septembrie 2011
Publicul din România este chemat la ceas de seară, nu în loc ferit, ci cât se poate de cunoscut, să arbitreze un duel cum nu s-a mai văzut: ''Duelul viorilor''.

Turneul Naţional care va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de  două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii va avea loc, în perioada 26 septembrie - 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară. Pentru început interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă - viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu "Catedrala" a lui George Enescu pusă la dispoziţie de Muzeul «George Enescu» va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU va cânta la vioara Stradivarius "Pachoud" - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski, Brahms - Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU şi HORIA MIHAIL, vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.
 
Aşadar Stradivarius sau Guarnieri? Doar publicul poate decide... Vă invităm să arbitraţi Duelul viorilor - turneu extraordinar de recitaluri cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară susţinut de Liviu Prunaru - Stradivarius, Gabriel Croitoru - Guarneri, Horia Mihail - pian.
 
Programul turneului este următorul:
26 septembrie 2011, Tg. Mureş, Palatul Culturii
28 septembrie 2011, Braşov, Cercul Militar
30 septembrie 2011, Bucureşti, Sala Radio
3 octombrie 2011, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului "Toamna Muzicală Clujeană")
4 octombrie 2011, Timişoara, Sala Capitol
6 octombrie 2011, Craiova, Sala Filarmonicii
 
Producători: Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.
Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN
Coproducători: TVR 3 şi Radio România Regional.
Partener principal: Muzeul Naţional «George Enescu».
Sponsori: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, JTI
Parteneri: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureş, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica «Transilvania» Cluj-Napoca, Festivalul «Toamna Muzicală Clujeană», Filarmonica «Banatul» Timişoara, Filarmonica «Oltenia» Craiova
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Adevărul, Caţavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural,  Agenţiadecarte.ro, Librăriile Humanitas
Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas.
Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus