Împărţit în cinci secţiuni, Cehoviziuni - Focus: Andrei Şerban, Selecţia centrală, Dans în teatru, Teatrul de mâine şi În prim-plan, actorul, cel mai important eveniment teatral al toamnei aduce în Capitală cele mai valoroase spectacole ale stagiunii 2010-2011, într-o selecţie realizată de criticul şi teatrologul Alice Georgescu. Ediţia din acest an are drept motto cuvintele dramaturgului rus A.P. Cehov: "Omul, acest animal ciudat..."
Unchiul Vanea
Venită de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, montarea lui Andrei Şerban a câştigat în 2007 premiul pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal, iar în 2010 a obţinut cinci nominalizări la Festivalul "Golden Mask" de la Moscova, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen ale lumii. În 1983, la Teatrul "La Mama", din New York, Andrei Şerban a realizat un Unchiul Vanea istoric, într-un labirint de coridoare lungi din lemn şi cu spectatorii aşezaţi în balcoanele sălii. Ei deveneau astfel martorii acţiunii ce, din perspectiva lor, părea că are loc într-o prăpastie. După ce a montat pe toate marile scene ale lumii piesele dramaturgului rus, în 2006, la Cluj, Andrei Şerban (care mărturisea că Cehov l-a ajutat să se înţeleagă pe el însuşi) s-a întors la Unchiul Vanea, inversând, pentru această montare, locul spectatorilor cu cel al actorilor, care joacă primul act în sală, nu pe scenă...
Info:
Unchiul Vanea, de Cehov
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Regie: Andrei Şerban
Cu: András Hatházi, József Bíró, Imola Kézdi
Unde se joacă: Teatrul Odeon, Sala Mare
Când se joacă:
- Duminică, 30 octombrie, ora 20.30
- Luni, 31 octombrie, ora 18.00
Strigăte şi şoapte
Spectacolul a câştigat în 2011 Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal. Povestea lui porneşte de la... Ingmar Bergman şi ajunge să transforme în experienţă teatrală unul dintre cele mai tulburătoare filme din istoria cinematografului şi care s-ar putea rezuma prin cuvintele regizorului: "Îmi place să fac pariuri imposibile cu mine însumi"...
Info:
Strigăte şi şoapte, după Ingmar Bergman
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Regie: Andrei Şerban
Scenografie: Carmencita Brojboiu
Cu: Zsolt Bogdán, Imola Kézdi, Anikó Pethő, Emőke Kató
Unde se joacă: Teatrul Odeon, Sala Mare
Când se joacă:
- Marţi, 1 noiembrie, ora 21.30
- Miercuri, 2 noiembrie, orele 16.00 şi 21.00
Ivanov
Cel mai recent spectacol al lui Andrei Şerban, pus în scenă la Teatrul Bulandra, Ivanov are la bază una dintre piesele de început ale lui Cehov, pe care regizorul o construieşte exact la graniţa sensibilă la care se întâlnesc umorul şi disperarea, respectând indicaţiile dramaturgului care întotdeauna şi-a considerat piesele mai mult comedii şi mai puţin drame... La reuşita spectacolului contribuie interpretarea remarcabilă a lui Vlad Ivanov.
Info:
Ivanov, de A.P. Cehov,
Teatrul Bulandra
Regie: Andrei Şerban
Cu: Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mirela Oprişor, Cornel Scripcaru
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu
Când se joacă:
- Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 18.00
- Duminică, 6 noiembrie, ora 20.00
Felii
O tulburătoare demonstraţie de actorie a Ofeliei Popii, actriţa care deţine unul dintre cele mai râvnite premii ale lumii, Herald Angel Award, la Festivalul de la Edinburgh, în 2009, pentru rolul din Faust. În Felii ea interpretează şapte roluri în acelaşi spectacol, o performanţă care ar putea fi uşor confundată cu magia... într-un text adaptat special pentru ea de Lia Bugnar.
Info:
Felii, de Lia Bugnar
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu
Regie: Lia Bugnar
Cu: Ofelia Popii
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala Izvor
Când se joacă:
- Marţi, 1 noiembrie, ora 20.30
- Miercuri, 2 noiembrie, ora 18.00
Neguţătorul din Veneţia
Cea mai controversată dintre piesele lui William Shakespeare, acuzată de-a lungul timpului că ar avea trăsături antisemite, găseşte în interpretarea regizorală a lui Bocsárdi László o direcţie pe cât de interesantă, pe atât de alunecoasă. Neguţătorul din Veneţia de la Teatrul din Sfântu Gheorghe aduce în discuţie o problemă veche şi nouă de când lumea, aşa cum sunt toate cele abordate de dramaturgul din Anglia elisabetană, şi anume izolarea individului în societate, rătăcirea în temniţele personale...
Info:
Neguţătorul din Veneţia, de W. Shakespeare
Teatrului "Tamási Áron", din Sfântu Gheorghe
Regie: Bocsárdi László
Cu: Nemes Levente, Mátray László, Kolcsár József
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala Izvor
Când se joacă:
- Vineri, 4 noiembrie, ora 18.00
- Sâmbătă, 5 noiembrie, orele 11.00 şi 18.00
Îngropaţi-mă pe după plintă
Povestea pe care o aduce în scenă Yuri Kordonski reconstruieşte, din amintirile unui băieţel de 9 ani terorizat de bunica lui, interpretat de Marian Râlea, istoria unei lumi în care comunismul a distrus deopotrivă oameni cu mici istorii personale şi generaţii întregi... Dramatizând un roman de succes al lui Pavel Sanaev, regizorul propune o temă de meditaţie interesantă. Iubirea transformată în fixaţie apare în spectacolul de la Bulandra drept cel mai periculos duşman al fericirii.
Info:
Îngropaţi-mă pe după plintă, de Pavel Sanaev
Teatrul Bulandra
Regie: Yuri Kordonski
Scenografie: Nina Brumşilă
Cu: Marian Râlea, Mariana Mihuţ, Andreea Bibiri
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala Izvor
Când se joacă:
- Luni, 31 octombrie, ora 18.00
- Duminică, 6 noiembrie, ora 18.00
Leonce şi Lena
Actuală prin subiect, piesa pe care Georg Buchner a scris-o cu un an înaintea morţii, este o satiră la adresa lumii dominate de instinct, care trăieşte fără a simţi, închisă pe dinăuntru într-un univers în care domneşte fiziologicul. Aşa cum este transpusă de Tompa Gábor, ea propune pe scenă un spaţiu în ruină, metaforă evidentă a lumii contemporane, în care oamenii s-au transformat în marionete...
Info
Leonce şi Lena, de Georg Buchner
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Regie: Tompa Gábor
Scenografie: Carmencita Brojboiu
Cu: Loránd Váta, Balázs Bodolai, Gábor Viola
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala Izvor
Când se joacă:
- Vineri, 28 octombrie, ora 19.00
- Sâmbătă, 29 octombrie, ora 18.00
Pornind de la unele dintre cele mai complexe scrieri ale lui Dostoievski, spectacolul lui Alexandru Darie este o dramatizare a textelor Însemnări din subterană şi Satul Stepancikovo. Cu Mihai Constantin şi Virgil Ogăşanu, spectacolul este construit ca o poveste aproape suprarealistă, transpusă scenic asemenea unui spaţiu de trecere, un culoar între mai multe zone invizibile. Istoria lui Foma Fomici vorbeşte într-un plan mai larg despre tiranie şi despre încercările, din nou la marginea absurdului, de a o înfrunta şi de a o alunga.
Info:
Însemnările unui necunoscut, de F.M. Dostoievski
Teatrul Bulandra
Regie: Alexandru Darie
Cu: Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, Tamara Buciuceanu
Unde se joacă: Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu"
Când se joacă:
- Sâmbătă, 29 octombrie, ora 18.00
- Miercuri, 2 noiembrie, ora 18.00
Mai întâi te naşti
O comedie plină de savoare, în care Radu Afrim nu caută neapărat răspunsuri la întrebările despre dragoste şi singurătate pe care le propune textul, spectacolul este mai degrabă o plonjare într-un joc periculos al căutării dreptăţii şi al căutării de sine. O piesă-basm, o piesă-poem, fabricată de un regizor-poet, aşa cum a fost prezentată, montarea de la Sfântu Gheorghe e o poveste "spusă" cu tandreţe, aproape în şoaptă, despre felul în care se nasc legăturile infinite dintre oameni.
Info:
Mai întâi te naşti, de Line Knutzon
Teatrul "Andrei Mureşanu", din Sfântu Gheorghe
Regie: Radu Afrim
Scenografie: Cristina Milea
Cu: Fatma Mohamed, Claudia Ardelean, Elena Popa
Unde se joacă: Teatrul Odeon, Sala Mare
Când se joacă:
- Joi, 3 noiembrie, ora 18.00
- Vineri, 4 noiembrie, ora 21.00
Absolut!
Pornind de la cunoscuta poveste Ivan Turbincă a lui Ion Creangă, Alexandru Dabija îi propune lui Marcel Iureş un rol care-i pune în valoare calităţile de actor de comedie, mai puţin cunoscute publicului obişnuit să-l vadă în tragedii. Spunând povestea lui Ivan Turbincă, cel care omoară Moartea, se ceartă cu Dumnezeu şi-l ia peste picior pe Sfântul Petru, Iureş realizează o extraordinară demonstraţie de actorie.
Info
Absolut!, de Ion Creangă
Teatrul ACT
Regie: Alexandru Dabija
Scenografie: Alexandru Dabija
Cu: Marcel Iureş
Unde se joacă: Teatrul ACT
Când se joacă:
- Sâmbătă, 29 octombrie, ora 22.00
- Duminică, 30 octombrie, ora 18.00