filmului Românesc nu lipsesc nici în acest an documentarele: coproducţia româno-germană Aproape de cer, un film regizat de Titus Faschina a cărui coloană sonoră poartă semnătura inconfundabilă a lui Alexander Bălănescu, distins cu Menţiunea Specială a ERT3 Broadcasting şi Premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011, Metrobranding - a Love Story between Men and Objects, de Ana Vlad şi Adi Voicu, precum şi mediu-metrajele Petrecere şi concurs în Ciupelniţa, de Liviu Săndulescu, Valea Corlatului, al lui Stephane Lucon, şi 24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani, regizat de Marius Iacob.

La TIFF 2011, 11 scurtmetraje de senzaţie completează oferta de filme autohtone recente. Printre acestea se numără  Apele tac (r. Anca Miruna-Lăzărescu), prezent în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Berlin în 2011; Stop Over (r. Ioana Uricaru), selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance 2011, film în a cărui distribuţie se regăsesc fac parte Monica Bârlădeanu, actriţa care a făcut parte din Juriul festivalului în 2010, şi muzicianul Damian Drăghici; Draft 7 - filmul cu care Luiza Pârvu revine în selecţia TIFF, după ce în 2010 a concurat în cadrul aceleiaşi secţiuni cu Aniversarea; filmul documentar You Can't Hide Love from Gypsies (r. Mara Trifu), prezent la Cannes 2011 în secţiunea Semaine de la Critique (programul NISI MASA) precum şi Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), proiectat la TIFF în premieră mondială.
 
Mihai Chirilov recomandă spectatorilor festivalului şi câteva titluri de documentar şi scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului RomânescPiesa de rezistenţă a grupajului de documentare o constituie lungmetrajul germano-român Aproape de cer, regizat de Titus Faschina şi coprodus de Thomas Ciulei, în vreme ce în cursa pentru cel mai bun scurtmetraj intră 15 titluri, printre care cel mai radical titlu din program, temerarul Film pentru prieteni al lui Radu Jude, două filme prezentate deja la Sundance, respectiv Berlin - Stop Over (de Ioana Uricaru, pe un scenariu de Cristian Mungiu) şi Apele tac (de Anca Miruna Lăzărescu) - şi excelentul 24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani (de Marius Iacob), prezentat în premieră absolută.
 
În 2011, juriul care va decide câştigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai Bun Film, respectiv Cel mai Bun Debut, este alcătuit din 3 personalităţi ale cinematografiei europene: Nadia Paschetto - director şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de la Arras, Dana Enulescu - corespondent BBC pentru Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi Daniela Michel - directorul Festivalului de Film de la Morelia.
 
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie 2011, la Sibiu.


ZILELE FILMULUI ROMÂNESC 2011

 
 
LUNGMETRAJE
 
 Aproape de cer / Close to Heaven
(r. Titus Faschina, România -Germania, 2011)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Menţiune Specială a ERT3 Broadcasting, Premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011
 
 Bucharestless
(r. George Dorobanţu, România, 2011)
Premieră mondială
 
 Dacă bobul nu moare / If the Seed Doesn't Die
(r. Sinisa Dragin, România, 2010)
Cu: Mustafa Nadarevic, Dan Condurache, Milos Tanaskovic, Franz Buchrieser, Ioana Barbu
Premii şi festivaluri: Premiul Publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam 2011; Festivalul de Film de la Tokyo 2010
 
 Despre alte mame / Other Mothers
(r. Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan, România, 2010)
Cu: Silviu Geamănu, Gavril Pătru, Marius Adrian Cordoş, Mihai Baranga, Robert Radoveneanu
Premii şi festivaluri: Premiul Federaţiei Mondiale a Cinecluburilor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova 2010
 
 Loverboy
(r. Cătălin Mitulescu, România, 2011)
Cu: George Piştereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu
Premii şi festivaluri: selecţionat în competiţia Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2011
 
 Metrobranding - a Love Story between Men and Objects
(r. Ana Vlad şi Adi Voicu, România, 2010)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film DokLeipzig 2010; Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava (Cehia) 2010; Festivalul Filmului European (România) 2011
 
 Morgen
(r. Marian Crişan, România-Franţa-Ungaria, 2010)
Cu: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rîmbu
Premii şi festivaluri: 11 nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun Film, la Premiile Gopo 2011; Premiul Special al Juriului, Premiul Juriului Ecumenic, Premiul Don Quijote, Premiul III în selecţia Juriului Junior la Festivalul de Film de la  Locarno 2010; Premiul pentru Cel mai Bun Regizor, Cea mai Bună Interpretare - Rol Masculin (András Hatházi şi Yilmaz Yalcin), Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010 
 
 Periferic / Outbound
(r. Bogdan George Apetri, România-Austria, 2010)
Cu: Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Timotei Duma
Premii şi festivaluri: Premiul Boccalino d'Oro al Criticii Independete pentru Cea mai Bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010; Premiul Special al Juiului, Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic, Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia 2010; Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia, Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă (Ana Ularu) şi Golden Alexander - Premiul pentru Cel mai Bun Film  la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010; Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Viena (Viennale) 2010
 
 Principii de viaţă / Principles of Life
(r. Constantin Popescu, România, 2011)
Cu: Gabriel Huian, Vlad Ivanov, Rodica Lazăr
Premii şi festivaluri:selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian 2010; Festivalul de Film East End Londra 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava 2010; Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg 2011
 
 Tatăl fantomă / The Phantom Father
(r. Lucian Georgescu, România, 2011)
Cu: Marcel Iureş, Mihaela Sârbu, Barry Gifford, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ
Premieră mondială
 
 Ursul / The Bear
(r. Dan Chişu, România, 2011)
Cu: Mihai Constantin, Şerban Pavlu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Serban Celea
 
 Visul lui Adalbert / Adalbert's Dream
(r. Gabriel Achim, România, 2011)
Cu: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne, Ozana Oancea, Paul Ipate, Mimi Brănescu, Mircea Rusu
Premieră mondială
 
MEDIUMETRAJE
 
 Film pentru prieteni / A Film for Friends
(r. Radu Jude, România, 2011)
Cu. Gabriel Spahiu, Şerban Pavlu
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Filmului European (România) 2011
 
 Petrecere şi concurs în Ciupelniţa / Party and Contest in Ciupleniţa
(r. Liviu Săndulescu, România 2011)
Film documentar
Premieră mondială
 
 Valea Corlatului The Corlat Valley
(r. Stephane Lucon, România, 2011)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania 2011
 
 24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani/ 24 Buckets, 7 Mice, 18 Years
(r. Marius Iacob, România, 2011)
Film documentar
Premieră mondială
 
SCURTMETRAJE
 
 Apele tac / Silent River
(r. Anca Miruna Lăzărescu, Germania-România,2011)
Cu: Andi Vasluianu, Toma Cuzin
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011; Premiul Publicului pentru Film Românesc, Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc şi Menţiune Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Film NexT 2011, Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)
 
 Bora Bora
(r. Bogdan Mirică, România, 2011)
Cu: Mirela Zeţa, Alexandru Potocean
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011
 
 Draft 7
(r. Luiza Pârvu, România, 2011)
Cu: Olimpia Melinte, Eduard Petru Jighirgiu
Premii şi festivaluri: Premiul Rectorului - Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2010 (variantă în lucru); Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Timishort 2011; Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)


 Fata din Transilvania / Transylvania Girl
(r. Sabin Dorohoi, România, 2011)
Cu: Maia Morgenstern, Andreea Vasile, Orlando Petriceanu
Premieră mondială
 
 Numărătoarea manuală / The Counting Device
(r. Daniel Sandu, România, 2010)
Cu: Alexandru Georgescu, Cătălin Stelian
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film NexT 2011
 
 Outrageously Disco
(r. Nicolae Constantin Tănase, România, 2009)
Cu: Aylin Cadîr, George Albert Costea
Premii şi festivaluri: Premiul Criticii şi Premiul pentru Cea mai Bună Scenografie - Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2009; Festivalul Internaţional de Film NexT 2010; Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2010
 
 Pauza de masă Lunch Break
(r. Ciprian Alexandrescu, România, 2010)
Cu: Vlad Ivanov, Mihaela Sârbu, Tudor Aaron Istodor
Premii şi festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de Scurt Metraj Timishort 2011
 
 Stopover
(r. Ioana Uricaru, România - Italia, 2011)
Cu: Monica Bârlădeanu, Damian Drăghici
Premii şi festivaluri: selecţionat în Competiţia Festivalului de Film Sundance (SUA) 2011
 
 Strung Love
(r. Victor Dragomir, România, 2010)
Cu: Bogdan Marhodin, Alexandru Potocean, Olivia Niţă
Premii şi festivaluri: Nominalizat la Premiul Gopo 2011 pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj; Premiul pentru Cel mai bun Actor, Premiul Criticii, Trofeul CineMAiubit 2010; Premiul Publicului - Festivalul de Film de Scurt Metraj Filmul de Piatra 2011; Festivalul Internaţional de Film NexT 2011; Festivalul Internaţional de Film deScurt Metraj Timishort 2011; Festivalul de Film de la Cannes 2011 (Short Film Corner)
 
 Superman, Spiderman sau Batman / Superman, Spiderman or Batman
(r. Tudor Giurgiu, România, 2011)
Cu: Zsolt Bogdan, Aron Hanga, Cornel Răileanu
Premieră mondială
 
 You Can't Hide Love from Gypsies
(r. Mara Trifu, 2011)
Film documentar
Premii şi festivaluri: Semaine de la Critique (programul NISI MASA) la Festivalul de la Cannes 2011

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus