decembrie 2004
Angels in America


Telespectatorii vor avea prilejul să vizioneze numai la HBO o miniserie cu adevărat unică. Începând cu 16 august, la ora 21:00 (de data asta în "porţii" de câte 2 episoade), Angels in America / Îngeri în America, producţie originală HBO, deja faimoasă în întreaga lume, câştigătoare a numeroase premii se reia la HBO. Mesajul dramatic şi controversat, regia impecabilă şi distribuţia excepţională garantează succesul acestui serial în România, în rîndul celor care sunt deschişi către problemele legate de SIDA, ipocrizie politică şi individuală, compasiune, religie şi mult mai mult decît atît...

Angels in America nu este o poveste clasică cu îngeri, în care personaje supranaturale intervin în vieţile oamenilor ajutîndu-i să-şi rezolve problemele ci e o poveste în care irumperea fantasticului în realitate are pe de o parte darul de a potenţa tragedia şi durerea personajelor, pe de alta de a aduce o notă de sarcasm, de ironie la adresa unei societăţi închistate de puritanism. Dar nu doar atît. Apariţia îngerului aduce o notă de ingenuitate în trama piesei, poate chiar o notă de frivolitate, prin care cerul şi pământul se leagă pe o axă a umanului. Îngerul din America ce vine să-l folosească pe homosexualul Joe ca profet, e un înger atipic, îşi mişcă aripile stângaci, discursul său e patetic, mişcările au valenţe erotice.



Serialul are la bază piesa de teatru cu acelaşi nume scrisă de Tony Kushner. Piesa a stârnit interesul la premiera de pe Broadway şi a avut extrem de multe critici favorabile, primind şi premiul Pulitzer. Autorul piesei este şi scenaristul filmului. Kushner declară că filmul este diferit de piesa originală numai prin efectele vizuale, dialogul între personaje fiind păstrat aproape integral.

Angels in America este un eveniment de televiziune de proporţii, atît epic cît şi intim, care analizează politica, moralitatea şi caută speranţă în poveştile a şase personaje diferite, ale căror vieţi se intersectează. Totodată este vorba despre apariţia unui Înger în lumea complexă şi tumultoasa a New-York-ului de la sfîrşitul anilor '80. Atingînd toate extremele: comic-tragic, dragoste-trădare, viaţă-moarte, realitate-imaginar, Angels in America reprezintă o călătorie prin regatul disperării şi al speranţei care a definit acea America de la sfîrşitul secolului 20, este o poveste complexă şi extrem de actuală, plină de compasiune faţă de curajul sau neputinţa oamenilor, neputinţă care nu ţine cont de nici o diferenţă culturală.



Structural, Angels in America, care debutează în New York în toamna anului 1985, examinează dezintegrarea a două cupluri, unul dintre ele fiind un cuplu homosexual, o a treia poveste venind să se împletească cu cele ale celor două cupluri, povestea unuia dintre personajele emblematice pentru reaua-voinţă şi ipocrizia sexuală a conservatorilor din epoca Reagan, Roy Cohn.



Povestea din film începe prin a aduce în prim plan drama unui homosexual (Louis Ironson, interpretat de Ben Shenkman) ce se zbate între incapacitatea de a rămîne fidel şi compasiunea faţă de partenerul lui (Prior Walter, interpretat de Justin Kirk) descoperit pozitiv (HIV) şi bîntuit de viziuni care înfăţişează un Înger-Profet (interpretat de Emma Thompson).



Fugind de boală, Louis se implică într-o relaţie cu un angajat al Curţii Supreme din New York (Joe Pitt, interpretat de Patrick Wilson). Joe este măcinat de evoluţia carierei sale pe de o parte şi de o îndelungată reprimare a orientării sexuale pe de alta; cu atît mai mult cu cît căsnicia cu soţia sa dependentă de Valium (Harper Pitt, interpretată de Mary-Louise Parker) se destramă. Dorind să-şi ajute fiul, mama lui Joe (Hannah Pitt, interpretată de Meryl Streep) vine din Salt Lake în lumea intimidantă a New York-ului.

Legendarul şi controversatul avocat Roy Cohn (interpretat de magnificul Al Pacino), ideologistul conservator al Americii anilor '80 este un personaj "îmbogăţit" de Kushner (autorul şi scenaristul serialului) cu ingrediente de ficţiune (în film este vizitat de fantome). În realitate este doborît de SIDA în 1986; în film, el încearcă să-l angreneze pe angajatul mormon (Joe) în apărarea sa, în timp ce este măcinat interior de boală şi de demonii propriei ipocrizii.



HBO şi producătorul Cary Brokaw i-au încredinţat regia filmului regizorului Mike Nichols, premiat cu Oscar.

Brokaw este presedintele şi CEO al Avenue Entertainment Group, al căror Avenue Pictures a produs în 1994 filmul Restoration, premiat cu Oscar - şi de asemenea Short Cuts al lui Robert Altman. A fost producătorul executive al unor filme de televiziune produse de HBO Films ca: Wit (Emmy winner for Outstanding Made for Television Movie), şi Path to Paradise: The Untold Story of the World Trade Center Bombing.



Nichols a regizat The Graduate, pentru care a luat premiul Oscar pentru Cea mai bună regie. Cîteva din alte filme regizate de el: Catch-22, Carnal Knowledge, Silkwood, Working Girl, Postcards from the Edge, Regarding Henry, Wolf, The Birdcage. Serialul Angels in America i-a adus lui Nichols 5 Globuri de aur / Golden Globe şi 11 premii Emmy, printre ele aflîndu-se şi cel pentru cea mai bună regie.


Regia: Mike Nichols Cu: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus