Ar fi destul s-o asculţi, dar trebuie s-o vezi, în tinereţea, fragilitatea, forţa ei. Lhasa e o fiinţă şamanică, o fiinţă cîntătoare cu puteri magice, care te electrizează, te fixează, sublimează în tine acea eterică substanţă numită suflet. Douăzeci şi unu de grame grele cît o eternitate...
De fiecare dată cînd îi ascult muzica, în cap îmi vine o apă care curge, o apă tulburată, între două maluri pustii, cu vegetaţie uscată, şi străzile lungi, pustii, cu case cîndva bogate, dar fără oameni acum, dintr-un golit oraş dunărean.
Pentru mine, Lhasa e o poveste de dragoste, una din cele mai frumoase nu pe care le-am trăit, ci pe care mi le-aş putea imagina. Chiar dacă nu e o poveste despre oameni. E o poveste despre teatru şi despre cum poţi să-ţi sari umbra.
M-am îndrăgostit de-un spectacol şi, ca orice iubire, m-a luat pe nepregătite. Un spectacol dintr-un orăşel de provincie, unde mai fusesem o singură dată, un spectacol făcut de un om cu care nu mai vorbisem niciodată (şi căruia i-a luat două zile să vorbească cu mine). M-am dus să-l văd o dată, am rămas trei zile. Într-un fel, n-am mai plecat niciodată...
Stăteam în teatru, dormeam pe fotolii şi în biroul directoarei. Şi mă drogam - ne drogam - cu muzică. Muzica Dorinei în spectacol, muzică dincolo de spectacol. Ascultam în neştire un album, un CD copiat pe care scria, cu marker negru, La Llorona. Iar pe acel CD era o melodie, al cărei refren vorbea despre viaţa de unde nu poţi fugi, viaţa cu faţa la perete. Multă vreme n-am ştiut cine-o cîntă, dar ritmurile ei erau ritmurile oraşului pe care-l vedeam de la fereastră, al oamenilor care treceau pe stradă, al prafului care zburda, la mijloc de februarie, pe strada ce ducea la fluviu. Şi ritmul vieţii care-ncetase să mai fie a mea, timp de-aproape o lună şi, poate, pentru totdeauna după aceea.
Am aflat atunci că teatrul se naşte din dragoste şi la rîndu-i naşte dragoste. De ce iubeşti? Ascultaţi-o pe Lhasa, lăsaţi-vă în voia nadei ei înşelătoare şi orice întrebare se va şterge. Lăsaţi-vă în voia teatrului - poate că, fără să ştiţi, vă veţi întîlni cu magia iubirii, acea dragoste care e doar dăruire, oglindire şi preaplin. Uitare de sine şi nevoie de a se pierde pentru dragoste. Cum poţi iubi un spectacol? Cu toată fiinţa. Nu pe cine iubeşti contează, ci cum, acea alchimie de nereprodus a sufletului care spulberă greutatea trupului pînă la a-şi depăşi şi umbra. Dragostea e devenire, e în tine, nu în celălalt. Ca şi teatrul, ca şi muzica. E un ritm interior, ritmul originar, al grădinii divine, pe care nu-l poţi regăsi decît atunci cînd nu-l (mai) aştepţi. Acel timp de cara a la pared.
În acea lună la Brăila, n-am văzut niciodată Dunărea. Am făcut-o jumătate de an mai tîrziu: era albastră şi tulbure; ca şi viaţa mea, curgea, la marginea lumii, în ritmul Lloronei.
"The singer Lhasa de Sela passed away in her Montreal home on the night of January 1st 2010, just before midnight. She succumbed to breast cancer after a twenty-one month long struggle, which she faced with courage and determination."