Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2011

Jacqueline Bisset - omagiată la TIFF 2011


mai 2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Jacqueline Bisset, una dintre cele mai renumite şi apreciate figuri ale cinematografiei internaţionale, va fi omagiată la TIFF 2011 prin acordarea Premiului Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială în cadrul Galei de Închidere a celei de-a zecea ediţii a festivalului.

Născută pe 13 septembrie 1944, în Weybridge, Marea Britanie, Jacqueline Bisset are o carieră impresionantă, ce cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii '60, Jacqueline Bisset s-a făcut remarcată rapid, reuşind să câştige aprecierea criticii şi publicului, deopotrivă, prin rolurile sale pline de forţă şi farmec.

A debutat în filmul Fundătura / Cul-de-sac, regizat de Roman Polanski, cu Donald Pleasence în rolul principal. A fost distribuită apoi în Two for the Road (1967), alături de Audrey Hepburn, iar primul rol important l-a primit în The Cape Town Affair, în 1967, alături de James Brolin.

Rolul care a făcut-o celebră este cel al iubitei lui Steve McQueen în filmul de acţiune Locotenentul Bullitt, lansat în 1968. Anul următor îi va aduce prima nominalizare la Globurile de Aur, categoria Starul Debutant al Anului, pentru interpretarea ei din The Sweet Ride. Jacqueline Bisset a fost unul din numele mari de pe afişul savuroasei comedii Airport (r. George Seaton), nominalizată la nouă categorii ale Premiilor Oscar 1971, printre care şi Cel mai bun film. Recunoaşterea europeană a obţinut-o în 1973, când apare în La nuit americaine a lui François Truffaut, film ce îi asigură un binemeritat loc între cei mai importanţi actori ai perioadei.

Şi-a consolidat renumele în Statele Unite cu The Deep (1977), un film cu Robert Shaw şi Nick Nolte care i-a făcut pe cei de la Newsweek să declare că "este cea mai frumoasă actriţă a tuturor timpurilor". A fost nominalizată, din nou, la Globul de Aur pentru comedia Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, din 1978, iar curând după aceea apare în Rich and Famous, alături de Candace Bergen. În 1984, rolul din Under the Volcano i-a adus o nouă nominalizare la Globul de Aur.
 
A jucat alături de unii dintre cei mai mari actori ai ultimelor decenii. Numele său a apărut pe afişele filmelor The Life and Times of Judge Roy Bean şi When Time Ran Out, alături de Paul Newman. Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins şi Michael York i-au fost colegi de distribuţie în mai multe producţii. A lucrat pentru regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.

În 2000, Jacqueline Bisset este din nou nominalizată la Globul de Aur, categoria pentru Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar pentru mini-seria TV  Ioana d'Arc. Pentru acelaşi rol, actriţa primeşte şi o nominalizare la prestigioasele Premii Emmy (1999).

Printre cele mai recente filme în care actriţa a jucat se numără şi The Last Film Festival (r. Linda Yellen), ultima producţie din cariera lui Dennis Hopper. În 1996 Jacqueline Bisset a fost nominalizată la Premiul César, la categoria Cea Mai Bună Actriţă Într-un Rol Secundar,  pentru rolul din filmul lui Claude Chabrol, La Cérémonie, film ce va putea fi vizionat în cadrul ediţiei aniversare TIFF, pe data de 11 iunie 2011, la Cinema Florin Piersic, în cadrul unei proiecţii speciale în onoarea actriţei.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..


 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2011


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 EducaTIFF este Cel Mai Bun Proiect Educaţional din România - Gala Premiilor în Educaţie, Comunicat de presă
 EducaTIFF e în cursa pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie, 2011, Comunicat de presă
 Cinemateca TIFF: Filmele de la TIFF 2011 revin la Cluj şi Sibiu, Comunicat de presă
 Noaptea Albă a Filmului Românesc - o nouă ediţie de senzaţie, Comunicat de presă
 Impresiile FILM MENU de la TIFF 2011, Autori diverşi
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2011


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer