decembrie 2011
Festivalul de film Berlin, 2012
Ana Ularu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 11 - 13 februarie 2012, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Ajuns la a 15-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Cei 10 actori au fost selecţati dintr-un număr de 23 de nominalizati, propusi de organizaţiile membre ale EFP. Juriul, alcătuit din Marleen Gorris (regizor), Thure Lindhardt (actor, fost participant în programul Shooting Stars), Ada Solomon (producător), Simone Bär (director de casting) şi Matt Mueller (critic de film) s-a declarat impresionat de intensitatea cu care Ularu îşi interpretează rolurile, declarând: În Periferic, Ularu poartă pe umeri întreaga poveste şi reuşeşte să creeze un personaj extrem de complex şi convingător. Dură şi în acelaşi timp vulnerabilă, impresionează prin forţa cu care reuşeste să se impună, iar ochii ei chiar devin oglinda sufletului.

Născută pe 26 iunie 1985 la Bucureşti, Ana Ularu este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică. Cariera ei include până în prezent numeroase roluri în filme de lung şi scurtmetraj, seriale TV, dar şi piese de teatru. S-a făcut remarcată în producţii precum Turkey Girl, un scurtmetraj realizat de Cristian Mungiu şi inclus în proiectul internaţional Lost and Found, Italiencele (r. Napoleon Helmis), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean) sau Youth Without Youth (r. Francis Ford Coppola).


Recent, Ana Ularu a jucat în producţia Periferic (r. Bogdan Apetri), în rolul unei tinere eliberată din închisoare pentru o zi care încearcă să-şi pună viaţa în ordine, Rolul i-a adus Anei trofeul Boccalino - Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai Bună actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno precum şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Salonic.

Selecţionarea în Shooting Stars reprezintă pentru Ana Ularu o dublă performanţă. Pe de o parte semnifică recunoaşterea talentului şi a muncii sale de până în prezent, iar pe de altă parte o poziţionează în reţeaua culturală şi economică a cinematografiei internaţionale. Pe tot parcursul anului 2012, Ana Ularu va avea şansa de a participa, alături de ceilalţi 9 actori, la o serie de evenimente, ateliere de film şi întâlniri cu profesionişti din industria cinematografică internatională. De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier şi Jasmine Trinca.

Alături de Ana Ularu, din programul Shooting Stars 2012 mai fac parte: Adèle Haenel (Franţa), Anna Maria Mühe (Germania), Antonia Campbell-Hughes (Irlanda), Hilmar Guðjónsson (Islanda), Isabella Ragonese (Italia), Jakub Gierszał (Polonia), Bill Skarsgård (Suedia), Max Hubacher (Elveţia) şi Riz Ahmed (Marea Britanie).
 
România este astfel pentru a patra oară calificată în programul organizat de EFP. În ediţiile precedente au mai participat Dragoş Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) şi Maria Popistaşu (2007).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus