septembrie 2012
Les Films de Cannes à Bucarest, 2012
Dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes à Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie 2012 la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, 8 sunt titluri aflate în palmaresul din 2012 a Festivalului de la Cannes. Filmele distinse cu Camera d'Or, Premiul pentru regie, Premiul Juriului şi Premiul Un Certain Regard sunt patru dintre propunerile celei de-a treia ediţii, patru filme premiate şi râvnite de festivaluri din lumea întreagă. Toate vor rula în premieră în România.

Cel mai tandru şi magic film din selecţia canneză de anul acesta, Beasts of the Southern Wild şi-a câştigat fani devotaţi, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d'Or, Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard şi o menţiune a Juriului Ecumenic. Îndrăgit de critici şi de public deopotrivă, Beasts of the Southern Wild a obţinut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar şi Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodată, alegerea criticilor The New York Times pentru filmul anului 2012.


Eroina poveştii, amintind de energia şi bucuria aventurilor lui Tom Sawyer, este o fetiţă de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuieşte cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă ameninţată de uragane. Când apele invadează insula şi lasă doar rămăşiţe în urmă - evenimente pe care le leagă, în imaginaţia sa, de un animal preistoric şi de topirea gheţarilor - Hushpuppy porneşte în căutarea mamei ei. 

O surpriză plăcută va fi şi The Angels' Share al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depăşit: a fost selecţionat de 11 ori în competiţia Festivalului de la Cannes. În 2006, a câştigat Palme d'Or cu The Wind that Shakes the Barley, iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, Premiul Juriului. Comedia îl are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un troublemaker scăpat ca prin urechile acului de închisoare şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey. În distribuţie apar şi John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Jasmin Riggins şi Siobhan Reilly. 


Pentru cei care caută provocări în film, Post Tenebras Lux este una dintre cele mai bune alegeri. În premieră, la Les Films de Cannes à Bucarest, cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012. Viziunea radicală şi experimentele cineastului mexican au împărţit lumea criticii în două tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmăreşte drama unei familii mutate undeva la ţară, alternând secvenţele din viaţa lor cotidiană - cu toate tentaţiile ei - cu frânturi din ceea ce pare a fi trecutul lor. Filmul nu are distribuitor în România. 


Din Mexic vine şi filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard, Después de Lucía / After Lucia, de Michel Franco. Propunerea Mexicului la Oscarul pentru Cel mai bun film străin este o dramă tulburătoare inspirată din mai multe cazuri reale. O adolescentă de 17 ani (Tessa Ía González Norvind) decide să preia responsabilităţile mamei sale în viaţa ei şi a tatălui ei, atunci când aceasta moare într-un accident. Cei doi se mută în Mexico City pentru a o lua de la început, însă, profund deprimat, bărbatul (Hernán Mendoza) nu realizează prin ce trece fiica sa în noua ei viaţă.

Michel Franco a mai fost la Cannes în 2009, în Quinzaine des Réalisateurs, cu debutul său, Daniel & Ana. În 2012, juriul Un Certain Regard a fost prezidat de Tim Roth. 

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie 2012, la Cinema Studio, cu filmul colectiv 7 Days in Havana, şi se va închide cu După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. În premieră, spectatorii vor vedea şi Cosmopolis, al lui David Cronenberg, Killing Them Softly, în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt , experimentalul Holy Motors, al lui Leos Carax, şi Adieu Berthe ou l'enterrement de mémé, de Bruno Podalydès, o comedie care a încântat publicul de la Cannes. 


Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.

***
Partenerii evenimentului sunt Orange România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova Bucureşti, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque.

Maşina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.
Parteneri media: Digi 24, România Liberă, Radio Guerilla, Hotnews.ro, Ziare.com, BeWhere, LiterNet.ro, Port.ro, Cinemarx.ro, Urban.ro, Studentie.ro, Filmreporter.ro, b365.ro, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Decât o revistă, Smile Media, Spectacular TV, Cărtureşti.

Noutăţile, informaţiile despre bilete şi programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa [email protected] sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus