EducaTIFF, proiectul educaţional conceput pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu, Let's Go Digital, dedicat liceenilor pasionaţi de film şi Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată cu succes în 2012, continuă şi la TIFF 2013.
10 pentru Film, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în faţa publicului şi cineaştilor prezenţi la festival 10 actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc.
La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de cele mai pasionante proiecţii-maraton, în premieră în România. Maestrul japonez al suspansului, Kiyoshi Kurosawa (Kairo / Pulse, Tôkyô sonata), va ţine audienţa cu sufletul la gură timp de 270 de minute, cu mini-seria Penance/ Shokuzai. Mama unei fetiţe omorâte cu 15 ani în urmă porneşte în căutarea criminalului şi le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat în 2012 în afara competiţiei, la Festivalul de la Veneţia.
Paradise, de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În Paradies: Liebe / Paradise: Love (Cannes, 2012), o femeie călătoreşte în Kenya pentru turism sexual, în Paradies: Glaube / Paradise: Faith (Premiul special al juriului, Veneţia 2012), o alta porneşte să predice catolicismul, iar în Paradies: Hoffnung / Paradise: Hope (Berlin 2013), cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.
Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor fi încântaţi de maratonul Autoreiji / Outrage (2010) şi Autoreiji: Biyondo / Outrage Beyond, sequelul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată în 2012, la Festivalul de la Veneţia, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.
O altă noutate a ediţiei a 12-a va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. Pe 1 şi 2 iunie 2013, publicul, dar şi un juriu alcătuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona 6 dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul Bagdad Fantaisie, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic The Thief of Bagdad (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.
Secţiunea Supernova, dedicată filmelor care s-au bucurat de succes pe plan internaţional, aduce titluri precum Après mai, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenţii ani '60 - '70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, Laurence Anyways, de Xavier Dolan, o tulburătoare şi stilizată poveste de dragoste, pentru care actriţa Suzanne Clément a câştigat Premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, 2012, Like Someone in Love - straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami, şi Foxfire, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d'Or pentru Entre les murs, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.
Mai multe informaţii despre programul de filme şi evenimente ale TIFF 2013 vor fi disponibile în curând.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..