Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Capra cu trei iezi

Lupul, victima sarmalelor în Capra cu trei iezi


Adevărul, ianuarie 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis

Ţuică, vin, ciorbă, sarmale şi piftie. Cu asta îi vine de hac capra lupului, după ce cumătrul i-a înfulecat doi dintre cei trei iezi pe care îi avea în bătătură. Povestea lui Ion Creangă e ştiută, dar Alexandru Dabija are o frazare mai ciudată atunci când o reciteşte.

"După ce ne-am încercat puterile cu metafizica din Ivan Turbincă în spectacolul Absolut!, ne avântăm acum în psihologia abisală a cruzimii şi răzbunării din Capra cu trei iezi, iar studiul pe care îl propunem este în primul rând unul gastronomic, pentru că moartea este, invariabil, însoţită de haleală.", spune Alexandru Dabija.

Regizorul-povestitor

În ultimii ani, Alexandru Dabija a prelucrat două poveşti de Ion Creangă, montând două spectacole, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi la Teatrul Act din Bucureşti. Oo!, spectacolul de la Piatra Neamţ, inspirat din Punguţa cu doi bani, a arătat ca un exerciţiu de improvizaţie şi de echilibristică printre zeci de ouă care au inundat scena. "Mă plictisesc repede, de aceea încerc mereu altceva. Îmi plac foarte mult basmele româneşti şi aş lucra ani de zile în scenă poveşti şi basme.", mărturisea, atunci, Alexandru Dabija. Iar în Absolut, Marcel Iureş se multiplică, jucând uneori, pe parcursul a doar două minute, chiar şi şase personaje: Ivan Turbincă / Dumnezeu / Scaraoschi / Moartea / Omul străzii / Sfântul Petru.

În spectacolul Capra cu trei iezi, Alexandru Dabija îşi propune să răspundă chiar şi la o întrebare care e pe buzele tuturor copiilor şi care i-a pus în încurcătură pe părinţi în ultimul secol. "Dacă o să aveţi curiozitatea să căutaţi pe internet forumurile cu discuţiile tinerelor mame, o să găsiţi - la un moment dat - o dezbatere aprinsă despre «mălăieş în călcâieş». Este un vers din celebrul cântecel al caprei din povestea lui Ion Creangă. Nimeni nu prea poate să-l explice. Şi copiii continuă să întrebe: «Mama, ce înseamnă mălăieş în călcâieş?»".
 

Constantin Drăgănescu, actor care joacă rolul celui mai mare dintre iezi, spune că personajul pe care îl interpretează este cel mai rău dintre toţi, pentru că e agresiv şi după moarte şi îşi bântuie foarte insistent călăul. Actorul îi sfătuieşte pe spectatori să mănânce bine acasă, înainte să vină la Teatrul  Act, ca să le fie mai uşor să reziste la asaltul olfactiv al bucatelor pregătite de capra-gospodină.

În rolul lupului, Alexandru Dabija l-a distribuit pe Andi Vasluianu, iar rolul caprei i-a revenit Emiliei Dobrin. Ceilalţi iezi sunt Florin Dobrovici şi Mihai Calotă.  "Pentru că n-avea cum să reconstituie finalul, cu lupul căzând în groapa cu cărbuni, Alexandru Dabija a pregătit altă surpriză. Cert e că lupului i se trage moartea de la mâncare.'' (Constantin Drăgănescu, actor)

Teatrul Act, Bucureşti
Capra cu trei iezi, de Ion Creangă
Regia: Alexandru Dabija
Cu: Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Mihai Calotă, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici
Preţ bilete: 30 lei (integral) şi 20 lei (redus pentru elevi, studenţi şi pensionari)
În acest spectacol se fumează. Teatrul le cere scuze spectatorilor nefumători.
Durata: 60 de minute.
 Toate articolele despre Capra cu trei iezi


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Dan Boicea


Alte articole

 Un thriller culinar - Capra cu trei iezi, Oana Stoica
 Sarmalele ca parabolă a răzbunării - Capra cu trei iezi, Iulia Popovici
 Omerta cea tenebros curgătoare - Capra cu trei iezi, Doru Mareş
 În cautarea sensului pierdut - Capra cu trei iezi, Mihai Brezeanu
 Bucătăria românească te bagă-n groapă - Capra cu trei iezi, Dan Boicea
 Toate articolele despre Capra cu trei iezi


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer