mai 2012
Festivalul de film Cannes, 2012
Ieri, 27 mai 2012, s-a încheiat cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi, după cum era de aşteptat în urma unei selecţii formate din filme mediocre şi filme transgresive, premiile s-au dus aproape în exclusivitate către prima categorie.

Desigur, s-au întâmplat şi minuni - "Palma" a fost luată de Michael Haneke pentru Amour (regizorul intră astfel în grupul aleşilor cu două trofee - în cazul său luate cu două participări consecutive), iar Camera d'Or s-a dus către Beasts of the Southern Wild, premiat şi de FIPRESCI la secţiunea Un certain regard -, şi surprize plăcute (premiul juriului pentru inimosul The Angels' Share al lui Ken Loach). Dar minunile şi surprizele plăcute au fost puţine. În general, filmele dispreţuite de critică şi cotate în consecinţă (punctaje infime la bursa cronicarilor) au plecat acasă cu nişte premii la care, în teorie, nici n-ar fi trebuit să viseze - Grand Prix pentru banalul Reality al lui Matteo Garrone şi Premiul de regie pentru Carlos Reygadas (nu am văzut Post Tenebras Lux, dar Jay Weissberg, în a cărui părere am încredere, l-a declarat "o corvoadă").

Filmul lui Cristian Mungiu a punctat la două categorii - ex-aequo la interpretare pentru Cosmina Stratan şi Cristina Flutur şi scenariu - fiind singurul cu o astfel de izbândă pe 2012 (şi unul dintre puţinii din 1991 încoace, când regulamentul s-a schimbat în direcţia "un premiu per film"). Enfin... Iată premiile:

Palme d'Or: Amour de Michael Haneke
Marele premiu al juriului: Reality de Matteo Garrone
Regie: Carlos Reygadas pentru Post Tenebras Lux
Premiul juriului: The Angels' Share de Ken Loach
Cel mai bun actor: Mads Mikkelsen în Jagten, de Thomas Vinterberg
Cea la bună actriţă: ex-aequo, Cristina Flutur & Cosmina Stratan în După dealuri de Cristian Mungiu
Cel mai bun scenariu: Cristian Mungiu pentru După dealuri
Cel mai bun scurtmetraj: Sessiz-be deng de L. Rezan Yesilbas

Camera d'Or: Beasts of the Southern Wild de Benh Zeitlin
Premiul secţiunii Un certain regard: Después de Lucia de Michel Franco
Premiul special al juriului Un certain regard: Le grand soir de Benoît Delépine & Gustave Kervern
Premiul de interpretare feminină Un certain regard: ex-aequo, Suzanne Clément în Laurence Anyways de Xavier Dolan şi Emilie Dequenne în À perdre la raison de Joachim Lafosse
Premiul special al juriului: Djeca de Aida Begic

Premiul FIPRESCI - Competiţie: V Tumane / In the Fog de Sergei Loznitsa
Premiul FIPRESCI - Un certain regard: Beasts of the Southern Wild de Benh Zeitlin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus