România Liberă / februarie 2005
Closer
Cele două Globuri de Aur care au recompensat filmul regizorului Mike Nichols au fost obţinute de Natalie Portman şi Clive Owen pentru roluri secundare (categorii pentru care cei doi interpreţi au fost propuşi şi la premiile Oscar). Inspirat de o piesă englezească de succes (Closer de Patrick Marber, 1997), filmul depăşeşte condiţia de teatru filmat destul de inspirat în peisajul londonez, propunînd amorurile mai mult sau mai puţin efemere a două perechi. Dinamica relaţiilor între bărbaţi şi femei este materializată de aventurile amoroase ale fotografei de succes Anna (Julia Roberts), căsătorită cu doctorul Larry (Clive Owen) şi ale Alicei (Natalie Portman), dansatoare într-un club de striptease, îndrăgostită de romancierul ratat Dan (Jude Law), literat ce-şi cîştiga traiul ca ziarist, scriind necroloage. Personalităţi diferite, căutări diverse în universul partenerilor (fiindcă cele două cupluri sunt la un moment dat interşanjabile), psihologii nuanţate bine susţinute de un dialog (uneori spumos) sunt cîteva dintre atuurile filmului lui Mike Nichols (care a mai realizat, printre altele, Absolventul sau Cui îi e frică de Virginia Woolf?).

Marivodaj modern schiţat din minciuni, trădări, sentimente, rupturi, întîlniri decisive, filmul lui Mike Nichols rămîne o prelucrare onestă a unei bune piese de teatru, ale cărei nuanţe caustice nu reuşesc să ne facă să credem permanent în cinismul de paradă adoptat uneori de interpreţi. Nu lipsit de momente de umor extrem (printre care conversaţia pe Internet între cei doi bărbaţi), de săgeţi nu prea binevoitoare la adresa mîzgălitorilor de hîrtie, filmul lui Mike Nichols se bucură de o distribuţie excelentă şi Globurile de Aur, la care se vor adăuga probabil şi Oscarurile, nu reprezintă recompense deloc gratuite. Natalie Portman (care a evoluat strălucit de la Leon la Războiul stelelor), precum şi Clive Owen (care joacă acelaşi rol şi pe scenă) sunt într-adevăr nişte interpreţi străluciţi ai angoaselor sentimentale, dar nici Julia Roberts şi Jude Law nu sunt departe de nivelul laureaţilor Globurilor de Aur.

Încă un merit al filmului rămîne absenţa oricărei intenţii moralizatoare faţă de reacţiile, relaţiile şi evoluţia personajelor, fapt ce permite spectatorului să judece "obiectiv" apropierea sau detaşarea de soluţiile propuse de acestea. Între atîtea filme cu cazuri mentale ce bîntuie cinematografele româneşti, Closer rămîne, în ciuda finalului său, un film reconfortant.



Regia: Mike Nichols Cu: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus