februarie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
Festivalul Internaţional de Film NexT care se desfăşoară în perioada 28 martie - 1 aprilie 2012, aduce şi în 2012 în Bucureşti două programe de excepţie: Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) şi competiţia de scurtmetraj a secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes. 

Programul Short Matters! al Academiei Europene de Film cuprinde 15 titluri nominalizate la Premiul EFA în 2011, printre care şi câştigătorul Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj: The Wholly Family / Familia cea Sfântă, în regia cunoscutului Terry Gilliam. Filmul redă călătoria unui băieţel între realitate şi imaginaţie printre cele mai ascunse cotloane şi simboluri ale oraşului Napoli, un loc pe care Terry Gilliam reuşeşte să-l surprindă dincolo de toate contradicţiile sale. Terry Gilliam este scenarist, regizor, desenator, actor şi membru al trupei de comedie Monty Python. Având o bogată activitate cinematografică, acesta este recunoscut în special pentru filme precum: The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009), Fear and Loathing in Las Vegas (1998), Twelve Monkeys (1995) sau Brothers Grimm (2005). Filmele sale au fost prezentate în cele mai mari festivaluri din lume, printre care Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, San Sebastian etc. De asemenea, lungmetrajul său Brazil  a fost nominalizat la Premiile Oscar
 

În programul EFA din 2012 se regăsesc şi două prezenţe româneşti, prin scurtmetrajele Derby semnat de Paul Negoescu şi Apele tac, regizat de Anca Miruna Lăzărescu. Ambele filme au făcut parte din competiţia NexT (în 2010, respectiv 2011), cel din urmă câştigând Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc şi Premiul publicului pentru film românesc.

Partenerul de tradiţie al Festivalului NexT, prestigioasa secţiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi filmele câştigătoare: Blue (r. Stephan Kang, Grand Prix Canal+) şi Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros (r. Guillaume Gouix, Menţiunea Specială). Acestea sunt doar două programe puternice cu care NexT aşteaptă spectatorii la ediţia din 2012 la Cinema Scala şi Cinema Studio, la care se vor adăuga şi ale proiecţii cu filme trăznite, prietenoase, copilăroase, fantastice şi nu numai.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale. Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Institutului Cultural Român. Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus