mai 2012
Le Havre
Le Havre i-a cucerit pe jurnaliştii de la Cannes, care l-au aplaudat minute în şir la premieră, recompensându-l apoi cu premiul FIPRESCI 2011. A fost votat cel mai bun film francez al anului de către juriul premiului Louis-Delluc şi a fost nominalizat pentru Palme d'Or la ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, aceasta fiind a patra participare a lui Aki Kaurismäki la Cannes. Al 17-lea lungmetraj semnat de regizorul finlandez este distribuit în România de Independenţa Film şi va intra vineri 4 mai 2012 în cinematografele Studio, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni şi Grand Cinema Digiplex Băneasa din Bucureşti şi Cinema City din Cluj.

Cu replici memorabile, spuse pe un ton în contratimp cu situaţiile şi cu umorul excentric care îi defineşte stilul, Kaurismäki are în Le Havre valori morale extrem de clare, cu diferenţe izbitoare între bine şi rău, accentuând supremaţia solidarităţii împotriva laşităţii.


"Cinematograful european nu se ocupă prea mult de agravarea continuă a crizei economice, politice şi mai ales morale cauzate de problema nerezolvată a refugiaţilor. Soarta rezervată extracomunitarilor care încearcă să intre în Uniunea Europeană este schimbătoare şi de multe ori scandaloasă. Nu am nici un răspuns la această problemă, dar mi s-a părut important să abordez subiectul într-un film care, în toate privinţele, este irealist", spune regizorul finlandez.


Aki Kaurismäki a început să facă cinema împreună cu fratele său mai mare, Mika Kaurismäki. Filmul lui de debut a fost Crime and Punishment (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski, plasat într-un Helsinki contemporan. Şi-a câştigat recunoaşterea internaţională cu Leningrad Cowboys Go to America (1989), selecţionat în numeroase festivaluri.

În 2002 The Man Without a Past a primit Marele Premiu şi Premiul pentru cea mai bună interpretare feminina (Kati Outinen) la Festivalul de Film de la Cannes şi a fost nominalizat la Premiile Oscar 2003, la categoria Cel mai bun film străin. Şi următorul său film, Lights In The Dusk (2006) a fost ales să reprezinte Finlanda la Premiile Oscar 2007, la categoria Cel mai bun film străin, dar în ambele situaţii Kaurismäki a decis să boicoteze premiile Oscar şi a refuzat nominalizarea ca protest împotriva politicii externe a Statelor Unite.

Le Havre reprezintă primă parte dintr-o trilogie în care Aki Kaurismäki intenţionează să vorbească despre viaţa în porturi. Celelalte două pelicule ale trilogiei vor fi filmate în Spania şi în Germania, în limba ţărilor respective.

Povestea filmului
Marcel Marx (André Wilms), un fost scriitor boem retras în portul Le Havre pentru a trăi simplu şi a lucra ca lustragiu, este sprijinit de rocker-ul Little Bob (care se interpretează pe sine), şi mai ales de oamenii simpli din cartier (băcanul, vânzătoarea de pâine, barmaniţa din colţ), pentru a-l ajuta pe Idrissa (Blondin Miguel), un copil african imigrant căutat de poliţie, să-şi regăsească mama.


Evenimentele se succed cu repeziciune: conflictul dintre Marcel Marx şi Monet (Jean-Pierre Daroussin), un personaj de inspiraţie dostoievskiană - un poliţist mustăcios şi veşnic abătut, în căutarea infractorilor, apariţia cetăţeanului pârâcios (Jean-Pierre Léaud) înnebunit să-i raporteze la poliţie pe Marx şi pe Idrissa, boala lui Arletty (Kati Outinen), soţia lui Marx şi optimismul rezervat al dr. Becker (Pierre Étaix) cu privire la starea acesteia şi mai ales finalul neaşteptat.

Despre film, în presa internaţională:

"O mică bijuterie de inteligenţă, inspiraţie formală şi umor excentric" (Cineuropa)
"O încântare" (Le Monde)
"Kaurismäki e mare" (Le Figaro)
O bijuterie de umor şi umanitate" (Télérama)
"Un basm social à la Chaplin" (Libération)

Despre Independenţa Film:
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | [email protected]
Regia: Aki Kaurismäki Cu: André Wilms, Kati Outinen, Pierre Étaix, Blondin Miguel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus