aprilie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
Festivalul Internaţional de Film NexT a dezvăluit sâmbătă seara (31 martie 2012) câştigătorii celei de-a şasea ediţii. La Gala de Închidere, spectatorii bucureşteni au umplut până la refuz cinematograful Scala, veniţi să afle şi să vizioneze scurtmetrajele premiate.

Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (câştigător al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul Cronoscopul), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi curator al Festivalului de Film Românesc de la New York, organizat de Institutul Cultural Român), şi Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai noului cinema românesc.

Marele câştigător al celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT este scurtmetrajul francez Pe malurile Mediteranei / Méditerranées în regia lui Olivier Py. Juriul NexT a descris scurtmetrajul ca "un poem cinematografic de amploare, realizat din înregistrările video vechi de 40 ani ale unei familii". Trofeul NexT constă în 4.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român şi în peliculă şi servicii de procesare în valoare de 2.000 de dolari, din partea Kodak CineLabs România. Câştigătorul a fost anunţat de către Hanna Sohlberg - membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa - director general Kodak CineLabs România şi Roxana Călinescu - din partea Institutului Cultural Român, Direcţia Arte Vizuale.

În 2012, juriul a hotărât să acorde Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, în valoare de 2.000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, ex-aequo, realizatorilor Julia Ducournau (pentru scurtmetrajul Junior) şi Rudi Rosenberg (pentru scurtmetrajul Aglaée). Membrii juriului au decis să împartă acest premiu între două filme care explorează în moduri diferite acelaşi univers şi care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu şi ale lui Andrei Toncu. Aglaée surprinde lumea adolescenţilor, cu tot ce cuprinde ea, maliţiozitatea, lipsa de onestitate şi vulnerabilitatea, iar Junior spune o poveste cu răsturnări de situaţie, amestecând cu îndrăzneală dramatismul comic cu horror-ul cronenbergian. Dintre cei doi câştigători, prezentă la Bucureşti a fost Julia Ducournau, căreia i s-a înmânat premiul de către Roxana Călinescu şi Gabriel Spahiu.


Nacho Arenas, sound designer-ul filmului Camera (Spania, 2011) a câştigat Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, în valoare de 2.000 de euro şi oferit de asemenea de Institutul Cultural Român. Premiul a fost înmânat de către Mihai Chirilov, membru al juriului şi Roxana Călinescu, din partea Institutului Cultural Român, Direcţia Arte Vizuale.


Din cele patru filme româneşti prezente în competiţia acestei ediţii, juriul a acordat producţiei De azi înainte (r. Dorian Boguţă) Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, în valoare de 3.500 de euro în servicii de post-producţie DI. Premiul a fost înmânat de Matthijs Wouter Knol, membrul al juriului şi Dana Toader, din partea Abis Studio, regizorului Dorian Boguţă, alături de care au urcat pe scenă sound designerii filmului, Ioan Filip şi Marius Obretin.


Ca în fiecare an, şi publicul a avut şansa să voteze pentru filmele româneşti şi străine preferate din competiţie. Scurtmetrajul Aglaée a fost îndrăgit atât de juriu, cât şi de spectatori, câştigând Premiul publicului, în valoare de 500 de euro oferiţi de Societatea Culturală NexT.

Dintre filme scurte româneşti, Hello Kitty a fost  favoritul publicului. Regizorul Millo Simulov a urcat pe scenă pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel şi care constă în două săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor. Premiul a fost înmânat de Carmen Andrei - executive director al Cocor Media Channel.

La Gala de Închidere a Festivalului NexT au fost premiaţi nu numai cei care realizează filme, ci şi cei care le văd şi scriu despre acestea. Vodafone - partener de comunicare al NexT 2012 - a lansat în urmă cu câteva săptămâni concursul pentru jurnalişti şi bloggeri: Vodafone is NexT to media. Premiul, un smartphone performant - un Galaxy Nexus, a fost acordat Oanei Mădălina Hristea, jurnalist acreditat de LiterNet, pentru cel mai original material jurnalistic despre ediţia 2012 a festivalului. Articolul cîştigător poate fi citit aici şi va fi postat luni (2 aprilie 2012) şi pe pagina de facebook Vodafone Buzz.

Festivalul Internaţional de Film NexT a organizat şi la această ediţie concursul de critică iniţiat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur. Concurenţii au scris cronici în limba franceză pentru filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii de Adrian Sitaru, iar câştigătorul a fost desemnat de un juriu alcătuit din Dana Duma - critic de film, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca - jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema filmreporter.ro şi Florin Barbu - critic de film, realizator al emisiunii Cinemas şi editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tânăr Emile Cantillon este Georgiana Madin, studentă în anul III la Secţia de Comunicare Audio-Vizuală din cadrul UNATC "I.L. Caragiale".

Pentru că NexT îşi iubeşte filmele şi publicul deopotrivă, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au câştigat cărţi oferite de Editura Trei, şi DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu şi CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.

Înainte de a invita întreaga echipă pe scena cinematografului Scala pentru tradiţionala poză de grup, Ada Solomon - directorul festivalului - a ţinut să mulţumească în mod deosebit, în numele întregii industrii de film din România, lui Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, pentru toate activităţile întreprinse pentru ca filmul românesc să călătorească în întreaga lume şi pentru promovarea remarcabilă a produselor culturale autohtone atât în ţară cât şi peste hotare.


Toate fotografiile au fost realizate de Adi Marineci.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului NexT se încheie duminică (1 aprilie 2012) când spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată sau să revadă, la Cinema Studio, lungmetrajul indie Hesher de Spencer Susser, cu Joseph Gordon-Levitt, Devin Brochu şi Natalie Portman (care e şi unul din producătorii filmului). Hesher spune povstea unui rocker metalist, la vreo douăzeci şi ceva de ani, care intră în viaţa unei familii îndurerate. Hesher este persoana cea mai puţin probabilă să ajute un băiat de 13 ani să-şi revină după o tragedie, dar se dovedeşte singurul capabil să reauşească acest lucru. Filmul va fi proiectat de la ora 12.30.


Partenerul de tradiţie al Festivalului NexT, prestigioasa secţiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va prezenta, de la ora 15.00, scurtmetrajele din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi filmele câştigătoare: Blue (r. Stephan Kang, Grand Prix Canal +) şi Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros (r. Guillaume Gouix, Menţiunea Specială).  

Cei care au ratat programul NexT Dance, una din surprizele NexT 2012, mai au şansa să îl vadă de la ora 17:30 la Cinema Studio.


Ultima zi de NexT se va încheia, de la ora 19.30, cu proiecţia filmelor premiate.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, J\'ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susţinut de Itsy Bitsy şi Gazeta Sporturilor şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.
Clubul festivalului: Coyote Cafe
.

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus