mai 2011
Festivalul TIFF 2011
Elevii care nu au prins locuri libere la proiecţiile de film din luna mai 2011 ale EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, sunt aşteptaţi la o nouă serie de proiecţii, în perioada 3-6 iunie 2011. Copiii şi tinerii clujeni vor avea ocazia să vizioneze filme în premieră absolută în România şi recompensate pe plan internaţional cu numeroase distincţii, filme atent selecţionate pe grupe de vârstă.

Liceenii vor fi cu siguranţă cuceriţi de tânărul Simon, care îşi asumă misiunea imposibilă de a-i găsi fratelui său o iubită. Rymden finns inga känslor / Viaţa văzută de Simon (r. Andreas Öhman), aflat printre cele mai recente producţii suedeze pentru adolescenţi, spune povestea lui Simon, un băiat de 18 ani, care suferă de sindromul Asperger (o formă de autism) şi a cărui viaţă este dată peste cap când fratele lui, Sam,  e părăsit de iubită. Pentru Simon, totul trebuie să se desfăşoare după un model riguros, după tiparul fix al unui cerc: acelaşi program, aceleaşi mese, aceleaşi haine, zi după zi. Sam este cel care are grijă de Simon. Îi pregăteşte mâncarea în formă de cercuri şi îl ajută să-i înţeleagă pe cei din jur. Când Sam are o depresie din cauza plecării prietenei lui, lumea lui Simon se transformă într-un haos.


Viaţa văzută de Simon este filmul care a reprezentat Suedia la Premiile Oscar, în 2010. Revelaţia anului 2010, actorul care interpretează rolul lui Simon, Bill Skarsgård, provine dintr-o familie cu tradiţie în actorie. Fratele său, Alexander Skarsgård, este cunoscut publicului din celebrul serial american True Blood, unde interpretează rolul lui Eric Northman.

 Rulează duminică, 5 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria

În Min bedste fjende / Bunul meu duşman (r. Oliver Ussing), film destinat elevilor de gimnaziu, Alf, sătul până peste cap de batjocurile de la şcoală, decide să ia măsuri împotriva derbedeilor care-l chinuie. Se aliază cu un coleg de clasă şi, împreună, fac un legământ inspirat din tribulaţiile lui Niccolo, eroul unei benzi desenate manga, pentru a sfida mecanismele puterii din clasa lor. Cei doi reuşesc să inverseze ierarhia bandelor din şcoală, dar noile reguli tind să devină la fel de dăunătoare ca acelea vechi.


Premiat la festivaluri internaţionale de film pentru copii şi tineri, printre care Festivalul BUFF, Malmö, şi Festivalul LUCAS, Frankfurt, producţia daneză Bunul meu duşman a câştigat recent şi Premiul pentru Cel Mai Bun Film IndieJunior, la a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Indepenedent IndieLisboa.

 Rulează sâmbătă, 4 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria

I Am Kalam / Eu sînt Kalam (r. Nila Madhab Panda), recompensat şi el pe plan internaţional, la festivaluri precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii LUCAS - Frankfurt, sau Festivalul Internaţional de Film, Televiziune şi New Media pentru Copii şi Tineri CINEKID - Amsterdam, este filmul oferit copiilor din cursul primar. Filmul spune povestea lui Chhotu, un băiat inventiv şi plin de voie bună, care, deşi s-a născut într-o sărăcie lucie, nu se dă bătut. În timpul zilei, vinde mâncare la o tarabă de la marginea drumului, pentru a-şi întreţine familia, Seara, în schimb, citeşte cu lăcomie cărţile de care a făcut rost cu multă imaginaţie şi efort. Visul lui e să meargă la şcoală şi să-şi poată controla destinul.

Pentru el, fostul preşedinte al Indiei, Abdul Kalam, care şi-a început cariera vânzând ziare, e o permanentă sursă de inspiraţie, mai ales că a susţinut, cu orice prilej, educaţia şi sistemul de învăţământ pentru toate vârstele. De aceea, eroul filmului renunţă la numele de Chhotu (folosit pentru toţi băieţii muncitori India), schimbându-l cu Kalam. Într-o zi, îl întâlneşte pe prinţul familiei regale locale. Chhotu-Kalam e vrăjit de cravata lui, care e şi însemnul şcolii la care învaţă. Pe de altă parte, tânărul prinţ nu-şi poate lua ochii de la cămila dresată de Chhotu. Aşa se leagă, între cei doi băieţi, o prietenie greu de conceput, care sfidează barierele inflexibile dintre castele indiene.

Filmul şi-a început periplul festivalier la Cannes, în 2010, şi, după un an plin de trofee, actorul Harsh Mayar a primit Premiul Naţional pentru Interpretare, Secţiunea Copii, în mai 2011, în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor Naţionale de Film, cele mai prestigioase premii de film din India.

 Rulează vineri, 3 iunie şi luni, 6 iunie, ora 10.00, Cinema Victoria


Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus