ianuarie 2012
Festivalul de film Berlin, 2012
Mandragora Movies anunţă selecţionarea filmului Diaz - Don't Clean Up This Blood - regia Daniele Vicari - în cadrul secţiunii Panorama Dokumente la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin 2012, ocazie cu care va avea loc şi premiera internaţională în sala principală de proiecţie a festivalului, Friedrichstadt-Palast, duminică, 12 februarie 2012, la ora 18.00.
 
Filmul produs de Bobby Păunescu, Domenico Procacci şi Jean Labadie a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari şi Laura Paolucci, iar din distribuţia lui fac parte Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano, Alessandro Roja şi Cosmin Seleşi.
 
Diaz - Don't Clean Up This Blood prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfăşurat la Genova, când mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii "Diaz". Erau conduşi de Unitatea 7 urmată de agenţii Digos şi unitatea mobilă în timp ce Carabinierii au încercuit clădirea. A fost numită "noaptea voluntarilor" datorită prezenţei masive a celei mai mari părţi a unităţilor forţelor de ordine. În ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind un "măcel mexican", 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi în ciuda faptului că nu au opus nici un fel de rezistenţă. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri şi jurnalişti străini care dormeau în momentul acela, fiind cazaţi in şcoală.


Raportul poliţiei se referea la o "percheziţie" pentru că suspectau prezenţa activiştilor blocului negru în clădirea şcolii. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei va spune mai târziu în conferinţa de presă că 63 de certificate medicale completate de Poliţia Judiciară făceau referire la afecţiuni anterioare. Mulţi dintre pretinşii activişti ai blocului negru descoperiţi în spital fuseseră arestaţi  pentru  intenţie de conspiraţie, deteriorarea şi jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenţa la arest, posesie ilegală de arme.

După ce au fost bătuţi în clădirea şcolii şi supuşi unor suferinţe în spital, cincizeci din cei arestaţi au trecut printr-o tortură îngrozitoare în barăcile din lagărul de concentrare din Bolzaneto. "Prizonierii" au fost trimişi acasă în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism. Amnesty International a catalogat evenimentul drept "Cea mai gravă încălcare a drepturilor omului dintr-o ţară vestică după al doilea război mondial".
 
Filmările au debutat la Bucureşti pe 25 iunie 2011 si au durat 12 săptămâni. Pentru filmarea conflictelor stradale s-a construit un decor de 18.000 mp în centrul capitalei reprezentând replica străzii Cesare Batisti din Genova, pe care se afla şi şcoala Diaz. Ultimele 3 săptămâni de filmare s-au desfăşurat în Italia. În lungmetrajul coprodus de Mandragora Movies, Fandango şi Le Pacte au jucat peste 100 de actori din care 51 români şi un număr impresionant de figuranţi - peste 6.500, şi au fost aduse din Italia 20 de maşini de poliţie. 

Premiera filmului va avea loc în România în cursul anului 2012. 

               
       

Mandragora Movies este o companie de producţie cinematografică înfiinţată în anul 2005 în al cărei portofoliu se regăsesc proiecte importante: Francesca - regia Bobby Păunescu (2009) cu Monica Bîrlădeanu in rolul principal, "Diaz" - regia Daniele Vicari (2012), Closer to the Moon - regia Nae Caranfil (2012), cu Vera Farmiga, Mark Strong şi Harry Lloyd, Itaker - regia Toni Trupia (2012), cu Francesco Scianna, Monica Bîrlădeanu şi Michele Placido. 

Momentan se află în dezvoltare filmele The Beatles în regia lui Andrei Ujică, Gioconda în regia lui Bobby Păunescu şi "Samarkand" în regia lui Greg Williams.
 
 Pentru detalii, accesaţi site-ul http://www.diazilfilm.it/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus