Un festival de muzică clasică, aflat la a 85-a ediţie, reprezintă o performanţă oriunde în lume. Greu de imaginat că, deşi aflat atât de aproape de noi, ştim atât de puţine despre Varna Summer Fest.

 

Nu am idee câţi dintre românii care îşi petrec vacanţa într-una dintre staţiunile aflate la mai puţin de 30 km de Varna ştiu că, de la mijlocul lunii iunie până la final de iulie 2011, au posibilitatea de a asculta fără a plăti bilet de intrare concerte de muzică clasică sau spectacole de operă ori balet. Festivalul de vară de la Varna este cel mai vechi festival de muzică clasică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele de gen cu cea mai lungă tradiţie din Europa. Între 22 şi 25 iunie 2011, festivalul va avea parte de o consistentă contribuţie românească. Seria concertelor începe pe 18 iunie la spectaculoasa sală a Centrului de congrese şi festivaluri din Varna, cu Orchestra simfonică a Operei de Stat din Varna, dirijată de Rosen Milanov şi se va încheia pe 27 iulie cu o montare cu Aida.

Ruxandra Donose şi Romanian Piano Trio

Orchestra Naţională Radio şi Romanian Piano Trio pleacă aşadar în Bulgaria. Dar nu în vacanţă, ci pentru a cânta la acest festival, ambele concerte urmând a fi transmise în direct la Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi intrând în circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio şi  Televiziune, ceea ce va presupune difuzarea lor la radiourile publice din Europa. Oferta muzicală adresată tuturor turiştilor de pe litoralul bulgăresc în această perioadă are şi un specific românesc timp de trei zile.

Este vorba despre un recital susţinut de Romanian Piano Trio şi de două concerte simfonice ale Orchestrei Naţionale Radio, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare. Celebra me­zzosoprană Ruxandra Donose se va alătura Orchestrei Naţionale Radio pentru primul concert, fiind urmată în al doilea de violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma în Triplul concert pentru pian, cor şi orchestră de Beethoven. 

Intrarea este liberă

Enescu, Haydn, Mozart şi Beethoven fac parte din programul Romanian Piano Trio de pe 22 iunie 2011 de la Varna, iar concertele programate în zilele de 23 şi 24 iunie 2011 vin cu alte lucrări celebre româneşti şi universale, din creaţia lui Tiberiu Brediceanu, Grigoraş Dinicu, Bizet, Saint-Saëns, Rossini, Prokofiev, Rogalski, Beethoven şi Şostakovici.

Ar putea reprezenta această ofertă de muzică clasică un supliment cultural interesant pentru un all-inclusive bulgăresc? Greu de spus, deşi nu e de neglijat faptul că intrarea este liberă la toate concertele. De-a lungul ediţiilor la festivalul de la Varna au putut fi urmărite ansambluri de renume, precum Camerata Amsterdam, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg. Din acest an li se alătură şi Orchestra Naţională Radio şi numele unor dirijori şi solişti români care participă în premieră la acest festival. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus