martie 2012
Festivalul Internaţional de film NexT, 2012
Miercuri, 28 martie 2012, se dă startul celui mai mare festival de scurtmetraj din ţară: Festivalul Internaţional de Film NexT, care în 2012 va avea loc la Cinema Scala, Cinema Studio, Turbohalle şi la Cafe Verona Cărtureşti. La cea de-a şasea ediţie, NexT aşteaptă publicul cu peste 120 de filme din peste 30 de ţări, de pe 5 continente, întâlniri cu nume importante din cinema-ul autohton şi internaţional şi multe alte evenimente conexe!  

Gala de Deschidere NexT va avea loc începând cu ora  18.30 la Cinema Scala, pentru ca de la ora 19.00 să fie proiectat primul program din competiţia festivalului. Din program fac parte, printre altele, scurtmetrajul Aglaée, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Clermont-Ferrand şi filmul scurt românesc O mie de lucruri în comun de Sarra Tsorakidis. Despre O mie de lucruri în comun, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, declară: "Sarra Tsorakidis dramatizează stinghereala jumătăţii feminine a unui cuplu la "examenul" integrării în gaşca prietenului ei. Prietenul şi ceilalţi oameni din gaşca lui au tot felul de amintiri comune, de vechi poante cu circuit închis - o întreagă mitologie a găştii, care pentru nou-venită reprezintă ceva străin, poate mai degrabă ciudat decât amuzant, poate chiar agresiv, în condiţiile acelei presiuni de a se integra, de a arăta că şi ea "de gaşcă". E o tensiune interesantă, pe care probabil că mulţi spectatori o vor recunoaşte din experienţă (nu e doar o experienţă feminină, deşi s-ar putea ca, în România, fata să fie cea care, în majoritatea cazurilor, trebuie să se adapteze la grupul băiatului)."

Regizorii şi sound-designerii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti pentru întâlnirea cu publicul NexT iar după fiecare calup de competiţie va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

La Cinema Studio, ziua de miercuri va aduce programele Şi ei au fost NexT Generation I şi NexT Dance - una din secţiunile în premieră în 2012 la NexT. Pentru că unul dintre pariurile Festivalului NexT este acela că foştii săi concurenţi vor deveni nume importante în industria filmului, programul Şi ei au fost NexT Generation va prezenta în 2012 la Bucureşti două lungmetraje foarte bine primite de critici şi festivaluri. Miercuri, 28 martie 2012, de la ora 18.30 va rula primul dintre acestea, producţia indie Hesher, în regia lui Spencer Susser. Regizorul a făcut parte din competiţia Festivalului NexT în 2008 cu scurtmetrajul I Love Sarah Jane iar anul acesta revine cu lungmetrajul său de debut Hesher, un film veridic, curajos şi mai ales rock. Producţia a avut premiera în competiţia Festivalul de Film de la Sundance, iar în rolurile principale se regăsesc Joseph Gordon-Levitt (3rd Rock from the Sun, (500) Days of Summer, Inception), tânărul actor Devin Brochu şi Natalie Portman, care este de altfel şi unul dintre producătorii filmului.


Prima zi de festival se va încheia la Cinema Studio cu una din surprizele NexT 2012, programul în premieră NexT Dance care va avea loc de la ora 21:00 şi la care publicul este invitat să se încarce cu energia filmelor difuzate. Musical-urile despre poveşti de dragoste dar nu numai, dansul contemporan şi exprimentele vizuale montate pe beat-uri electronice întregesc secţiunea NexT Dance care promite să îi contagieze pe spectatori cu cele mai antrenante ritmuri şi cu o energie debordantă. Festivalul Internaţional de Film NexT este axat pe regie şi sound-design iar noul program completează cea de-a doua latură a evenimentului, punând în evidenţă impactul şi importanţa coloanei sonore.


În seara de 28 martie 2012 dansul şi muzica se vor muta de pe ecranul de proiecţie în clubul festivalului, Coyote Cafe, unde spectatorii şi invitaţii festivalului sunt asteptaţi la karaoke.

Zilele următoare de NexT se anunţă extrem de bogate în evenimente, filme şi seminarii. Cele din urmă, prezentate de JTI, vor debuta de joi, 29 martie 2012, de la ora 10.00 la Cafe Verona Cărtureşti cu masterclass-ul de actorie susţinut de Gabriel Spahiu. Până pe 1 aprilie 2012 inclusiv, NexT va hrăni dependenţa cinefililor cu programe variante, pentru toate vârstele, gusturile şi de toate genurile, de la filme pentru copii la scurtmetraje horror, de la musicaluri la filme scurte experimentale.

În plus, pentru iubitorii de hand-made, la Gift Shop-ul NexT din foaierele cinematografelor Scala şi Studio se pot găsi cele mai colorate şi vesele obiecte, de la broşe, cercei până la portofele, cutiuţe si rame foto, toate personalizate cu elemente din vizualul festivalului. De asemenea, Cinema Studio va găzdui, pe perioada Festivalului NexT şi un târg de carte şi film.  

Abonamentele şi biletele la NexT sunt disponibile pe site-ul ticketfan.ro şi în reţeaua Ticket Fan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză Anthony Frost) şi la casele de bilete de la Cinema Scala şi Cinema Studio. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus: Festival Pass (100 Lei)/Festival Pass pentru studenţi (90 Lei), abonament 10 proiecţii (80 Lei)/abonament 10 proiecţii student (60 Lei), abonament 5 proiecţii (40 Lei)/abonament 5 proiecţii studenţi (30 Lei), bilet o proiecţie 10 Lei/7 Lei pentru studenţi. O proiecţie cuprinde un calup de scurtmetraje, cu o durată totală de aproximativ 120 de minute. Singura excepţie este programul NexT Generation, care prezintă filme de lungmetraj.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.
Festivalul Internaţional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susţinut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, J\'ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susţinut de Itsy Bitsy şi Gazeta Sporturilor şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.
Clubul festivalului: Coyote Cafe
Bilete disponibile prin Ticket Fan.

Descarcă broşura NexT, 2012 aici..
Descarcă programul NexT, 2012 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus