Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2011

EducaTIFF este Cel Mai Bun Proiect Educaţional din România - Gala Premiilor în Educaţie


noiembrie 2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis

Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a primit pe 3 noiembrie 2011, premiul pentru "Cel Mai Bun Proiect Educaţional" la Gala Premiilor în Educaţie, ediţia 2011.
 

Romania nu are bifate competenţe de media literacy şi film literacy la nivel de curriculum de învăţământ public naţional. Iniţiat în 2009, în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, EducaTIFF are scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.


EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie.
 


Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi topicilor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.

 

Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.

 

EducaTIFF cuprinde proiecţii de film, bazate pe o platformă educaţională, oferită instituţiilor de învăţământ din judeţul Cluj, prin care profesorii vin în contact cu resurse de dezvoltare de planuri de lecţie (training-uri, prelegeri şi dezbateri post-proiecţie în cinema şi/sau în şcoală, materiale educaţionale). Filmele sunt programate pe categorii specifice de vârstă, şi sunt bazate pe un puternic background internaţional de bune practici educaţionale.
"În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în Societate." (din Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset)
 

Gala Premiilor în Educaţie este un proiect anual, iniţiat de către Fundaţia Dinu Patriciu cu scopul de a identifica şi recompensa exemplele de bună practică din domeniul educaţiei - oameni, instituţii şi organizaţii care - prin dedicaţie, originalitate şi pasiune - contribuie la dezvoltarea şcolii româneşti.
 


Descarcă programul TIFF, 2011 aici..


 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2011


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 EducaTIFF e în cursa pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie, 2011, Comunicat de presă
 Cinemateca TIFF: Filmele de la TIFF 2011 revin la Cluj şi Sibiu, Comunicat de presă
 Noaptea Albă a Filmului Românesc - o nouă ediţie de senzaţie, Comunicat de presă
 Impresiile FILM MENU de la TIFF 2011, Autori diverşi
 Peste 2000 de persoane la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor TIFF în Timişoara , Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2011


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer