martie 2013
Festivalul de Film Documentar One World România, 2013
... festival de film documentar destinat promovării drepturilor omului (şi nu numai).

Lăsând la o parte metafora film-detergent împotriva petelor de pe conştiinţă, festivalul care şi-a deschis proiecţiile luni, 11 martie 2013, operează cât se poate de benefic cu un concept descoperit încă de prin 1919 de Lenin, care recunoştea, printre altele, efectele de propagare a ideilor prin intermediul cinematografiei. În 2013, însă, filmul nu mai reprezintă un instrument de propagandă, ci doar unul de propagare a mesajelor care ar trebui să facă lumea un loc mai bun şi să aibă cam acelaşi grad de eficienţă. Dacă înainte filmul spăla conştiinţa, în decursul a aproape o sută de ani, iată cinematografia a dezvoltat un sistem inovator de curăţare prin care se spală doar elementele nocive din percepţia noastră. Aşadar, nu vă fie teamă, priviţi-o ca pe un tratament de detoxifiere, şi săptămâna care vine (12 - 17 martie 2013) consultaţi programul festivalului One World Romania, ediţia a 6-a (vezi aici).

După festivitatea de deschidere, nici lectura publică de către Kerouac însuşi a romanului său, On the road, nu ar fi avut probabil la fel de mult impact asupra spectatorilor din Cinema Patria ca primul film proiectat din festival - Món petit / Small World. Cartea e totuşi arătată subtil pe unul dintre rafturile protagonistului, un tânăr de 20 de ani, cu un handicap fizic locomotor, pentru care sintagma "imobilizat în scaunul cu rotile" ar fi un adevărat oximoron. La vârsta lui, a călătorit prin 40 de ţări, fără niciun ban, doar cu pasiunea extraordinară a aventurii şi un soi de nebunie adolescentină purificată. Başca, a ţinut morţiş să ajungă din Barcelona, Spania, până în Cape Town, Noua Zeelandă, doar pentru că e cel mai îndepărtat loc cu putinţă. Iar regizorul spaniol Marcel Barrena îl lasă pe Albert, tânărul aventurier şi pe prietena sa să-şi filmeze singuri călătoria cu un simplu handy-cam, montând ulterior secvenţe de interviu cu acesta şi cu familia lui, pe fundalul unui ludic decor animat. Pe lângă energia puştiului, spectatorul a primit bonus, ca un îndreptar de buzunar, nişte sfaturi de viaţă şi frânturi de filosofie despre ce e cu adevărat fericirea, libertatea şi iubirea.

Efecte adverse nu s-au înregistrat, ci doar iniţiativele inexplicabile ale mai multor oameni ieşiţi de la Cinema Patria care au decis să meargă fericiţi, pe jos, prin ploaie, până acasă. Călătoriile încep mereu cu un pas.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus