decembrie 2012
Festivalul de film românesc Making Waves, New York, 2012
Festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema, 2012, s-a încheiat în seara zilei de 5 decembrie 2012 cu proiecţia celui mai titrat film românesc al anului 2012, După dealuri, în prezenţa actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan (ambele premiate pentru interpretare la festivalul de la Cannes din 2012).


Sala Walter Reade din cadrul Lincoln Center s-a dovedit neîncăpătoare, iar mulţi dintre cei veniţi la un bilet în plus nu au putut intra, trebuind să aştepte lansarea americană din februarie 2013. Chiar în ziua închiderii festivalului organizat de Romanian Film Initiative şi Film Society of Lincoln Center, cotidianul The New York Times a publicat un interviu cu regizorul filmului, Cristian Mungiu, intitulat Guiding Stars Who Had Never Acted Before.


La eveniment au participat Rose Kuo, director executiv al Film Society of Lincoln Center (FSLC), Scott Foundas, proaspăt senior editor la Village Voice, Ryan Werner (Sundance Selects) şi Susan Norget, distribuitorul, respectiv publicistul american ai filmului După dealuri, Julia Pacetti, publicist Making Waves, Barbara Lanciers, director Trust for Mutual Understanding, şi echipa de PR a Lincoln Center (Courtney Ott şi Eugene Hernandez), iar pe scena de la Walter Reade Theater au urcat, pe rînd, Corina Şuteu, preşedinte Making Waves, şi Robert Koehler, noul director de programe la FSLC, care au făcut bilanţul actualei ediţii, şi cele două protagoniste din film.

La întîlnirea cu publicul, moderată de Mihai Chirilov, director artistic al festivalului, Cristina Flutur a declarat: "După probă, Mungiu mi-a mărturisit că e de părere că aş putea interpreta oricare din personajele principale, dar că s-a hotărît să-mi încredinţeze rolul Alinei. Înainte de După dealuri, nu mai jucasem niciodată în film, aşa că meritul pentru prestaţia mea îi revine şi lui Cristian." La rîndul ei, Cosmina Stratan a spus: "Iniţial, am crezut că-mi va fi foarte uşor să interpretez personajul Voichiţa, deoarece mi se părea că sîntem foarte asemănătoare. Mi-am dat însă seama că nu e chiar aşa. N-am putut înţelege cum reuşea să înăbuşe fiecare emoţie pe care o simţea, cum asista pasivă la evenimentele care i se întîmplau, fără să aibă curajul de a face ceva, orice."

Ceremonia de închidere şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri din final pot fi urmărite pe canalul Youtube al Film Society of Lincoln Center:


Timp de şapte zile, Making Waves: New Romanian Cinema a prezentat în faţa publicului new-yorkez o selecţie alcătuită din 13 lungmetraje (incluzînd trei titluri din cariera regizorului Alexandru Tatos, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă), 4 documentare şi 7 scurtmetraje. Festivalul a debutat în 29 noiembrie 2012, cu premiera new-yorkeză a filmului Despre oameni şi melci, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a actorilor Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu, şi a celebrat cei 40 de ani de la premiera cu Nunta de piatră a tandemului regizoral Dan Piţa - Mircea Veroiu, în prezenţa actriţei Ursula Wolcz, actualmente profesor de actorie la Universitatea Columbia.


Despre colaborarea sa cu Tatos, directorul de imagine Florin Mihăilescu a declarat, înaintea proiecţiei cu Secvenţe, capodopera regizorului: "Tatos e un regizor reprezentativ pentru generaţia anilor '70. Timpul a dovedit-o. A făcut un anume lucru cu mai multă graţie şi abilitate decît toţi ceilalţi colegi de generaţie ai lui, şi anume jocul între serviciul politic-ideologic şi tema pe care dorea cu adevărat să o trateze în filmele sale, fără să facă neapărat filme cu cheie."

Prezentarea filmului Secvenţe a fost punctul de plecare al programului Creative Freedom Through Cinema, susţinut de Trust for Mutual Understanding, conceput de Corina Şuteu şi Jakab Orsos (director al festivalului PEN World Voices) şi rezervat analizei contextului sociopolitic din România şi Ungaria, precum şi investigării relaţiei dintre domeniul artistic şi orgoliile politice. La cele două dezbateri, dedicate României, respectiv Ungariei, au luat parte: eseistul Eszter Babarczy, artistul vizual Dan Perjovschi, care a asigurat identitatea vizuală a festivalului Making Waves, producătorul Ada Solomon, regizorul Mona Nicoară şi curatorul György Szabó.

"Cenzura nu poate fi asemuită unui bloc unitar, nu e o listă cu lucruri pe care să le faci şi lucruri pe care să nu le faci. Nimeni nu îţi dă o listă, aşa că nu ştii ce e interzis, ceea ce creează o relaţie foarte ambiguă între artist şi Putere. Nu ştii niciodată ce vrea Sistemul de la tine", a declarat Dan Perjovschi, care şi-a dublat discursul cu o percutantă prezentare vizuală.

"Odată cu schimbarea regimului politic în Ungaria, majoritatea decidenţilor din domeniul culturii şi al artelor au fost schimbaţi. Criteriul nu a fost competenţa, ci loialitatea faţă de noua orînduire, aşa că eşalonul secund, de oameni mai puţin pregătiţi, a trecut în prim plan. Artiştii care nu devin înregimentaţi politic nu au acces la fonduri", a punctat György Szabó, fost managing director al Trafó House of Contemporary Arts din Budapesta.

"Credinţa că arta ar trebui pusă în slujba statului este una adînc înrădăcinată, iar 1989 n-a făcut decît să marcheze o pauză în această relaţie vinovată. 20 de ani sînt o perioadă suficient de mare pentru ca forţele care nutresc nostalgii pentru perioada în care exista o unică voce în cultură să se regrupeze. Faptul că România şi Ungaria urmează aceeaşi traiectorie din punctul de vedere al intersectării domeniului cultural cu cel politic nu e o coincidenţă, ci marchează finalul unei perioade de incubaţie", a conchis Mona Nicoară.

Expunerea impresionantă din presa americană (The New York Times, Village Voice, Wall Street Journal, Arts Info, Indiewire, Screen International etc.) a atras peste 3000 de spectatori la proiecţiile din acest an, vizibil mai mare faţă de ediţia din 2011. În conversaţiile de la recepţia de închidere, spectatorii, în egală măsură americani şi români din diaspora, au apreciat admirativ că această ediţie, realizată complet independent şi fără sprijin financiar de la statul român, a fost cea mai reuşită de pînă acum, declarîndu-şi anticipat sprijinul pentru festivalul din 2013.

Printre invitaţii de la această ediţie s-au mai numărat regizorul Radu Gabrea şi actriţa Victoria Cociaş (Trei zile pînă la Crăciun), şi actriţa Anda Onesa (Duios Anastasia trecea).

Prezentat de Romanian Film Initiative (RFI) şi Film Society of Lincoln Center (FSLC), în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Centrul Naţional al Cinematografiei, MAKING WAVES: New Romanian Cinema (29 noiembrie - 5 decembrie 2012) a fost susţinut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, artistul vizual Adrian Ghenie şi peste 300 de crowd-funders pe platforma Kickstarter.

Boardul festivalului este format din Corina Şuteu, preşedinte, Mihai Chirilov, director artistic, Scott Foundas, associate program director FSLC, şi Oana Radu, manager al festivalului.

Credit foto: Julie Cunnah / David Godlis / Mona Nicoară

Contact
Romanian Film Initiative
Mihai Chirilov: [email protected] / Elvira Lupsa: [email protected]
www.filmetc.org

Descarcă broşura festivalului Making Waves, New York, 2012 aici..
Descarcă dosarul acoperirii în media americană a festivalului Making Waves, New York, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus