Vin românesc, muzică live autentică şi o atmosferă de senzaţie la petrecerea românească organizată în cadrul celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de la Cannes. În seara zilei de 18 mai 2011, una dintre cele mai apreciate locuri de petreceri din Cannes, terasa Chérie Chéri, a vibrat în ritmuri de muzică lăutărească, oferită de Taraful Haiducilor din Clejani, iar invitaţii prezenţi la eveniment au savurat la maxim toate melodiile interpretate de cei şase membri ai trupei.
Numeroase personalităţi au acceptat invitaţia organizatorilor (Celluloid Dreams - distribuitorul internaţional al filmului Loverboy şi Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc - organizatoarea pavilionului românesc de la Cannes) de a sărbători prezenţa românească la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes, printre acestea numărându-se Marian Masone - director asociat de programe speciale al Film Society of Lincoln Center şi producător al Festivalului de Film de la New York, Nikolaj Nikitin - delegatul Festivalului de Film de la Berlin pentru Europa de Est, Barmak Akram - regizorul filmului Kabuli Kid, premiat la TIFF 2009 cu Premiul de Regie, sau Laurent Jacob - Selecţionerul şi coordonatorul secţiunii Cinéfondation de la Cannes.
Printre invitaţii români s-au numărat regizorul filmului Loverboy (selectat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes), Cătălin Mitulescu; protagoniştii Ada Condeescu şi George Piştereanu; Marius Moga, cel care a contribuit la coloana sonoră a filmului; prezentatoarea TV Iulia Vîntur; Corneliu Porumboiu, prezent în juriul pentru scurtmetraje şi al secţiunii Cinéfondation. De asemenea, producătorii Ada Solomon şi Daniel Mitulescu s-au aflat pe lista românilor aflaţi la petrecere.
Pentru al şaselea an consecutiv, România este prezentă în cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, care adună anual un număr de 10.000 de participanţi din peste 100 de ţări.
Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional şi pune la dispoziţia celor interesaţi (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată prin diverse evenimente interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini.
Pe lângă filmul Loverboy, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes au fost prezentate în Short Film Corner şi 17 scurtmetraje româneşti, dintre care opt incluse în Romanian Short Waves, un program tematic din cadrul Short Film Corner. Proiectul este coordonat de producătorul Dan Burlac, printre filmele prezente în Romanian Short Waves numărându-se Apele Tac (r. Anca-Miruna Lăzărescu), 15 Iulie (r. Cristi Iftime), ambele prezente în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Berlin, Draft 7, al regizoarei Luiza Pârvu sau Strung Love de Victor Dragomir.
România a fost reprezentată anul acesta în programul Producers on the Move, din cadrul reţelei European Film Promotion, de către producătoarea Ada Solomon. Înfiinţat în anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografică europeană implementate de reţeaua European Film Promotion, la care APFR a aderat în 2006. Ada Solomon a reprezentat România în perioada 14-17 mai 2011 în programul Producers on the Move, alături de alţi 25 de producători din 25 de ţări europene, fiind cea mai mare reprezentare ca număr de participanţi din tările membre ale EFP. În ultimii 3 ani, România a mai fost reprezentată de Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu (2009) şi Oana Giurgiu ( 2008).
Standul românesc de la Cannes este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român din Paris.
Partener al petrecerii româneşti de la Cannes: Domeniile Sâmbureşti.