Interpretarea pianistică a fost ridicată de Franz Liszt la act de sacerdoţiu, de mărturisire a credinţei artistice. Iar ceea ce a urmat - crearea de către acesta a recitalului de pian solo ca gen de spectacol a fost un moment marcant al artei... teatrale. A apărut în forma sa cea mai concentrată ceea ce acuma se numeşte "one-man show".
Sigur că nu Liszt a fost cel care a apărut prima oară singur pe scenă pentru a captiva prin arta claviaturii un public prezent în sală. Acest fenomen poate fi urmărit încă de la Scarlatti, Couperin şi Bach, adică la o distanţă de un secol şi jumătate de Liszt. Dar acesta din urma a conferit confesiunii intime, personale dimensiunea de geneză şi de desfăşurare a unui Personaj: Eroul romantic - cu suferinţa, triumful şi prăbuşirea sa. Iar acolo unde există Erou, acolo există Dramă. Acolo unde există Dramă, apare Teatrul.
În spatele unui Liszt tunător şi omniprezent, întotdeauna există un Chopin discret şi profund, ca un şuvoi de adâncuri: impetuos, năvalnic şi tăinuit. Uneori clocotind furtunos, alteori lin şi lucind în lumina lunii. Acestea sunt faţetele Eroului romantic aflat încă la apogeul său: Cavaler, Poet, Tribun, dar deja otrăvit de înstrăinarea faţă de timpul ce-l înconjoară. Încă nu asistăm la deplângerea vremurilor apuse ale Eroului, dar acesta a apucat să devină străin în lumea din jur.
Aceasta este tematica seratei ce se va desfăşura la Teatrul Act în 02.11.2011 la ora 19. Cercuri. De la Chopin la Liszt este un nou spectacol propus de pianistul Nicolae Dumitru publicului fidel al Teatrului in cadrul ciclului Poveste pentru pianist şi măşti. Ca urmare a succesului deosebit al primului spectacol din această serie, Chopin - note de subsol, care a avut loc pe 2 martie 2011, acest ciclu începe să devină prin spirit şi impact o marcă proprie Teatrului Act, adică o arcadă peste timp şi genuri artistice, valorificând scena teatrală ca o arenă a dialogului între epoci şi arte. Măştile din acest spectacol, menite sa creioneze Portretul Eroului Romantic la Tinereţe şi Maturitate, sunt:
Chopin: Andante spianato şi Marea Poloneza op.22
Ballada nr.1 op.23 in sol minor
Ballada nr.4 op.52 in fa minor
Liszt: Şase lieduri poloneze de Frederic Chopin:
Dorirea domniţei, Primăvara, Inelul
Baccanala, Nocturna - Iubirea mea, Ursitul
Fantasia quasi Sonata - Apres une lecture de Dante