martie 2013
Festivalul TIFF 2013
O comedie marca Pedro Almodóvar, Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri, deschide cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Comedia "morală, orală şi ireală, sau nerealistă", după cum o descrie regizorul, va putea fi văzută în premieră absolută în România, într-o proiecţie unică, pe 31 mai 2013, de la ora 20:45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Pelicula este prezentată la TIFF în parteneriat cu Independenţa Film.


După o serie de melodrame "întunecate" ca Volver, Los abrazos rotos / Îmbrăţişări frânte sau La piel que habito / Pielea în care trăiesc, Pedro Almodóvar se întoarce cu Los amantes pasajeros la genul care l-a făcut cunoscut în anii '80: comedia. Acţiunea se petrece într-un avion, de la defectarea acestuia şi până la aterizarea de urgenţă, timp în care pasagerii "dezbrăcaţi de iPhone-uri, filmuleţe, Internet şi iPad-uri, sunt condamnaţi să fie ei înşişi, înconjuraţi de necunoscuţi", potrivit lui Almodovar.


"S-au făcut mai multe filme despre oameni care nu pot scăpa din locul în care se află (şi televiziunea e plină de concursuri de supravieţuire, claustrofobe), de la El ángel exterminador / Îngerul exterminator al lui Buñuel la Buried / Îngropat de viu, de Rodrigo Cortés, unde totul se petrece în cel mai mic spaţiu imaginabil, un sicriu. Provocarea e dificilă şi pentru cel îngropat, dar şi pentru cel care spune povestea lui, regizorul", spune Almodovar despre cel de-al 19-lea film din cariera sa.

În rolurile pasagerilor apar câţiva dintre cei mai bine cotaţi actori spanioli: Javier Cámara, Cecilia Roth, Hugo Silva, Guillermo Toledo, Lola Dueñas, Blanca Suárez sau Raúl Arévalo - pe care spectatorii l-au văzut la TIFF în filme ca AzulOscuroCasiNegro / AlbastruInchisAproapeNegru (Premiul publicului, Menţiunea specială a juriului - TIFF 2007), Gordos / Graşii (Premiul publicului - TIFF 2010) sau Primos / Verii.


Penélope Cruz şi Antonio Banderas, doi dintre actorii favoriţi ai lui Almodovar, au apariţii cameo în film.
 
Los amantes pasajeros se lansează în luna martie 2013 în Spania. Filmul s-a vândut în atât de multe teritorii, încă înainte de a începe turnajul, încât producătorii l-au realizat cu banii obţinuţi, fără sprijinul altor case de producţie. Filmul va fi lansat oficial pe marile ecrane din România de Independenţa Film pe 7 iunie 2013.


(foto: Paola Ardizzoni & Emilio Pereda, El Deseo)

Pentru prima dată, biletele la ceremonia de deschidere TIFF (care va include în program şi alte surprize) vor fi puse în vânzare în avans, exclusiv online, pe www.biletmaster.ro, începând cu data de 15 martie 2013, la preţul de 30 de lei. TIFF introduce, începând din acest an, sistemul electronic de control al biletelor, iar spectatorii care şi-au achiziţionat locuri online vor avea acces la proiecţie cu tichetele printate.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 31 mai şi 9 iunie 2013, la Cluj-Napoca. Va urma, între 19 şi 23 iunie 2013, noua ediţie TIFF Sibiu.
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus