Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Concert Lhasa de Sela 2005

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

... pour les connaisseurs... - Concert Lhasa de Sela


martie 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Da, proiectul continuă! După concertele cu Misia am înţeles mai bine necesitatea acestor spectacole şi nu vom abdica de la standardele de calitate şi autenticitate pe care dorim să le promovăm.

Noi privim fiecare nou concert ca pe o bucurie a reîntâlnirii fiecăruia dintre noi cu fiinţa sa. Şi, de ce nu, un bun prilej de înnoire, purificare şi înnobilare a vieţii noastre de zi cu zi.

Ce ne va aduce împreună de această dată?

"Muzica fără de nume" a LHASEI de Sela.

Luni 18 aprilie, ora 20.00 la Sala Palatului.
Poeţii spun că frontierele devin cu adevărat reale numai pentru spiritele sedentare. Viaţa itinerantă a Lhasei i-a sporit averea prin convingerea că nici o barieră nu-i va diminua orizontul dorinţelor şi aspiraţiilor sale. De aceea muzica ei este mai mult decât o simplă combinaţie de stiluri sau decât o acrobaţie printre genurile muzicale: ESTE CHIAR EA - manifestarea libertăţii.

Cum să cataloghezi aceste cântece obsedante literalmente sau care plutesc ca nişte himere ale blues-ului, fado-ului, ritmurilor sud-americane, genului de cabaret sau muzicii country?

Simplu: "Lhasa - femeia vulcan" sau "Planeta Lhasa", aşa cum o numeşte săptămânalul Telerama.

Sau, şi mai simplu, aşa cum declara ea: "Artiştii sunt un pic vrăjitori; ei sunt o constelaţie de suflete treze care au deprins magia secretă a vieţii".

Derutantă şi fermă, jumătate mexicană, jumătate americană, petrecându-şi copilăria alături de familia ei pe drumurile de pe o parte şi de pe cealaltă a frontierei americano-mexicane, Lhasa debutează muzical la vârsta de 13 ani, fără a aparţine unei anume scene sau unui anumit cerc muzical recunoscut.

La Montreal Lhasa îl întâlneşte pe chitaristul rock Yves Desrosiers şi împreună compun muzica albumului La Llorona, primul ei album lansat în 1998 şi care, în foarte scurt timp, face înconjurul lumii.

Şi, tot în scurt timp, datorită vocii ei pline de forţă, sălbatică, febrilă dar şi melancolică sau veselă, Lhasa este comparată şi alăturată unor mari nume ale muzicii mondiale: Billie Holiday, Chavela Vargas, Bjork, Tom Waits, Jacques Brel sau Vladimir Vîsoţki.

"Marseille, New York, Paris, Montreal... Cântecele Lhasei, scrise în engleză, spaniolă şi franceză, evocă experienţe trăite în turnee, frământări, gânduri, îndoieli." titrează Les Inrockuptibles cu referire la turneele mondiale ale Lhasei, precum şi la noul ei album The Living Road (2003).

Iar revista GEO subliniază: "Chiar dacă ea cântă în franceză, engleză sau spaniolă, Lhasa păstrează identitatea sa singulară. Talentul ei nu are graniţe [...] În noul ei album, The Living Road, Lhasa se detaşează de toate influenţele şi propune texte profund personale, totul având halucinaţia şi farmecul unei cutii muzicale.".

"The Living Road depăşeşte influenţele mexicane de la debutul ei şi este cântat la fel de convingător atât în franceză cât şi în spaniolă sau engleză. Încărcată de figuri de stil obsedante, cu un bogat aranjament acustic, cu discrete intervenţii electronice, muzica este într-o zonă de influenţe exotică şi ademenitoare." consideră BBC Radio 3, cei care, în cadrul Awards for World Music 2005, au desemnat-o cel mai bun artist al continentului american.

Aşadar, vă aşteptăm

luni 18 aprilie, ora 20.00 la Sala Palatului.


Vă aşteptăm pentru un voiaj pe tărâmul muzicii pur şi simplu minunate, în acest teatru de umbre şi lumini, în acest vast teritoriu intim, unde Lhasa va face să ni se dilueze certitudinile şi să exacerbeze vertijurile inimii.


Preţul biletelor este cuprins între 500000 lei (50 lei noi) şi 1250000 lei (125 lei noi) şi vor fi puse în vânzare la Sala Palatului, Magazinul Muzica şi Librăriile Cărtureşti. Toate articolele despre Concert Lhasa de Sela 2005


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Fundaţia Aurel Mitran


Alte articole

 Lhasa la marginea lumii / O veste cutremurătoare la început de 2010, Iulia Popovici
 10 minute cu Lhasa, Svetlana Cârstean
 Must have, must go, must listen to - Lhasa, Svetlana Cârstean
 Luni e ziua superbului concert - Lhasa la Bucureşti, Fundaţia Aurel Mitran
 Muzici pentru sfîrşitul lumii sau pentru anul nou - Lhasa de Sela, Corin Toporaş
 Toate articolele despre Concert Lhasa de Sela 2005


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer