februarie 2013
Amour
Emmanuelle Riva, partenera lui Jean-Louis Trintignant şi personajul principal feminin din Amour, filmul lui Michael Haneke, este şi ea tot o prezenţă celebră pe platourile de filmare franceze ale ultimei jumătăţi de secol.


În mult nominalizatul şi premiatul Amour (2012), Emmanuelle Riva joacă rolul lui Anne, o fostă profesoară de pian ajunsă la vârsta senioratului, care-şi trăieşte ultimii ani de viaţă alături de soţul ei, deasemenea fost profesor (Jean-Louis Trintignant). La un moment dat, starea de sănătate a Annei se înrăutăţeşte brusc, iar asta schimbă complet vieţile celor doi parteneri de viaţă octogenari.

Pentru rolul ei din Amour, Emmanuelle Riva (85 de ani) a devenit cea mai vârstnică actriţă nominalizată vreodată pentru secţiunea "Cea mai bună actriţă" la Premiile Oscar. Decernarea premiilor va avea loc pe 24 februarie 2013, iar filmul Amour a fost nominalizat de cinci ori.

Premiat cu Palme d'Or la Cannes 2012, Globul de Aur 2013 şi multiplu nominalizat la Oscar 2013 şi premiile César 2013, Amour a intrat din weekend şi pe marile ecrane din România. Distribuit de Independenţa Film.


Emmanuelle Riva

Pe numele complet Paulette Germaine Riva, tânăra viitoare actriţă a avut încă de la început multe obstacole de surmontat până să păşească pe o scenă adevărată. Asta nepunînd la socoteală spectacolele şcolare de sfârşit de an din perioada adolescenţei, evenimente pe care le-a bifat cu conştiinciozitate, în ciuda unui tată extrem de sever, pentru care termenul "actriţă" era sinonim cu cel de "prostituată".

Emmanuelle ajunge la Paris în 1953, la 26 de ani, unde dă o probă pentru "Centrul de arte dramatice". Alege să joace o scenă din piesa On ne badine pas avec l'Amour, de Alfred de Musset. Este angajată pe loc ca actriţă.

Într-o seară, un bărbat care o vizitează în cabina ei de machiaj se dovedeşte a fi tânărul regizor debutant Alain Resnais. El văzuse nişte afişe cu Emmanuelle făcute pentru piesa în care aceasta juca şi i s-a părut potrivită pentru filmul pe care dorea să-l realizeze. Ceea ce l-a atras a fost "acea expresie enigmatică şi melancolică" de pe faţa ei. Ulterior, Emmanuelle acceptă rolul în filmul lui Alain Resnais. Care se va numi Hiroshima, mon amour, va fi cel mai reprezentativ produs al noului val francez şi îi va lansa în lumea cinematografică atât pe tânărul regizor cât şi pe Emmanuelle Riva.

De menţionat că şi pentru Amour, regizorul Michael Haneke a ales-o pe actriţă tot observînd-o într-una din fotografiile ei recente. A existat, totuşi, un casting cu câteva actriţe de vârste apropiate ei, însă curând a devenit clar că Emmanuelle este alegerea cea mai potrivită.

În afară de Hiroshima, mon amour, Emmanuelle a jucat într-un număr mare de filme, din care amintim trilogia a lui Krysztof Kieslowski, Trois couleurs. În timp ce partenerul ei din Amour, Jean-Louis Trintignant a avut rolul principal în Trois couleurs: Rouge (1994), Emmanuelle Riva a apărut în Trois couleurs: Bleu (1993).

În 2012, anul în care a filmat drama Amour, Emmanuelle Riva a jucat şi într-o comedie: Tu honoreras ta mère et ta mère (A Greek Type of Problem, titlul în engleză).

Chiar dacă are în spate o carieră îndelungată, cele mai multe premii şi nominalizări - cel puţin şapte premii - le-a obţinut cu filmul lui Michael Haneke, Amour.

Emmanuelle Riva: "Absolut niciodată nu am vrut să fiu o vedetă. Am încercat să fac numai lucruri care mi-au plăcut, şi tot timpul mereu altele. E îngrozitor să vezi actori care reproduc acelaşi joc, aceeaşi imagine iar şi iar, de fiecare dată." / "Am refuzat tot atâtea oferte cîte am şi acceptat. Am refuzat mereu roluri comerciale. Dar câteodată am şi greşit, fiind prea radicală cu asta... n-am zis că ar fi fost bine ce-am făcut..." /  "Am avut nenumărate propuneri în căsătorie... Le-am refuzat pe toate. De ce m-aş lega de un soţ şi copii? E foarte greu să faci să meargă lucrurile într-un cuplu."

------------------------

În prima săptămână, Amour va rula în cinematografele Movieplex (Cinema Plaza), Studio, Elvira Popescu, Union, NCCR, Cinema City (Cotroceni) şi Grand Cinema Digiplex (Băneasa), în Bucureşti, la Victoria, în Cluj, şi în cinematografele Cityplex din Constanţa şi Braşov.

Amour este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).

Referinţe online:
Amour - pagina de Facebook
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]


Regia: Michael Haneke Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus