octombrie 2011
Festivalul TIFF 2011
EducaTIFF este unul dintre proiectele finaliste ale secţiunii "Cel mai bun proiect educaţional" în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, ediţia 2011.

Pentru această secţiune, alte nouă proiecte educaţionale au fost nominalizate şi câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul ceremoniei Gala Premiilor în Educaţie, ce va avea loc în data de 2 noiembrie 2011, în urma unei jurizări independente de către o comise formată din Gabriela Droc (coordonator de proiecte, MECTS), Marian Voicu (jurnalist), Cosmina Frîncu (CSR & Sponsorship Manager, BRD Groupe Société Générale) şi Cătălina Florea (Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului).

EducaTIFF împărtăşeşte bucuria cu toţi prietenii proiectului: participanţi - elevi şi cadre didactice - invitaţi, parteneri şi voluntari    cărora le mulţumeşte pentru încrederea în acest proiect.

Premiul de Popularitate - sesiune de votare online de către susţinători

Tot la această dată se va anunţa şi destinatarul Premiului de Popularitate, pentru fiecare categorie competiţională. Publicul susţinător al EducaTIFF poate vota acest proiect aici.

EducaTIFF - program de educaţie media şi cinematografică pentru tineri

"În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate."  (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset)

Romania nu are bifate competenţe de media literacy şi film literacy la nivel de curriculum de învăţământ public naţional. EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică pentru tineri, al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românescu, a debutat în 2009, la Cluj, cu scopul de a reaprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice.

Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică. Deasemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.

EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie.

EducaTIFF cuprinde proiecţii de film, bazate pe o platformă educaţională, oferită instituţiilor de învăţământ din judeţul Cluj, prin care profesorii vin în contact cu resurse de dezvoltare de planuri de lecţie (training-uri, prelegeri şi dezbateri post-proiecţie în cinema şi/sau în şcoală, materiale educaţionale). Filmele sunt programate pe categorii specifice de vârstă, şi sunt bazate pe un puternic background internaţional de bune practici educaţionale.

În 2009, pentru prima dată în România, aproximativ 1.500 de elevi din 26 de şcoli şi licee din Cluj-Napoca au urmărit şi discutat în cinematografe, pe parcursul celor 10 zile ale TIFF, filme special destinate lor. Profesorii însoţitori au primit materiale didactice pentru dezvoltarea unor planuri de lecţie bazate pe filmele din program.

În  2010, EducaTIFF a implicat şcoli şi licee din tot judeţul Cluj (Turda, Căianu, Cătina, Jucu, Baciu, Aiton), nu doar din municipiul Cluj-Napoca. În plus, şapte organizaţii nonguvernamentale de asistenţă socială pentru copii şi tineret, şi Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca au inclus EducaTIFF în programul lor de activităţi extraşcolare.

Sesiuni de formare pentru cadre didactice şi competiţia Tineri Critici de Film

Anul acesta, pe lângă vizionări de filme,  EducaTIFF a oferit conferinţe şi workshopuri de educaţie cinematografică pentru profesori, organizate în colaborare cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca. Totodată, competiţia EducaTIFF - Tineri Critici de Film a fost o provocare pentru elevii din clasele II-XII/XIII şi pentru profesorii lor deopotrivă, bucurându-se de un mare interes din partea şcolilor.

Cronicile câştigătoare au fost publicate în AperiTIFF, în Dilematix de la Dilema Veche şi Revista Arte şi Meserii, pe Art Act Magazine, LiterNet şi Film Reporter.

1.031 de elevi au participat la ediţia 2011.

EducaTIFF 2011  - testimoniale (participanţi, invitaţi, parteneri, organizatori)

EducaTIFF
Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..