aprilie 2012
20/20
Marţi, 24 aprilie 2012 şi miercuri, 25 aprilie 2012, de la ora 19.00, la Sala Studio,Teatrul Odeon găzduieşte două spectacole semnate de Gianina Cărbunariu şi realizate în două spaţii destinate producţiilor independente de artă contemporană: X mm din Y km, producţie independentă a ColectivA la Fabrica de Pensule din Cluj şi 20/20, producţie independentă a Yorick Stúdió şi dramAcum la Studio Yorick din Târgu-Mureş.
 
Spectacolul 20/20 are ca temă centrală conflictele interetnice din martie 1990 din Târgu-Mureş. Proiectul X mm din Y km a început printr-o documentare în arhiva CNSAS, iar scenariul spectacolului are la bază o stenogramă din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran.
 
Niciunul dintre spectacole nu îşi propune o reconstituire a acelor momente din trecut, aflarea "adevărului", oferirea unor verdicte sau lecţii de istorie. Spectacolele s-au născut din întâlnirea artiştilor cu o realitate sau cu urme ale ei, cu memoria celor intervievaţi sau cu diferite arhive şi nu din întâlnirea cu un text, aşa cum se întâmplă de obicei în realizarea unui spectacol de teatru. Totuşi, deşi 20/20 şi X mm din Y km folosesc documentarea ca metodă de lucru în procesul de creaţie, acestea nu sunt spectacole de teatru documentar în adevăratul sens al cuvântului, ci sunt spectacole în care ficţiunea, documentele oficiale şi neoficiale, memoria, experienţa trăită direct de unii dintre artiştii participanţi la proiect, poveştile ce fac conexiuni din perspectiva prezentului se întâlnesc pe scenă, se oglindesc unele pe altele, se completează, se contrazic.
 
Discuţiile cu publicul, care au loc după fiecare reprezentaţie, fac parte din conceptul spectacolului. Ele creează un cadru în care spectatorii să poată participa la un dialog pe teme mai puţin abordate în spaţiul public, dar care îi privesc. Miza este aceea de a lua parte şi nu doar de a asista la un dialog, de cele mai multe ori simulat, aşa cum este cel oferit de societatea de astăzi. Teatrul, prin condiţia lui de "aici şi acum", creează contextul în care această întâlnire poate avea loc.
 
Ambele spectacole fac parte dintr-un demers artistic al Gianinei Cărbunariu în care teme ale istoriei recente sau teme din actualitate românească devin puncte de plecare pentru proiecte precum: 20/20, X mm din Y km, Sold Out (realizat la Teatrul Kammerspiele din Munchen - un spectacol pe tema vânzării saşilor şi şvabilor în timpul regimului comunist) sau Roşia Montană - pe linie fizică şi politică (coproducţie dramAcum şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, regizori şi dramaturgi: Radu Apostol, Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean şi Peca Ştefan).
 
X mm din Y km a avut premiera în 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d'Images de la Cluj şi a atras atenţia internaţională încă din primul moment: articolul Isabellei Wesselingh a fost publicat în L'Express şi preluat de numeroase ziare din Europa, Asia şi lumea arabă. Spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat în luna martie la Teatrul TR Warszawa în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varşovia. Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra intenţionează să coproducă, în cadrul secţiunii Parallel Lives - 20th Century Through the Eyes of Secret Police, următorul spectacol inspirat din cercetarea arhivelor Securităţii şi realizat de aceeaşi echipă de creatori. Începând din 26 aprilie 2012, spectacolul X mm din Y km va avea 12 reprezentaţii gratuite, oferite studenţilor din Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Timişoara şi Sibiu, turneu organizat cu sprijinul AFCN.
 
20/20 a avut premiera în octombrie 2009, a avut 50 de reprezentaţii în aceşti 3 ani şi a fost prezentat în festivaluri internaţionale europene prestigioase cum ar fi: Festivalul Dialog de la Wrocłav din Polonia, Festivalul Internaţional New Drama de la Budapesta, Festivalul Internaţional de Teatru de la Novi Sad, precum şi în numeroase alte festivaluri din România şi din Ungaria. Spectacolul a fost selecţionat şi se va juca în această vară la London International Festival of Theatre (LIFT), în cadrul Olimpiadei Culturale. 20/20 a fost premiat atât în România, cât şi în Ungaria şi a fost deja prezentat în Bucureşti în 2010, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.
 
X mm din Y km - marţi, 24 aprilie 2012, ora 19:30, Teatrul Odeon, Sala Studio.
Autor spectacol: Gianina Cărbunariu
Cu: Toma Dănilă, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Rolando Matsangos
Concept video: Ciprian Mureşan
Producţie: Colectiv A
Finanţator: Administraţia Fondului Naţional Cultural
Spectacolul va fi urmat de discuţii cu publicul.
 
20/20 - miercuri, 25 aprilie 2012, ora 19:30, Teatrul Odeon, Sala Studio.
Producţie Studio Yorick si dramAcum la Studio Yorick din Tîrgu Mureş
Autor spectacol: Gianina Cărbunariu
Actori: Bányai Kelemen Barna, Berekméri Katalin, Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Radu Iacoban, Korpos András, Rolando Matsangos, Sebestyén Aba, Cristina Toma, Tompa Klára
Concept video: Maria Drăghici
Asistent de dramaturgie: Kinga Boros
Spectacolul va fi urmat de discuţii cu publicul.
 
Mulţumim Institutului Balassi - Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti - pentru sprijinul acordat în prezentarea spectacolului 20/20 publicului bucureştean.
 
Preţul biletelor: 21,20 lei.
De: Gianina Cărbunariu Regia: Gianina Cărbunariu Cu: Virgil Aioanei / Radu Iacoban, Bányai Kelemen Barna, Berekméri Katalin, Carmen Florescu / Paula Gherghe, Mădălina Ghiţescu, Korpos András, Rolando Matsangos, Sebestyén Aba, Cristina Toma, Tompa Klára

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus