martie 2013
Premiile Gopo 2013
Filmul Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la nouă categorii ale Premiilor Gopo, cele care recompensează cele mai bune producţii româneşti din anul precedent. Pelicula concurează pentru trofeul acordat Celui mai bun film, iar Radu Jude este nominalizat la Cel mai bun regizor. Actorul Şerban Pavlu a fost remarcat de juriul Premiilor Gopo la categoria Cel mai bun actor în rol principal, iar Gabriel Spahiu - la Cel mai bun actor în rol secundar.

Două actriţe din film au fost nominalizate la Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mihaela Sîrbu şi Tamara Buciuceanu-Botez. Toată lumea din familia noastră are şi unul dintre cele mai bun scenarii dintre cele lansate pe ecrane în 2012, Radu Jude şi Corina Sabău fiind votaţi la categoria Cel mai bun scenariu. Filmul intră, totodată, în cursă la Cel mai bun sunet - semnat de Simone Galavazi şi Dana Bunescu - şi Cele mai bune costume (Augustina Stanciu).

Toată lumea din familia noastră tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sînt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pămînt. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez,  Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. 

Filmul poate fi găsit pe DVD, în reţeaua Cărtureşti şi la Librăria Anthony Frost din Bucureşti, şi poate fi comandat direct de la distribuitor pe [email protected] DVD-ul include trailer-ul, galerie foto, scurtmetrajul Alexandra şi mediumetrajul Film pentru prieteni, ambele regizate de Radu Jude.

Pelicula a fost proiectată în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. Toată lumea din familia noastră a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d'Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie, plus Premiul Publicului la B-EST IFF. În octombrie 2012, a fost proiectat la cea de-a 56-a ediţie a festivalului BFI Londra, iar noiembrie, la cea de-a 26-a ediţie a AFI Fest, din Los Angeles.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii, Lampa cu căciulă şi Alexandra. Lungmetrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume a câştigat  premiul FIPRESCI la Sofia IFF şi IndieLisboa IFF, premiul Golden Tower - Palic European IFF şi Award Cine-Ecole - ACID Program Cannes şi a fost selecţionat în peste 60 de festivaluri de film.

Toată lumea din familia noastră a fost dezvoltat în cadrul CineLink, Festivalul de Film de la Sarajevo, şi CrossRoads, Co-Production Forum, organizat de Thessaloniki International Film Festival, iar la Sofia Meetings a fost premiat cu Best Pitch Award. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, HBO România, Teleclub şi City Cinema. Filmul este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Circe Films (Olanda) şi Abis Studio (România).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus