Ziua Maghiară, programată în acest an pentru ziua de miercuri, 8 iunie, aduce în 2011 la Cluj-Napoca şase dintre cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, precum şi cea mai apreciată producţie maghiară de scurtmetraj a momentului.
Programat la Cinema Florin Piersic, la ora 17:30, Calul din Torino (Ungaria-Franţa-Germania-Elveţia), mult-discutatul film al lui Béla Tarr răsplătit cu Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI în Competiţia Oficială a ediţiei 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, este "capul de afiş" al selecţiei din acest an. Scenariul peliculei este inspirat de o întâmplare adevărată din viaţa filozofului german Friedriech Nietzche, care a protejat la un moment dat un cal de biciul stăpânului său. Lungmetrajul explorează viaţa stăpânului, a fiicei sale şi chiar a calului. Sound designerul Gábor Erdélyi le dă întâlnire spectatorilor după proiecţie, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Clujul şi producţia cinematografică locală ocupă un loc special în programul Zilei Maghiare: un adevărat fenomen pentru comunitatea cinefilă maghiară din Transilvania, Antigona - adică "hai să filmăm în Ardeal!" (r. Jakab-Benke Nándor, România-Ungaria, 2010), un film independent, produs în sistem de "gherilă" care spune povestea unui grup de tineri cineaşti din Cluj, condus de un regizor din Ungaria, care îşi propune să filmeze un lungmetraj adaptat după tragedia antică Antigona, în Cheile Turenilor. La Cinema Arta, de la ora 14:30, publicul festivalului va putea urmări îndrăzneţul lungmetraj în prezenţa întregii echipe.
Mănăştur Open Air găzduieşte, de la ora 22:00, în prezenţa actorului Attila Árpa, proiecţia comediei maghiare a anului trecut, Czukor Show (r. Tamás Dömötör, Ungaria-Suedia, 2010). Spectatorii prezenţi vor recunoaşte trimiteri la multe dintre emisiunile de divertisment contemporane, începând chiar cu premisa poveştii: un bărbat de la ţară este invitat într-un show de televiziune la cererea surorii sale, pe care n-a mai văzut-o de şase ani. Ea a decis să-şi aducă familia în faţa camerelor de luat vederi. Emoţiile îi copleşesc pe protagonişti şi două tragedii se dezvăluie în acelaşi timp: un triunghi amoros, dar şi mai marea dramă a exploatării problemelor personale de către media.
Proiecţie-eveniment la TIFF: două dintre cele mai bine cotate filme ale momentului Children of the Green Dragon (r. Bence Miklauzic) şi scurtmetrajul arătat la Cluj direct după premiera mondială din cadrul Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de la Cannes 2011, Beast (r. Attila Till) rulează împreună la Cinema Arta, de la ora 12:00. Lungmetrajul lui Bence Miklauzic va fi, cu siguranţă, pe gustul celor care au apreciat filmul de debut al lui Marian Crişan, Morgen. Pelicula îl are în prim-plan pe Máté, un agent imobiliar divorţat şi singuratic, care primeşte de la şeful său sarcina să vândă un depozit din suburbii. Depozitul este închiriat de un grup de chinezi care-şi ţine acolo bunurile mai mult sau mai puţin legal importate. Miile de cutii sunt păzite de un chinez, Wu, care şi trăieşte în depozit. Apropierea forţată îi va face pe cei doi bărbaţi singuri pe lume să lege o surprinzătoare prietenie. Regizorul filmului Beast, Attila Till, şi protagonistul Szabolcs Thuróczy vor fi prezenţi la finalul proiecţiei de la Cinema Arta pentru a discuta despre scurtmetrajul lor, un film puternic şi dur: povestea unui fermier maghiar nu prea bogat, care domneşte asupra soţiei, copiilor şi a sclavului său "angajat". Izolat de lume într-o fermă din câmpie, încearcă să se menţină la înălţimea unor standarde familiale bazate pe tradiţii rigide. În relaţiile dintre personaje, drumul către un deznodămând tragic devine astfel, larg deschis.
Câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Săptămâna Filmului Maghiar în 2010, Vespa (r. Diana Groó) a fost unul dintre filmele maghiare cele mai căutate de festivalurile de film din lumea întreagă, în cursul anului 2010. Un road-movie plin de farmec şi umor, filmul este o incursiune în lumea copilăriei. La un joc de cărţi, puştiul de 12 ani Lali câştigă un baton de ciocolată, iar în el găseşte un loz câştigător: premiul este o motocicletă Vespa. Dar motocicleta este în Budapesta, aşa că puştiul pleacă din oraşul său nu doar ca să-şi ia premiul mult visat, ci şi ca să-şi regăsească tatăl pe care nu-l mai văzuse de mult timp. Filmul este programat la ora 10:00 la Cinema Arta.
Filmtett.ro, singurul portal de artă şi educaţie cinematografică în limba maghiară redactat în Transilvania, se relansează în cadrul Zilei Maghiare de la TIFF 2011! Filmtett (în româneşte: Filmact) a apărut lunar în print, din iunie 2000 până în ianuarie 2008, când a rămas exclusiv în formula online. Publicaţia oferă cinefililor un portal actualizat zilnic cu ştiri, cronici de filme, studii despre istoria cinematografiei şi baze de date utile. Miercuri, de la ora 18:30, la TIFF Meeting Point, la împlinirea a 11 ani de la apariţia primului număr al revistei, redacţia Filmtett prezintă noua versiune a portalului, structura, facilităţile şi avantajele acesteia, inclusiv o surpriză pentru cinefilii cititori de limba română!