Concursul Naţional de Scenarii este unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie o reprezintă, deja, organizarea lui în parteneriat cu cel mai important şi credibil eveniment de film din România, primul şi cel mai vechi festival de film de lungmetraj din ţară. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demostrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.
Iniţiat la Cluj în 2001, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii dintre Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi TIFF sunt evidente: este vorba despre două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.
După ce a devenit unul dintre cei mai importanţi producători de film documentar din ţară, HBO România a introdus, în 2009, şi scenariul de documentar în palmaresul Concursului Naţional de Scenarii. Proiectele finaliste ale acestei secţiuni au devenit producţii originale HBO România, dovedind importanţa pe care o acordă HBO România atât concursului de scenarii, cât şi producţiei autohtone de film documentar.
Înscriere
Şi în 2013 se va folosi pentru înscrierea scenariilor, un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2013 se pot face numai prin intermediul acestui site. Concursul Naţional de Scenarii se va desfăşura în perioada 15 februarie - 1 aprilie 2013 şi cuprinde trei categorii: lungmetraj, scurtmetraj, dedicate exclusiv amatorilor, şi documentar - unde se pot înscrie deopotrivă amatorii şi profesioniştii.
Premii
Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele:
Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj este în valoare de 3.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.
Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj este în valoare de 1.500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.
Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar este în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.
Premiul HBO - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 9 finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul www.tiff.ro).
NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii.
Juriile concursului
Juriul Concursului Naţional de Scenarii pentru secţiunea documentar este următorul:
Cristina Corciovescu - Critic de film
Alexander Nanau - Regizor
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist
Aurelian Nica - Original Production Manager HBO
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Membrii juriul Concursului Naţional de Scenarii pentru secţiunea de scurt şi lungmetraj sunt:
Cristina Corciovescu - Critic de film
Gabriela Ceuţă - Development & Research Manager HBO
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Lucian Georgescu - Regizor / Scenarist
Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania care urmează să se desfăşoare la Cluj în perioada 31 mai - 9 iunie 2013.
Condiţii de participare la Concurs
Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2010, scenariile înscrise la categoriile lung şi scurtmetraj vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română.
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens, nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive ale acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete.
să aibă lungimea maximă de 125 pagini în cazul scenariilor de lungmetraj şi respectiv de 40 de pagini în cazul scenariilor de scurtmetraj.
să nu fi participat sau să nu fi fost înscrise la una sau mai multe din ediţiile anterioare ale Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România
să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 (una) pagină.
să NU conţină nici un indiciu / referire cu privire la autorul scenariului
Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii.
Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2013, scenariile înscrise la categoria documentar vor trebui să conţină următoarele materiale (cumulate):
sinopsis de 1 (una) pagină în format document - document word (extensie "doc") sau document rich text format (extensie "rtf"), redactat cu caractere (fonts) Times New Roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 1/2;
treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală;
status-ul proiectului (pe 1/2 pagină) - dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc. - primele trei materiale vor fi înregistrate pe site într-un singur document.
curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor,
filmografie pe maxim 1 (una) pagină.
Regulamentul complet poate fi consultat pe www.hbo.ro/concursscenarii
Materialele trebuie să conţină detalii despre:
durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute
genul documentarului (social, istoric, etc.)
buget, plan financiar - dacă există.
Organizatorii urmăresc în special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originală, capabilă să stârnească controverse şi dezbateri.
Perioada de desfăşurare a concursului
Concursul Naţional de Scenarii se va desfăşura în perioada 15 februarie - 1 aprilie 2013 şi cuprinde trei categorii: lungmetraj, scurtmetraj, dedicate exclusiv amatorilor, şi documentar - unde se pot înscrie deopotrivă amatorii şi profesioniştii. Ora 11:00 a zilei de 1 aprilie 2013 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii, ediţia 2013.
O parte din scenariile finaliste ale ediţiilor precedente au fost publicate pe LiterNet:
Câinele japonez, de Ioan Antoci, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2008.
Torţa vie, de Bogdan Mureşanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2008.
Misiunea, de Dan Mircea Jacan, câştigător al secţiunii de lungmetraj 2007.
Faţa galbenă care râde, de Doru Lupeanu, câştigător al secţiunii de scurtmetraj 2007.
O zi obişnuită, de Pavel Gabriel Honciuc - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Umilinţă, Cătălin Florin Apostol - finalist secţiunea lungmetraj 2007.
Captivi de Crăciun şi Diapozitiv, de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, respectiv Alex. Tocilescu - finaliste secţiunea scurtmetraj 2007.
Să iubeşti şi să tragi apa de Dan Mihu - câştigător lungmetraj 2006.
Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 de Augustin Cupşa - câştigător scurtmetraj 2006.
America de Florin Şerban - finalist lungmetraj 2006.
Comitetul Helsinki / Amatorul de Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici / Gabriel Andronache - finalişti scurtmetraj 2006.
Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..