iunie 2011
Comunicate de presă - concerte
Forumul Cultural Austriac organizează în perioada 16 - 19 iunie 2011 a doua ediţie a Festivalului Internaţional Klezmer & More. Concertele vor avea loc la Green Garden, în incinta Green Hours 22 Jazz Cafe şi vor începe la ora 20. Preţul unui bilet este de 10 RON. Festivalul este organizat în parteneriat cu Green Hopurs 22 Jazz Cafe, Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez.

Klezmer, muzica evreilor din Europa centrală şi de Sud-est, este un gen de muzică tipic şi tradiţional pentru această regiune, care reuşeşte să încânte orice ascultător, fie prin energia debordantă în care poate exploda, fie prin tonalităţile sale mai melancolice. Intrată într-un con de umbră după anihilarea aproape totală a culturii evreieşti europene la mijlocul secolului XX, această muzică a fost redescoperită acum câteva decenii în America de Nord. De atunci, multe formaţii tinere au reinventat muzica klezmer interpretând-o într-o manieră contemporană.
 
Festivalul Klezmer & More, aflat la a doua ediţie, prezintă publicului câteva exemple ale paletei variate de posibilităţi de interpretare a acestei muzici. Trio-ul Kroke (Polonia) cunoscut nu numai de pe coloana sonoră a filmului Schindler's List de Steven Spielberg sau prin colaborarea cu Nigel Kennedy investighează tradiţiile folclorice evreieşti, care sunt punctate cu accente din muzica clasică şi din jazz. Elemente ale curentului klezmer-rock şi soviet pop sunt prezente în muzica formaţiei Nayekhovici (Rusia), care nu lipseşte de la nici unul din marile festivaluri de gen. Klezmer de factură specială este prezentat de Nifty's (Austria), a căror amalgam din underground-rock, funk, ska, reggae şi melismatică orientală promite un concert memorabil. Formaţia Basarabish (Republica Moldova / SUA), un proiect constituit special pentru acest festival, explorează universul muzicii klezmer din România şi Republica Moldova şi ilustrează influenţele locale care au îmbogăţit-o pe aceasta.

Festivalul este însoţit de o expoziţie foto la staţia de metrou Unirii realizată de fotograful israelian Shari Bar On şi jurnalistul austriac Emil Rennert. Expoziţia investighează urmele culturii evreieşti din Bucovina.
 
Informaţii suplimentare: Forumul Cultural Austriac / Str. Dumbrava Roşie 7 /  020461 Bucureşti / Tel.: 021 201 5621 / Fax.:021 210 0885 / E-mail: [email protected] / www.austriacult-bucuresti.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus