ianuarie 2013
Amour
După o pauză de cinematografie de peste zece ani, actorul francez Jean-Louis Trintignant se întoarce în faţa camerelor de filmat pentru Amour, emoţionanta dramă a regizorului Michael Haneke. Filmul premiat cu Palme d'Or la Cannes 2012, Globul de Aur 2013 şi multiplu nominalizat la Oscar 2013 şi premiile César 2013, vine din acest weekend şi pe marile ecrane din România. Distribuit de Independenţa Film.

Sinopsis. Filmul surprinde un fragment din ultimii ani de viaţă ai unor foşti profesori de pian, soţ şi soţie (Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva). Actualmente, pensionari octogenari ajunşi la vârsta neputinţei. Cei doi locuiesc singuri, aşa că, în momentul în care starea de sănătate a unuia dintre ei se deteriorează brusc, relaţia precum şi capacitatea lor de a gestiona criza sunt puse la foarte grea încercare.


Jean-Louis Trintignant

Pentru cele două roluri principale din Amour, regizorul austriac Michael Haneke a reuşit să îi aducă pe Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva. Cei doi actori se retrăseseră de ani buni din industria cinematografică, concentrîndu-se pe rolurile de teatru. În ceea ce-l priveşte pe Trintignant, după 1996, a acceptat numai roluri ocazionale în filme. După o pauză de 14 ani, regizorul austriac Michael Haneke reuşeşte să-l convingă pe Trintignant să se întoarcă pe platourile de filmare, trimiţîndu-i scenariul de la Amour, scenariu scris special pentru el.

Jean-Louis Trintignant are 83 de ani şi a început teatrul de la vârsta de 20 de ani. Talentul său a fost descoperit de Roger Vadim. El a fost cel care l-a distribuit în filmul său Et Dieu... créa la femme (1956), alături de Brigitte Bardot, film în urma căruia tînărul actor a devenit cunoscut. Ulterior, presa începe să-l hărţuiască în legătură cu o presupusă relaţie între el şi partenera sa din film, Brigitte Bardot, aşa că Trintignant fuge pentru o perioadă în armată.

Primul mare succes îl are cu rolul de pilot de curse auto în Un homme et une femme (1966), regia Claude Lelouch, zece ani mai tîrziu. Distribuirea în acest rol a fost oarecum uşoară dacă ne gîndim că tînărul Trintignant crescuse într-o familie de piloţi: bunicul său (Louis Trintignant) şi un unchi (Maurice Trintignant) au fost ambii şoferi consacraţi, acesta din urmă câştigînd de două ori Monaco Grand Prix la Formula 1, precum şi cursa de la Le Mans.

De la Un homme et une femme (1966) până în zilele noastre, Trintignant a jucat în peste o sută de filme, mai ales roluri de criminali sau soţi geloşi.

Are multiple colaborări în Italia, unde lucrează cu regizori celebri precum Valerio Zurlini în Summer Violent (1959) şi în The Desert of the Tartars (1976), cu Ettore Scola în La terrazza (1980), cu Bernardo Bertolucci în The Conformist (1970) şi cu Dino Risi în filmul cult The Easy Life (1962).

În 1970, Trintignant refuză rolul principal din Last Tango in Paris (revenit ulterior lui Marlon Brando) din cauza scenelor de nuditate.

Primul său film în limba engleză a fost Under Fire (1983), unde a jucat alături de Nick Nolte şi Gene Hackman. Un amănunt inedit: tema muzicală din Under Fire ("Nicaragua", compusă de Jerry Goldsmith) a fost reluată de curând de Quentin Tarantino în filmul său Django Unchained şi folosită la scena intrării pe plantaţia Candyland.


Ulterior, Trintignant a mai jucat într-un film în limba engleză: Confidentially Yours (1983) al lui François Truffaut. În 1994 joacă într-unul din cele trei episoade ale trilogiei lui Krzysztof Kieślowski: Trois couleurs: Rouge. În 1995 pune vocea personajului "unchiul Irvin" în The City of Lost Children.

Trintignant obişnuieşte să-şi aleagă în ce film să joace în funcţie de regizor. Recent, despre Michael Haneke (Amour) a spus: "Haneke este un maestru deplin al domeniului cinematografic, de la aspectele tehnice precum sunetul şi imaginea, până la modul în care lucrează cu actorii".

"Cei mai buni actori din lume sunt cei care simt cel mai mult şi arată cel mai puţin" - Jean-Louis Trintignant.

Premii
1968: Silver Bear pentru "Cel mai bun actor" în The Man Who Lies
1969: Cannes Award pentru "Cel mai bun actor" în Z
2012: European Film Awards, "Cel mai bun actor" în Amour
Lista completă de premii şi nominalizări a lui Jean-Louis Trintignant.
------------------------

În prima săptămână, Amour va rula în cinematografele Movieplex (Cinema Plaza), Studio, Elvira Popescu, Union, NCCR, Cinema City (Cotroceni) şi Grand Cinema Digiplex (Băneasa), în Bucureşti, la Victoria, în Cluj, şi în cinematografele Cityplex din Constanţa şi Braşov.

Amour este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).
-------------------------
Referinţe online:
Amour - pagina de Facebook
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]


Regia: Michael Haneke Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus