Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Descendants, The

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un personaj astmatic - The Descendants


februarie 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Avocatul Matt King, personajul interpretat de George Clooney în The Descendants, noul film al lui Alexander Payne, este un rezultat al realităţii din care face parte şi suma caracterelor (mereu schimbătoare) celorlalte personaje înconjurătoare, fără un aer propriu, în mijlocul unor evenimente nefericite prin care trece el şi propria-i familie.

După un scurt istoric al familiei sale (şi al responsabilităţilor pe care le are odată cu moştenirea lăsată în urmă de predecesorii săi) şi după reîntoarcerea la propria viaţa (două fiice neglijate şi soţia muribundă, aflată în comă după un recent accident nautic), personajul său devine treptat reflectarea nevoilor celorlalţi oameni din viaţa lui.

Este un pretext pentru expunerea "maturităţii" mezinei. Reconcilierea relaţiei dintre el şi fata cea mare constituie, altminteri, concretizarea faptului că ea nu este tocmai ceea ce pare. Personajul Sid e o "stridenţă" menită, la început, să sublinieze ţinuta morală a eroului principal, dar depăşeşte acest statut într-un scurt moment de apropiere de nefericirile băiatului - un imbold către o reevaluare personală a eroului prin raport cu ceea ce a trăit tânărul. Şi, în general, prin nevoile scenaristice de a empatiza cu el ("cruzimea" reproşurilor aduse soţiei sale pe patul de moarte, la aflarea veştii că aceasta îl înşela, poziţia şi atitudinea socrului în ceea ce-l priveşte, dar şi prin prisma deciziei finale, în care hotărăşte să nu mai vândă pământurile moştenite, invocând valoarea lor familială), Matt King nu este decât un ghid în caracterologia personajelor secundare, ale căror stări de spirit sunt conturate prin prisma acestuia. În acest sens, el este mai degrabă derivatul unei evocării melodramatice a unui tablou familial, decât o parte din el.

Spre deosebire de personajul lui Colin Firth din <b>Genova</b> (film cu care The Descendants are multe în comun) - Firth e un văduv, departe de a-şi fi dus până la capăt atribuţiunile de tată a două fiice proaspăt orfane, - care e construit de regizorul Michael Winterbottom prin formule caracterologice subtile şi sofisticate, King este doar o reacţie a unui lung şir de nevoi şi probleme. Pentru un personaj principal adevărat, e, totuşi, nevoie de respiraţie, nu de un personaj astmatic.
 Toate articolele despre Descendants, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Sebastian M. Ceolca


Alte articole

 Cel mai puţin moralist film al lui Payne - The Descendants, Răzvan Dutchevici
 Părăsind Hawaii-ul - The Descendants, Doinel Tronaru
 Clooney x 2 - The Descendants & The Ides of March, Andrei Gorzo
 Ploaie tropicală - The Descendants, Iuliana Iustina Stănculescu
 Dramedia unei morţi anunţate - The Descendants, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Descendants, The


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer