martie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
La cea de-a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT are mai mulţi prieteni ca niciodată, ale căror filme vor putea fi vizionate în secţiunea Festival Friends, prezentată de HBO. Prietenii noi şi vechi ai festivalului vin la NexT cu un număr total de 17 scurtmetraje, iar majoritatea acestora vor fi prezentate în premieră în România.

Cea mai prietenoasă secţiune a festivalului va cuprinde scurtmetraje semnate de regizori ce au concurat pentru Trofeul NexT la ediţiile anterioare, de apropiaţii Societăţii Culturale NexT şi de prietenii pe care festivalul îi câştigă cu fiecare ediţie.

Programul Festival Friends este prezentat de HBO, un alt prieten al festivalului, care este alături de NexT şi la această ediţie. Despre colaborarea deja tradiţională dintre HBO şi NexT, Irina Catanchin, Marketing & PR Manager HBO România, declară: "Suntem alături de NexT de câţiva ani deja şi ne bucurăm să prezentăm şi anul acesta secţiunea Festival Friends, foarte dragă nouă, întrucât avem ocazia să aducem în faţa publicului filmele unor regizori români tineri şi talentaţi, prieteni ai festivalului, dar şi ai noştri. HBO nu poate lipsi de la cel mai important festival de scurt şi mediu metraj din România."

Pentru că nu numai spectatorii îşi doresc să revină an de an la NexT, ci şi foştii invitaţi, în programul Festival Friends se regăsesc filme realizate de Paul Negoescu, Timea Varkonyi, Romain Delange şi A.J. Bond, care la ediţiile trecute au concurat pentru Trofeul NexT. De altfel, Paul Negoescu este unul dintre cei mai vechi prieteni ai festivalului, scurtmetrajele sale fiind proiectate în cinci din cele şase ediţii ale evenimentului.

A.J. Bond va fi prezent în 2012 la festival în calitate de regizor al fimului Madame Perrault's Bluebeard, după ce la prima ediţie NexT a fost invitatul festivalului ca producător al scurtmetrajul The Saddest Boy in the World, regizat de Jamie Travis.

Regizoarele Iulia Rugină şi Stanca Radu au făcut parte din competiţia festivalului NexT în 2007, respectiv 2008, iar anul acesta le regăsim în secţiunea Festival Friends alături de Eva Pervolovici cu tripticul 30-40-50.

Pe Nash Edgerton cei mai mulţi spectatori şi-l amintesc pentru scurtmetrajul Spider (prezentat în programul Future Shorts la NexT 2008), un film despre glumele între prieteni care merg prea departe şi scapă de sub control. Festival Friends va prezenta noul său scurtmetraj, Bear, care a câştigat deja o serie de premii importante, precum Best Short Film Award la Festivalurile de Film de la Saint Tropez, Strasbourg şi Leeds. În plus, Bear a fost unul din cele mai discutate scurtmetraje la Sundance 2012 şi a fost selecţionat în competiţia de scurtmetraj la Cannes 2011. Pe lângă activitatea regizorală, Nash Edgerton a jucat în numeroase filme şi va face parte din distribuţia noului film al regizoarei Kathryn Bigelow, câştigătoare a două premii Oscar pentru The Hurt Locker.
 
Regizorii Radu Jude şi Maya Vitkova se numără de asemenea printre prietenii cei mai vechi ai festivalului. Prezenţi şi anul trecut în secţiunea Festival Friends, ei revin acum cu filmul My Tired Father, pentru care Maya Vitkova semnează regia iar Radu Jude - scenariul. Scurtmetrajul are deja un traseu festivalier impresionant, fiind proiectat la numeroase evenimente de film din lume.
 
La Festival Friends nu vor  fi proiectate doar filme semnate de regizori deja consacraţi, ci şi de liceeni pasionaţi de cinema şi pe care NexT doreşte să îi sprijine în demersul lor, cu speranţa că la ediţiile viitoare vor ajunge să facă parte din competiţie. Printre aceştia se numără Luca Istodor cu filmul Gogu contraatacă şi Vlad-Cristian Pau cu The Dreamer.
 
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez
 
Parteneri media:  Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro,Trilulilu.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro,  CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
Clubul festivalului: Coyote Cafe
Bilete disponibile prin Ticket Fan.


Cei mai vechi şi buni prieteni ai festivalului (precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugină), dar şi cei noi, vorbesc despre filmele cu care vin la Festival Friends în clipul următor:

 
Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus