decembrie 2012
Holy Motors
Holy Motors (tradus Sfintele motoare) este un film greu de catalogat, ca mai toate filmele semnate Léos Carax. Site-urile de specialitate l-au trecut drept "dramă SF". Însă n-am greşi cu nimic dacă l-am caracteriza drept hibrid între film noir, comedie, melodramă, SF, crime thriler, musical romance. O adevărată scrisoare de dragoste la adresa cinematografului.

În film îi veţi putea pe: Denis Levant (personajul principal), Eva Mendez (Training Day 2001, Ghost Rider 2007, Hitch 2005), Kylie Minogue, Michel Piccoli şi pe Léos Carax însuşi, interpretînd propriul rol, în deschiderea filmului.

Holy Motors are premiera vineri, 7 decembrie 2012, la Cinema Studio (Bd. Magheru, 24), distribuit în România de Independenţa Film. Filmul va rula în prima săptămână în Bucureşti, la Cinema Studio, Movieplex Cinema Plaza, Cinema City Cotroceni, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Hollywood Multiplex, Cinema Union, şi la Cluj, la Cinema City. Din 14 decembrie 2012 va intra şi în cinematografele Cityplex din Constanţa şi din Braşov.


Povestea

Filmul prezintă o zi, de la răsărit şi pînă la miezul nopţii, din viaţa unui personaj ciudat numit Monsieur Oscar (jucat de Denis Levant). Oscar pare a fi un fel de hitman, cu diferenţa că misiunile sale nu sînt chiar asasinate, ci mai degrabă roluri. Însoţit peste tot de limuzina sa albă care-i serveşte totodată drept birou şi studio de machiaj, bizarul domn Oscar plonjează cu toată fiinţa sa dintr-un rol în altul, devenind, pe rînd: cerşetoare, bancher, asasin plătit, lăutar ţigan, tată de adolescentă ajunsă la problematică vîrstă a pubertăţii, monstru din subteranele Parisului, ninja, bătrîn muribund etc.


-----------------------------

Cîteva amănunte mai puţin ştiute* despre Holy Motors:

* Filmul face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2012, unde a cîştigat Prix de la Jeunesse.

* Léos Carax nu este numele real al regizorului francez, ci doar o anagramă a prenumelor sale: Alex şi Oscar. Numele său complet este Alex Oscar Dupont.

* Personajul Monsieur Oscar din Holy Motors pare să fie, de fapt, un alter ego al regizorului Léos Carax (Alex Oscar Dupont).

* În preambulul filmului, un bărbat se trezeşte din somn şi descoperă în dormitorul său o uşă secretă care dă într-o sală de cinematograf. În sală rulează un film, aşa că bărbatul are ocazia să studieze neobservat expresiile şi reacţiile publicului. "Somnambulul" respectiv este jucat de însuşi Léos Carax, regizorul.

* Regizorul Léos Carax îşi descrie filmul pe scurt într-un interviu:
"Holy Motors poate fi un fel de SF în care oamenii, animalele şi maşinăriile sînt pe cale de dispariţie. Sfintele motoare, toate solidare în faţa aceleiaşi soarte comune: să devină toţi sclavii unei lumi virtuale în continuă expansiune. O lume din care maşinăriile mari, vizibile cu ochiul liber, precum şi acţiunile şi experienţele reale dispar încetul cu încetul".

* Despre Kylie Minogue, care are un rol însemnat în acest film, regizorul mărturiseşte:
"Pînă nu demult, tot ce ştiam despre Kylie erau numele ei şi duetul cu Nick Cave de prin anii '90. Asta pînă cînd Claire Denis (regizoare franceză - n. red.) mi-a vorbit de ea pentru un proiect pe care trebuia să-l filmez în Londra. Kylie este puritatea întruchipată. Să lucrez cu ea a fost una dintre cele mai delicate experienţe pe care le-am avut vreodată pe vreun platou de filmare".

* Una din "misiunile" lui Oscar în film este de a răpi un model numit Key M. de la un shooting dintr-un cimitir parizian. Key M. este jucată în film de actriţa Eva Mendez, însă regizorul a recunoscut că iniţial s-a gîndit la manechinul Kate Moss.

* La un moment dat în Holy Motors apare patronul personajului principal, un fel jucat de producător, boss-ul din spatele camerelor de filmat invizibile. Într-o primă fază, acest rol trebuia să fie jucat tot de regizorul Léos Carax, însă ulterior şi-a dat seama că acest ar fi putut fi o manevră derutantă pentru public. Aşa că i-a oferit rolul lui Michel Piccoli, cu intenţia de a-l face de nerecunoscut şi, ulterior, a-l trece în distribuţie sub un pseudonim. Însă, oricît de amuzant i s-ar fi părut acest artificiu regizorului Léos Carax, secretul a răsuflat, lumea a aflat şi planul i-a fost dat peste cap. Aşadar, în film îl veţi recunoaşte, totuşi, pe Michel Piccoli, iar numele real i-l veţi regăsi pe afiş.

*) Amănunte pe care le puteţi regăsi numai în caietul de presă oficial sau în filmul propriu-zis :)


----------------------------------

Holy Motors este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

Regizorul Léos Carax, filmografie
Boy Meets Girl (1984)
Mauvais Sang (1986)
Lovers on the Bridge (1991)
Pola X (1999)
Tokyo (2008)

Referinţe online
Holy Motors - site oficial
Holy Motors pe Wikipedia
Holy Motors pe Facebook
Holy Motors - trailer YouTube
Andrei Gorzo despre Holy Motors (Dilema veche)
Holy Motors - caietul de presă
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]
Regia: Leos Carax Cu: Denis Lavant, Eva Mendes, Kylie Minogue, Edith Scob, Elise Lhommeau, Michel Piccoli

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus