martie 2005

"You don't understand. I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody... "
(Marlon Brando în On the Waterfront / Pe chei)

Să începem cu sindromul post-Oscar, a urmat dezinteres total, filmele le-am văzut, pariurile le-am câştigat, noaptea am pierdut-o. Am ghicit şi pe LiterNet 80 %, de ce, e bine, 8 din 10. Şi am scris de la început că aş fi votat cu Million Dollar Baby, ceea ce am şi făcut - dar în particular -, dar nu aş fi crezut că Scorsese va fi omis şi Clint va pleca acasă cu alt unchi aurit. În schimb cel mai bun lucru care s-a întâmplat toată noaptea şi cel mai fair-play a fost replica lui Sidney Lumet, "I just want to thank the movies."

Deja ediţia asta e foarte blamată, de la rating la prestaţii în scenă, la filmele care cică n-ar fi făcut contact cu publicul, tocmai de aia a fost un an extraordinar de Oscar, neobişnuit, artsy chiar. Un articol foarte rău despre Oscaruri scris de Bruce Fierstein, truly fierce / stein, acu' m-am prins, Rammstein e evreu la fel ca aisberg?

Jack Nicholson, de obicei abonat la ceremonie, a fost anul trecut doar pe ecran în rolul lui Gandalf şi acum doar imitat de prezentatorul Robin Williams. La anul va fi în prezent în noua candidatură a lui Scorsese la Oscar, The departed, probabil al şaselea film al lui Scorsese nominalizat şi al treilea film la rând cu Di Caprio plus încă unul pe ţeavă, pater paternalis, amândouă remake după filme cu ochi oblicaţi. Infernal Affairs şi Îngerul beat al lui Kurosawa.

În altă ordine de idei Bush şi Catwoman au câştigat Zmeura de Aur. Halle Berry a făcut cel mai mare salt, în doi ani de la Oscar la Razzie. Iar Bush (Fahrenheit 9/11) a cerut încă miliarde de la buget pentru a pacifica Irakul.


Am aflat că Orson Welles ar putea fi suspect de moartea lui Elisabeth Short, The Black Dahlia. Cică în timpul filmărilor la Lady of Shanghai în 1947 ar fi ciopârţit-o pe starletă pentru a o folosi în decorul casei groazei din final. Sună ca plot-ul de la House of Vax-slash-Bucket of Blood.
Get to know your rabbit partea tăiat în două, alias The Rosebud Chainsaw Massacre. Şi Howard Hughes era la capătul celălalt al fierăstrăului.

Între timp bugetul filmului lui Brian De Palma a crescut de la 50 de milioane de dolari la 68. Tot milioane, nu lei noi. Dante Ferretti, proaspăt premiat cu Oscar pentru Aviatorul după ţâşpe nominalizări, construieşte de zor Los Angeles-ul lângă Sofia, pe locul unde Jean Claude Van Dammit s-a bătut în ultimii ani. Se pare că Aaron Eckhart va fi distribuit în rolul Lee Blanchard, iniţial al lui Mark Wahlberg Filmările încep pe 4 aprilie. Va fi filmul lui de Palma de Oscar? În mod cert va fi rated R.


Death Becomes Her, în cazul de faţă him. Marlon Brando îl joacă pe Jor El, în noul Superman al lui Bryan Singer. În filmul lui Donner în 1978 el a filmat scene care n-au apărut în filmul original din cauza unui litigiu, acum Brando va apare în aceste scene în flash-back. Blasfemie ar spune unii, eu mă bucur. E Jor El, nu ca Laurence Olivier care apare digital în Sky Captain and the World of Tomorrow.

and last but not least, a apărut posterul oficial la EPISODUL III, seamănă cu cel de la Return of Jedi şi nu-l include pe Jar Jar Binks. T minus 70 zile!



Din Movieland,
Alin Ludu Dumbravă

RIP. A murit Debra Hill, 54 de ani, producătorea lui John Carpenter la Halloween (unde a fost şi co-scenaristă), Fog, Escape From New York. There's no cure for cancer, după cum ne-a spus Denis Leary.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus