februarie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
Festivalul Internaţional de Film NexT aşteaptă publicul cinefil în perioada 28 martie - 1 aprilie 2012 la Cinema Scala şi Cinema Studio cu programe variate, de la filme pentru copii la scurtmetraje de Cannes, dar şi cu secţiuni în premieră ce vor fi anunţate în săptămânile viitoare.
 
Printre programele NexT, competiţia rămâne şi în acest an secţiunea cea mai puternică din festival, care aduce la Bucureşti scurtmetraje din toată lumea. Realizată de criticul de film Andrei Gorzo şi de co-selecţionera sa Irina Trocan, competiţia NexT 2012 cuprinde 27 de titluri, din cele peste 1200 de filme luate în considerare de către selecţioneri.

După cum dezvăluie directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, competiţia acestei ediţii conţine câteva filme incisive despre sexualitate, de pildă scurtmetrajele În intimitate (r: Francisco Javier Rubio Rodrigo, Huesca International Film Festival), Infern (r: Carlos Conceiçaõ,  IndieLisboa 2011) şi Girl (r: Fijona Jonuzi, Goteborg IFF, Upssala IFF)
 
Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designer-ului Andrei Toncu. Scurtmetrajul cel mai apropiat de spiritul filmelor celor doi este, în concepţia lui Andrei Gorzo, "filmul Aglaée, ai cărui eroi sunt puberi înfierbântaţi şi al cărui admirabil pariu este să prezinte o fată cu dizabilităţi ca pe o fiinţă atrăgătoare sexual, capabilă să îi facă KO pe ameţiţii de băieţi de vârsta ei prin aerul de superioritate pe care îl inspiră". Scurtmetrajul a fost recompensat cu menţiunea specială a Juriului şi premiul ADAMI pentru interpretare feminină la Festivalul Internaţional de Film de la Clermont-Ferrand.  
 
Pentru Andrei Gorzo, filmul cel mai emoţionant din competiţie este  Pe malurile Mediteranei al lui Olivier Py, în care regizorul întreprinde o "căutare a timpului pierdut", prin arhiva cinematografică a propriei familii, ce constă din înregistrări făcute de părinţii săi, cu o cameră de amator, în anii '60 şi '70. Scurtmetrajul a fost prezentat în competiţia Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand 2012 şi a Festivalului Internaţional de Film din Montpellier 2011.


Un alt film aparte este, aşa cum declară Irina Trocan,  In Loving Memory (regia: Jacky Goldberg) pe care îl apreciază ca fiind o mostră sensibilă de cinema experimental sau ca pe un film clasic captivant prin încâlceala lui. Realizatorul filmului, Jacky Goldberg, revine la NexT după ce anul trecut a fost invitatul festivalului ca speaker în cadrul seminariilor dedicate criticii de film. Jacky Goldberg este regizor de origine franceză, producător, critic de film pentru revista Les Inrockuptibles. A regizat patru scurtmetraje iar cu cel mai recent,  In Loving Memory, a participat la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand. 

Din programul competiţional din 2012 nu lipsesc nici scurtmetrajele româneşti. Printre acestea se numără admirabilul debut în regie al actorului Dorian Boguţă, un mediumetraj intitulat De azi înainte. "Situaţia filmul e tare: suspectând că fiul său adolescent ar fi gay, un bărbat convenţional încearcă, după cum ar spune el, să-l «vindece»", rezumă Gorzo.

Despre cel mai recent scurtmetraj al regizorului Adrian Sitaru, Chefu, prezent de asemenea în competiţie, criticul ne spune că prezintă o scenă de şuetă lungă, animată şi comică din care sar scântei în toate direcţiile. Scurtmetrajul a avut premiera internaţională anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam.
 
România este reprezentată în competiţia NexT şi prin scurtmetrajele O mie de lucruri în comun de Sarra Tsorakidis şi Hello Kitty de Millo Simulov. Andrei Gorzo declară că producţiile locale sunt atât de bune, încât, dacă ar face parte din juriu, nu ar şti pe care să o susţină pentru premiul pentru cel mai bun film românesc. "Dacă ar fi după mine, probabil că la categoria asta s-ar lăsa cu menţiuni", conchide Gorzo.

Scurtmetrajele din competiţie concurează pentru Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak CineLabs România, Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, Premiul Publicului şi Premiul Publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.
 
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Institutul Polonez, AMC Pixel Factory, Ambasada Irlandei
Parteneri media: Romantic Fm, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Cinemagia.ro, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
Parteneri media NexT Kids: Itsy Bitsy, Prokid.ro, urbankid.ro.

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus